skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Haaveissa muutto Espanjaan? Vinkkejä työnhakuun!

 • Suomeksi
 • In English

En ole varmastikaan ainoa suomalainen, joka haaveilee tai on haaveillut Espanjassa asumisesta. Harvalla on varaa tuosta vain ottaa ja lähteä, ja työpaikan varmistaminen ennen muuttoa oli itselleni ainakin se tärkein asia. Asuntoja ja muita voi sitten murehtia myöhemmin, sillä usein työnantajalta saa apua tai ainakin hyviä vinkkejä asunnon metsästykseen.

Kielitaidon puutettakaan ei kannata kavahtaa, kunhan englanti sujuu. Tokihan espanjan kielen taitaminen kasvattaa mahdollisuuksia työpaikan löytämisen suhteen, mutta ei se välttämätöntä ole. Espanjan kieli on suhteellisen helppo oppia, joten kunhan motivaatio on kohdillaan ja omaa aktiivisuutta löytyy, kielen perusteet oppii paikan päällä melko nopeasti.

Olen itse asunut Espanjassa kahteen otteeseen. Ensimmäisen kerran noin kolmen kuukauden verran vuonna 2007, kun lähdin ammattikorkeakoulun työharjoittelua tekemään. Tuolloin alkuperäinen harjoittelupaikka löytyi työvoimatoimiston sivuilta, mutta kyseinen (suomalainen!) puhelinmyyntifirma oli hirveä pettymys: alun maireuden jälkeen työolot muuttuivat dramaattisesti. Työntekijöitä ”motivoitiin” muun muassa uhkailemalla, joten minä ja ystäväni jätimme kyseisen firman taaksemme alle kahden viikon työskentelyn jälkeen koulumme kv-vastaavan kehoituksesta. Samalla kyseinen firma joutui koulumme kieltolistalle, ettei kukaan muu erehtyisi valitsemaan kyseistä firmaa harjoittelupaikakseen.

 

Tarinan tärppi: erityisesti puhelinmyyntifirmoihin kannattaa tutustua etukäteen, vaikkapa ihan vaan googlailemalla työntekijöiden kokemuksia. Huonot kokemukset löytyvät kyllä netin keskustelupalstoilta.

Kertoakseni miten tarina päättyi, lähdimme koputtelemaan eri firmojen ovia kysellen, kelpaisiko kaksi toimeliasta ja ilmaista toimistotyöntekijää 2,5 kuukaudeksi. Heti ensimmäisessä paikassa tärppäsi, ja loppukesän työskentelimme toimistoapulaisina kiinteistönvälitysfirmassa. Harva yrittäjä tuollaisesta tarjouksesta kieltäytyisi. Ilmaisia työntekijöitä olimme siksi, että saimme opintotukea harjoittelun ajalta.

Opiskelijavaihto ja työharjoittelu ovatkin opiskelijalle parhaita tapoja kerätä kokemuksia ulkomailta, ja parhaiten luotettava harjoittelu- tai opiskelupaikka löytyy oman koulun kautta. Jo lukiosta lähtien olen katunut sitä, etten aikoinani lähtenyt opiskelijavaihtoon. Syitä oli monia, mutta näin kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että alle 25-vuotiaan ei kannata uhrata unelmiaan tyttö- tai poikaystävän vuoksi.

 

Mikäli suhteen on tarkoitus kestää, se kestää varmasti muutaman kuukauden etäsuhteen. Jos ei kestä, ei sen ollut tarkoituskaan kestää.

Pahimmassa tapauksessa käy kuten allekirjoittaneelle: luovuin haaveistani, koska halusin pysyä lähellä silloista poikaystävääni. Miten kävi? Petti ja jätti, jäi vielä rysän päältä kiinni. Turhaan olin lähtemättä.

Onneksi olen nyt vanha ja viisas. Nykyisen suhteeni aikana olen asunut ulkomailla yhteensä 1,5 vuoden verran. Ensin vuoden Espanjassa ja hiljattain puoli vuotta Saksassa. Eihän se etäsuhteen ylläpitäminen helppoa tai herkkua ole vanhemmallakaan iällä, mutta ei täysin mahdotontakaan. Yhdessä ollaan edelleen hankalista hetkistä huolimatta.

