skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Sekaisin sienistä

Suomen luonto on jotakin todella ainutlaatuista ja yksi niistä asioista, joita ulkomailla asuessani olen eniten kaivannut. Oli mikä vuodenaika tahansa, Suomen luonnolla on aina jotakin erityistä tarjottavaa mitä ei muualta löydy. Perinteisesti joka loppukesän ja alkusyksyn aktiviteetteihin kuuluu sienimetsällä käynti. Joka vuosi kyseiseen harrastukseen hurahtaa aina vähän entistä vuotta enemmän, viime vuonna se ilmeni sienikuivurin ostamisella. Vaikka sienien lisäksi olemme pari kertaa kuivanneet myös hedelmiä, jossain vaiheessa alkoi kuivurin osto kaduttamaan. Suurimman osan ajasta kuivuri vain pölyyntyy kaapissa ja sienet voi kuivata uunissa tai saunan lauteilla ihan yhtä lailla, sen verran mitä niitä nyt tulee kerättyä.

Tämän kesän kolmannella sienestysretkellä löysin elämäni ensimmäisen herkkutatin, jonka paistelin aamupalaksi pekonin rasvassa munien ja pekonin kaveriksi. Täytyy myöntää, että ainakin tällä tavoin nautittuna sieni oli nimensä veroinen ja aamiaisen jälkeen löysinkin itseni läppärin ääreltä väsäämässä kotikutoista sieniopasta meidän seuraavaa metsäretkeä varten. Sienioppaat puhelimiin tallennettuina lähdimme tällä kertaa omaa takametsää kauemmaksi.

Aikaisempina vuosina olemme keränneet ainoastaan suppilovahveroita ja kanttarelleja, ihan vaan siitä syystä, että oma sienitietouteni ei ole riittänyt muiden sienien keräämiseen. Nyt kun olimme valmistautuneet sienimetsälle hieman paremmin, oman pikku sienioppaan avulla kori täyttyi puolessa tunnissa isohaperoilla, kangashaperoilla ja kangasrouskuilla.

mushrooms2

Kävimme tyhjentämässä sienikorin auton takakonttiin ja jatkoimme metsäretkeä. Takaisin palasimme jälleen täyden korin kanssa ja tällä kertaa puolet korin sisällöstä oli iloisen oransseja kanttarelleja. Nyt tuli sienikuivurille käyttöä!

mushrooms

Marjat jätimme vielä toistaiseksi omiin oloihinsa, mutta englanninkielistä blogiani varten oli pakko ottaa kuva suomalaisen metsän muistakin antimista. Ulkomaalaiset ystäväni eivät aina ymmärrä, miksi minusta on outoa ostaa kaupasta mustikoita. Ehkäpä nämä kuvat auttavat ymmärtämään, edes vähäsen.

berries

Oletko koskaan miettinyt, miten ihmiset pärjäsivät ennen älypuhelinten aikaa? Kyllä oli taas puhelimille käyttöä, kun sienten perässä samoamisen aikana suuntavaisto katosi täysin, emmekä enää osanneetkaan päätellä millä suunnalla se auto olikaan. Kartta- ja kompassisovelluksista oli iso apu, sillä omat vaistot veivät täysin päinvastaiseen suuntaan. Pakko tunnustaa, että oli kyllä ensimmäinen kerta kun eksyn sienimetsällä. Harva sitä ilman älypuhelintakaan sienestämään kompassin ja kartan kanssa lähtee. Vai lähteekö?

Kunnon sienikirjalle saattaisi kyllä löytyä tässä taloudessa edelleenkin käyttöä, sillä paljon löytyi sieniä joiden nimistä meillä ei ole aavistustakaan. Kiva olisi tietty kerätä koriin kaikki sötävät sienet, joten tämän viikon tehtävälistalla on sienioppaan hankkiminen ja muun muassa alla olevien sienien tunnistaminen:

mushrooms3 mushrooms4

En malta odottaa seuraavaa sienestysretkeä. Tervetuloa syksy!

 

  • Suomeksi
  • In English

This Post Has 0 Comments

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search