skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Onko myytti Suomen valkeista kesäöistä todella totta?

Photo credit: Thomas Kast / VisitFinland Media Bank
Photo credit: Thomas Kast / VisitFinland Media Bank

’Onko totta, ettei Suomessa aurinko laske kesäöisin ollenkaan?’

Uskokaa tai älkää, mutta en osaa edes arvioida montako kertaa minulta kysyttiin Suomen kesäöistä viime viikonloppuna Düsseldorfin visiitilläni. Tapasin matkan aikana kymmeniä kavereita ja entisiä työtovereita ympäri maailmaa, ja kuulumisia vaihdellessamme lähes jokainen tiedusteli yöttömän yön myytistä ja siitä, minkälainen Suomen kesä todellisuudessa on.

Oikeastaan oli hauska huomata, että vaikka Suomen valoisat kesäyöt tunnetaan maailmalla, monen muun uskomuksen tavoin ulkomaalaiset eivät ole varmoja siitä, mikä on totta ja mikä tarua. Jääkarhujen uskotaan ihan oikeasti kävelevän Helsingin kaduilla ja muumien juoksentelevan ympäri Suomen metsiä. Toisinaan sitä kuulee ulkomaalaisten kuvittelevan, että me suomalaiset asumme igluissa.

Muutama vuosi sitten minut lennätettiin työhaastatteluun Lontooseen. Haastattelun aikana tulevat brittiläiset pomoni kysyivät minulta tasan yhden kysymyksen: onko joulupukki oikeasti Suomesta? No tottakai on, älkääs nyt hassuja kyselkö.

Monien myyttien tavoin myös taru Suomen valoisista kesäöistä tuntuu häilyvän siinä rajalla, uskoako vai ei. Onko se totta, ettei Suomessa aurinko laske kesäöisin ollenkaan?

Niin lyhyt kuin se ajanjakso täällä lounaisrannikolla onkin, ehtii valoisiin öihin tottua nopeasti. Düsseldorfissa oli pimeää jo iltakymmenen jälkeen. Outoa.

’Miltä ne valoisat kesäyöt näyttävät?’

Myytin osoittautuminen todeksi herätti ulkomaalaisten ystävieni kiinnostuksen toden teolla. Jokainen oli utelias tietämään, miltä ne kesäyöt Suomessa oikein näyttävät. Koska yöttömän yön selittäminen sanoin ei riitä kuvailemaan näin erikoisen luonnonilmiön kauneutta, halusin näyttää heille mistä on kyse. Omista kuva-arkistoistani ei kuitenkaan löytynyt tarpeeksi materiaalia kesäyömyytin todentamiseen, mutta onneksi VisitFinland ojensi ystävällisesti auttavan kätensä näiden valokuvien merkeissä. Kyllä näitä kuvia kelpaa suomalaisenkin ihailla, vaikka valoisat kesäyöt ovatkin meille ihan päivänselvä asia.

Kayaking at night by Thomas Kast
Photo credit: Thomas Kast / VisitFinland Media Bank
Midnight Sun and Swans
Photo credit: VisitFinland Media Bank
Midnight Sun by Pertti Harstela
Photo credit: Pertti Harstela / VisitFinland Media Bank
Midnight Sun by Vastavalo_Jaakko Vähämäki
Photo credit: Jaakko Vähämäki / VisitFinland Media Bank
Midnight Sun in Lammi Kuohijärvi
Photo credit: VisitFinland Media Bank
Midnight Sun in Lapland by Antti Pietikäinen
Photo credit: Antti Pietikäinen / VisitFinland Media Bank
midnight sun -lapin kulta-
Photo credit: VisitFinland Media Bank
Sunset_Jacobstad
Photo credit: VisitFinland Media Bank

This Post Has 0 Comments

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search