 

Nuorelle työnhakijalle tukea työpaikan etsintään

Nuoren, eli 18–30-vuotiaan työnhakijan kannattaa tutustua Eka EURES-työpaikka nuorelle -ohjelmaan, jonka kautta on mahdollista saada taloudellista tukea työnhakumatkalle Eurooppaan. Myös työttömälle työnhakijalle on oma tukensa EU- ja ETA-alueille sekä Sveitsiin. Etuuksiin voi tutustua tarkemmin täällä.

Jälkimmäisellä kerralla Espanjaan muuttaessani olin 27-vuotias, eli opiskelut oli jo omalta osaltani opiskeltu, ja olin ollut työelämässä useamman vuoden. Työnhausta suoriuduin täysin omin avuin ja ilman tukia, joten ajattelin jakaa käyttämäni työkalut muiden Espanjaan muutosta haikailevien tietoisuuteen, ties vaikka niistä olisi jollekin jotakin hyötyä.

 

Haaveissa muutto Espanjaan? Vinkkejä työnhakuun! | Live now – dream later -matkablogi

Parhaimmillaan Espanjassa työskentely on rentoa ja mukavaa – ja lämpöistä!

 

Tee hakuvahti TE-keskukseen ja Monsteriin

Työnhakusivustoja on vaikka millä mitalla, mutta isoimmat kansainväliset firmat ilmoittavat työpaikat useasti TE-keskuksen sivuilla. Joten ensimmäiseksi kannattaa tehdä ulkomaan työpaikoista hakuvahti työvoimatoimistoon, jotta saisit ilmoituksen avoimesta työpaikasta suoraan sähköpostiisi ilman, että niitä tarvitsisi joka päivä erikseen etsiä.

Muista työnhakusivustoista esittelen tässä nimenomaan ne, jotka auttoivat minua parhaiten, ja jotka ovat minuun edelleenkin aktiivisesti yhteydessä, vaikka en enää työpaikkaa Espanjasta etsikään. En ole kuitenkaan poistanut tietojani heidän rekistereistään, ja lähes viiden vuoden jälkeenkin lupaavia työtarjouksia tipahtelee heiltä sähköpostiini silloin tällöin.

Oman työpaikkani, joka minut vei vuodeksi Espanjaan, löysin Monster-palvelun kautta. Täsmennettäköön tässä kohtaa, että työnantajani olisi kyllä pidempäänkin minut siellä pitänyt, mutta palasin Suomeen vuoden jälkeen omasta päätöksestäni lupaavan työtarjouksen perässä (pettymys, jota olen sivunnut kirjoituksissani aikaisemminkin, muun muassa täällä).

 

Haaveissa muutto Espanjaan? Vinkkejä työnhakuun! | Live now – dream later -matkablogi

Espanjassakin on hyvä muistaa tauot työnteon ohessa. Täällä vietimme lounastauot ja muutamat muut ylimääräiset breikit työpäivän aikana.

 

Ulkomaiset työnhakusivustot etsivät suomalaisia työntekijöitä

Espanjan Adeccon kautta löytyy hyvin erityisesti asiakaspalvelu- ja toimistotöitä eri puolilta Espanjaa. Tosin Adecco vaatii usein vähintään espanjan kielen perustaitoja, ja CV on hyvä ladata palveluun espanjaksi käännettynä. Mikäli kielitaitosi kattaa pelkän englannin, alla olevat sivustot ovat juuri sinua varten.

Talent Search People on erittäin hyvä sivusto, josta löytyy paljon työpaikkoja, joissa espanjan kielen taitoa ei vaadita välttämättä ollenkaan, vaikka eduksi se tietenkin on. Työpaikkoja voi etsiä myös hakuehdolla ”native speaker”, ja sivustolla ilmoitellaan melko useinkin työpaikoista, jonne etsitään nimenomaan suomalaisia työntekijöitä. Tänne siis kannattaa ehdottomasti ladata oma CV:nsä, sillä tämä sivusto on minuun edelleenkin yhteydessä, vaikka etsin työtä sivuston kautta vuonna 2011. Kommunikointi yrityksen edustajien kanssa sujuu aina englanniksi.

Europe Language Jobs on niin ikään erinomainen sivusto, joka listaa työpaikkoja ympäri Eurooppaa. Sivusto listaa myös rekrytoimistojen avoimia paikkoja, joten edellä mainitun Talent Search Peoplen ilmoitukset löytyvät usein myös täältä. Avoimien työpaikkojen haku on helppoa, sillä hakukriteeriksi voi valita joko maan, kielen tai alan (esim. asiakaspalvelu, markkinointi, teknologia, jne.). Tämä sivusto on erityisen hyvä silloin, jos mieli tekee ulkomaille, mutta maalla ei ole niin merkitystä. Europe Language Jobs on erittäin aktiivinen myös LinkedIn-palvelussa, joten huolehdithan siitä, että profiilisi on ajan tasalla. Sosiaalinen media on nykypäivänä erittäin tärkeä ja hyödyllinen työkalu työnhakijalle.

 

Eikö kieli taitu? Työpaikka Espanjasta voi löytyä siitä huolimatta!

Jos englantikaan ei oikein suju, vaan työskentely onnistuu ainoastaan suomeksi, on työpaikan löytyminen Espanjasta siltikin mahdollista, vaikkakin hankalaa. Omien kokemusteni perusteella suosittelisin tässä tapauksessa keskittämään työnhaun Aurinkorannikolla sijaitsevaan turisti- ja suomalaiskeskukseen Fuengirolaan.

Fuengirolasta ja sen lähialueilta löytyy nimittäin kasapäin suomalaisia ravintoloita, kauppoja, pullapuoteja, kahviloita, sairaala, koulu, kirjakauppa, aikakaus- ja sanomalehtiä… ja niitä puhelinmyyntifirmoja. Lista on pitkä. Rohkeasti vain ottamaan yhteyttä, mutta mieti tarkasti, haluatko viettää aikasi ulkomailla suomalaisten ympäröimänä. Minä tein työharjoitteluni vuonna 2007 nimenomaan Fuengirolassa, enkä tiennyt kyseisestä kaupungista mitään sinne lähtiessäni.

 

Pettymys oli valtava, kun ravintolassa tilaukset pyydettiin suomen kielellä, radiossa soi Anna Erikssonin kappaleet ja kadut tulvivat suomalaisia.

Monille tuo suomalaisten kansoittama kaupunki on ideaalinen kohde ulkomaankokemuksen keräämiseen, mutta minulle se oli ensi alkuun pahin painajainen. Enhän lähtenyt työharjoitteluun ulkomaille, jotta voisin elää suomalaisten ympäröimänä – sen voin tehdä Suomessakin. Mutta kuten aina ennenkin, aika kultaa muistot, ja tänä päivänä päällimmäisenä mielessä on Fuengirolan ajaltakin hauskat seikkailut, oli suomalaisia tai ei.

Tärkein neuvo työnhakuprosessin varalle on tässä: kun saat sovittua itsellesi työhaastattelun, ja vaikka kyseessä olisikin ulkomainen työnantaja, älä turhaan hermoile. Äläkä vaan heitä toivoasi, vaikka uskoisitkin haastattelun menneen täysin penkin alle. Minä heitin, mutta vähänpä tiesin sillä hetkellä mitä tulevaisuus toisi tullessaan… Voit lukea tarinan elämäni hulluimmasta työhaastattelusta täällä.

Oletko itse etsinyt työpaikkaa ulkomailta? Jaathan omat vinkkisi kommenteissa, oli kyseessä Espanja tai mikä maa tahansa. Olisi mukava kuulla muidenkin kokemuksia työnhakuprosessista ja erityisesti sen tuloksista!

Rattoisaa duunipaikan metsästystä! Muista myös seurailla alla olevaa kommenttiosiota, sillä julkaisen siellä bongaamiani työpaikkailmoituksia – ehkä jokin niistä on sinun pääsylippusi Espanjan auringon alle.

 


Tallenna Espanjan työnhakuvinkit Pinterestiin:

Haaveissa muutto Espanjaan? Vinkkejä työnhakuun! | Live now – dream later -matkablogi


Mikset seuraisi myös somessa?

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | PINTEREST | BLOGIT.FI

This Post Has 18 Comments

 1. En enään edes muista mitä kautta löysin blogisi, mutta olen nyt lukenut sitä tässä tuntitolkulla. Mahtavaa! Oon itse lähdössä ens kuussa espanjaan 2kk matkaopaskoulutukseen, ja jos tuo koulutus ei auta työn saannissa, niin tarkoitus koittaa saada espanjassa mahdollisimman paljon uusia suhteita jotta pääsisin kokeilemaan ulkomailla asumista ja työskentelyä! Se ollut haaveena jo pitkään 🙂 Myös alkanut itsekseni opiskelemaan jo espanjaa hieman. Sulle tsemppiä tulevaan ja mahtavuutta tämä blogi 🙂

  1. Kiitos ihan hurjan paljon kauniista sanoista Sofi, ja tosi mahtava kuulla, että blogista on ollut sinulle hyötyä! Onko matkaoppaan hommat juuri sitä, mitä haluaisit tehdä? Jos olet avoin työmahdollisuuksille, kannattaa koulutuksesta huolimatta luoda profiilit ja cv:t noihin työnhakupalveluihin, mulle nimittäin tuli taas tällä viikolla Talent Search Peoplen väeltä sähköposti työmahdollisuuksista Lissabonissa. Eli vaikka olen itse ollut heillä työnhakijana vuosia sitten, yhä edelleen vähän väliä napsahtelee sähköpostiin houkuttelevia tarjouksia! 🙂

   Taisinkin nähdä ilmoituksen tuosta koulutuksesta, jonne olet menossa. Onko se Fuengirolassa? Jos on, niin varaudu jo etukäteen siihen, että siellä on aivan tolkuton määrä suomalaisia! 😉 Helpottaa shokkia, kun asia on tiedossa etukäteen. Tsemppiä koulutukseen! Olisi kiva kuulla, miten siellä sujuu ja vastaako koulutus odotuksia, joten palaathan takaisin blogin pariin kertoilemaan kuulumisia!? 🙂

 2. En tiedä onko maktkaoppaan työt sitä mitä haluan, mutta olen kokenut vaikeaksi löytää mitään mielekästä työtä mitä voisi päästä tekemään ulkomaille. Olen kyllä ehdottoman avoin kaikelle, jos vaan jalkaa saa oven rakoon johonkinpäin 😛 Okei, no taidanpa väsätä profiilit valmiiksi, niin jos sitä kautta sitten vaikka tärppää jotain 🙂
  Ja kyllä, juuri siellä. Itse en ole tykännyt matkustaessa mennä näihin suomiryysis kohteisiin, mutta nyt ei ollutkaan kyseessä lomamatka joten sinne mennään mihin viedään 🙂 Palaan ehdottomasti, kiitos viestistä 🙂

 3. Hyvä kirjoitus, kiitos paljon! Muutama kysymys tuli mieleen. Olisin kiitollinen, jos pystyisit jotenkin niihin vastaamaan.

  Olen siis suunnittelemassa muuttoa Espanjaan. Lukiossa on enää kirjoitukset jäljellä, jonka jälkeen menen armeijaan. Tämän jälkeen olisi tarkoitus Espanjaan lähteä. Kysymykseni siis onkin, mistä tulisi lähteä hakemaan töitä, onko jotain linkkejä/työnhakutoimistoja joista töitä voi hakea? Olisi parempi, jos työ olisi jo varmistettu ennen Espanjaan menoa. Tietenkin itse kohteessa voi majoittua ja etsiä työtä paikan päällä. Huomattavasti varmempi olo olisi kuitenkin jo työn ollessa etukäteen tiedossa.

  Työksi kelpaa ihan mikä tahansa. Espanjan kieli luonnistuu erittäin hyvin, sen opin asuessani Uruguayssa 4-vuotta. Kielitaito siis ymmärrettävästi helpottaa. Teoriassa olisi myös mahdollista kouluttaa itseäni Espanjassa lisää. Matkaoppaan työ muun muassa kiinnostaa minua.

  Asia on vielä suunnitellun alla, joten kaikki tieto otetaan ilomielin vastaan. Muutto on kuitenkin vakavasti harkinnassa.

  Kiitos ajasta ja hyvää alkanutta kevättä!

  1. Kiitos kommentista Masaa. Suunnitelmasi kuulostavat oikein hyvältä! 🙂 Kannattaa ainakin laittaa CV:t voimaan tässä postauksessa mainittuihin ja linkattuihin työnhakusivustoihin, ja muista painottaa espanjan kielen taitoa, siitä on varmasti hurja etu! Espanjan Adecco taitaa sitä jopa vaatiakin, ainakin sinne piti mielestäni ladata nimenomaan espanjankielinen CV. Oman työni löysin aikoinaan Monsterin kautta. Talent Search People ja European Language Jobs kannattaa ilman muuta hyödyntää, sillä molemmissa haetaan jatkuvasti suomen kielen taitajia. Se on Espanjan työmarkkinoilla toisinaan etu, usko tai älä! 🙂 Onko sulla mielessä jokin tietty alue, jonne ehdottomasti haluaisit, vai ihan käykö ihan mikä vaan, kunhan se on Espanjassa?

 4. Hei, ja kiitos nopeasta vastauksesta!

  Mitään tiettyä aluetta ei ole mielessä. Kaikki käy minulle. Tärkeintä olisi Espanjassa asuminen. Edellä mainituilla vinkeillä työnhaun luulisi sujuvan paremmin.
  Minkälainen palkkataso Espanjassa on hotelleissa ja ravintoloissa? Paljonko eläminen suunnilleen maksaa? Lähinnä asumiskustannuksia mietin. Olen kuullut, että nuoren yksin asuvan henkilön on mahdollista tulla toimeen kyseisillä palkoilla. Tämä ilmeisesti pitää paikkansa? Perusruoka taitaa olla suhteellisen halpaa maasta riippumatta.

  Kiitos vinkeistä ja hyvää alkanutta kevättä

  1. En tällä hetkellä osaa sanoa noista hotelli- ja ravintola-alan palkkatasoista, mutta laitoin tiedustelua eteenpäin omille Espanja-kontakteille, ja palaan siihen aiheeseen pikimmiten. Asumisen kustannukset riippuu todella paljon siitä, missä asuu ja miten. Kimppakämppä voisi olla hyvä vaihtoehto, jos asumiskustannuksissa haluaa säästää. Asunnon – sekä jaetun että oman – etsimiseen on paljon hyviä sivustoja, mutta paljon on myös huijareita liikkeellä, eli varovainen kannattaa olla. Yleensä jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se myös on sitä. Kaikkien ulkomaille muuttoa suunnittelevien kannattaa lukea tämä postaus, kohteesta huolimatta, jotta välttyisi typeriltä virheiltä, mitä itse olin aikoinaan vähällä tehdä: https://www.livenowdreamlater.net/2015/04/30/edessa-muutto-ulkomaille-varovaisuutta-asunnon-etsintaan/

   Vuokrasopimusta tehdessä kannattaa aina varmistaa takuuvuokran suuruus ja ehdot ja tietenkin se, mitä vuokraan sisältyy. Sähkö, kaasu ja vesi on Espanjassa melko hinnoissaan, mutta niitä oppii myös käyttämään säästeliäästi! 🙂 Ruokaostoksissa säästää pitkän pennin sillä, että käy ostamassa lihat lihakaupasta, kasvikset kasviskaupasta, juustot juustokaupasta tai shoppailee kauppahalleissa ja toreilla supermarkettien sijaan. Sitä paitsi noita pienempiä asialleen omistautuneita kauppoja ja kojuja käyttämällä saa myös takuutuoretta ja herkullista syötävää! 😉

 5. Kiitos paljon!

  Mahdollisimman halvalla olisi tarkoitus asua kyllä. Jos mahdollista niin voitko lyhyesti referoida espanjalaisten kontaktiesi antamat vastaukset tähän? Kysymyksiä on paljon, mutta onhan asia tärkeä. Toivottavasti ei kuitenkaan vastailu käy liian raskaaksi…

  1. Sitähän varten täällä bloggaillaan, hyvä vaan, jos voin jollain tavoin olla avuksi! 🙂 Vastailen heti kun saan lisäinfoa noista palkoista, ja kaivan omista arkistoistani sulle myös muutaman nettisivun asunnon etsintää ajatellen! Mukavaa viikonloppua siihen asti! 🙂

  2. En ole saanut vielä selville hotelli- ja ravintola-alan palkkatasoa, mutta löysin juuri lisää linkkejä englannin kielen taitoisille työnhakijoille Espanjaan. Tässä Hanna Chedan kirjoittamassa blogiartikkelissa on mukavan kattava ja päivitetty lista eri työnhakusivustoista, ehkäpä näistä linkeistä on hyötyä sinullekin (ja kaikille muillekin Espanjasta työtä etsiville): http://hannacheda.com/useful-links/work-in-spain/

 6. Moikka!
  Ystävän kanssa ollaan suunniteltu, että lähdettäisiin Espanjaan töihin ja mieleen on putkahtanut paljon kysymyksiä. Googlasin vähän Espanjaan töihin lähtemisestä ja löysin blogisi 🙂 Oikein hyvää tekstiä ja tietoa!! Olin tosiaan viime joulun alla työharjoittelussa Torreviejassa ja viihdyin todella paljon. Torrevieja olisi nyt mieluisa kaupunki lähteä etsimään töitä. En tiedä onko sinulla tietoa Torreviejasta, mutta mietiskelimme että olisikohan parasta lähteä etsimään paikan päältä töitä, sillä huomasin,että netistä löytyy enimmäkseen Fuengirolasta päin työpaikkoja. Kielitaito pysyy oikeastaan siinä suomen ja englannin välillä..

  Kiitos ja hyvää kevättä! 🙂

  1. Moi Marlena, ja kiva kun tulit kommentoimaan. Mulla olisi kuule eräs Instagram-kontakti, joka asuu suurimman osan vuodesta Torreviejassa. Konsultoin hänen suuntaansa, mikäli saisin Torreviejan alueelta ihan paikallisen tarjoamia työllistymisvinkkejä. Jos ei espanjan kieli oikein taitu ja englantikin on vähän siinä ja siinä, Fuengirolassa kielimuuri olisi tietenkin matalin. Toisaalta on erittäin ymmärrettävää, ettei ”Fuge” ole välttämättä se mieluisin vaihtoehto, kun kansainvälisiä kokemuksia lähdetään maailmalta hakemaan. Talent Search people ja Europe Language Jobs kannattaa ainakin laittaa seurantaan, sillä heidän kauttaan löytyy usein asiakaspalvelu- ja toimistotöitä, joissa etsitään nimenomaan suomalaisia, joilta sujuu myös englanti, mutta espanja ei ole välttämätön. Jos kuulutte siihen ikäluokkaan, että EURES-tukea olisi saatavilla, niin se kannattaa ilman muuta hyödyntää. Varsinkin, jos etätyönhaku tuntuu toivottomalta.

   Entäpä millaiset välit sulle jäi työharjoittelupaikkaan? Jos ei heillä ole tarjota työtä, ehkäpä voisivat myös kehua eteenpäin ja antaa vinkkejä työnhakuun Torreviejassa? Muistithan pyytää suosittelut työkokemuksestasi Espanjan ajalta, se auttaa varmasti.

   1. Sainkin jo vastauksen, eli Torreviejassa englannin kielen taito on tärkeää, ja espanjan kielen taito iso plussa. Ravintola-alalla esimerkiksi on kesäaikaan tarjolla runsaasti työtä, mutta talvella, kun turisteja on paljon vähemmmän, on työnsaantikin vaikeampaa. Tässä on vielä linkki Torreviejassa asuvan Sirpan blogiin: http://koivupalmu.blogspot.fi/

    Tällainen lisävinkkilinkki tuli vielä, mistä voi lueskella aiheesta lisää: http://www.tietoaespanjasta.com/toihin-ja-asumaan.php

    Espanjan kieli ei ole ollenkaan vaikea kieli, jos motivaatiota on ja kohtalainen kielipää löytyy omasta takaa. Jos olette oikein varmoja, että haluatte jossain vaiheessa Espanjaan töihin, kannattaa alkaa jo etukäteen opiskella – tai ainakin totutella kuulemaan – espanjaa. Espanjankielinen radiokanava, cd tai televisio-ohjelma vaan aina taustalle pyörimään kun mahdollista, lisäksi erilaisia (ilmaisiakin!) sovelluksia kielten opiskeluun on tarjolla valtava määrä. Jo ihan perusteidenkin taitamisella on varmasti vaikutusta työnhaussa täysin kielitaidottomaan verrattuna! Tsemppiä vaan työnhakuun! Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua, ja kysele ihmeessä lisää jos tulee jotain mieleen. Vastaan jos suinkin osaan! 🙂

 7. Hei! Ystäväni Marokosta haluaisi töihin Espanjaan mutta tarvitsisi työkontaktin saadakseen viisumin. Onko vinkkejä miten noin yleisesti muista maista töihin haluavan kannattaisi lähteä töitä etsimään?

  1. Kiitos kysymyksestä Janette. Tosin pahoin pelkään, ettei vastauksestani ole juuri apua, sillä en tiedä, millaisia työnhakuvälineitä marokkolaisilla on käytössään. Sen kuitenkin tiedän, että kansainväliset työnvälityssivustot, esimerkiksi tässä jutussa mainitut, ovat ainakin hyvä paikka aloittaa etsintä. Paljon riippuu siitäkin, minkä alan töitä ystäväsi etsii ja puhuuko hän espanjaa.

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search