skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Selviä Saksasta sakoitta – joitakin rikkeitä Saksassa valvotaan yllättävän tarkasti

Tässä jutussa jätän nyt Autobahnilla kaahailut ja peltipoliisien jakamat ylinopeussakot sikseen. Saksassa pätevät monet samat säännöt kuin Suomessakin, mutta niitä valvotaan – ja niistä sakotetaan – huomattavasti herkemmin kuin täällä. Sakkolappu saattaa vaania nurkan takana, ja rikokseen voi syyllistyä tietämättään jopa omassa olohuoneessa.

Itselläni ei ollut ennen Saksaan muuttoa aavistustakaan, kuinka helposti sakot Saksassa napsahtaakaan, joten ehkäpä näistä vinkeistä olisi hyötyä sinullekin, joka suunnittelet matkaa tai muuttoa Saksaan. Vaikka itse selvisinkin puoli vuotta Saksassa sakoitta, moni ystäväni ei selvinnyt.

Netin käyttö voi tulla kalliiksi

Sakot Saksassa - joitakin rikkeitä Saksassa valvotaan yllättävän tarkasti | Live now – dream later -matkablogi

Elokuvien, musiikin ja muun median lataminen laittomasti netistä on aina kiellettyä, mutta miten sitä valvotaan? Hyvä kysymys. Saksassa tätä valvoo ainakin yritys nimeltä Waldorf Frommer. Moni tuttavani on saanut postissa ikävän yllätyksen, 800 euron sakkolapun. Ensi alkuun.

Sakot eivät kuitenkaan jää tuohon summaan. Lakitaistelun läpi käynyt ystäväni kertoi, että ensin lataukseen syyllistynyttä, oli se vahinko tai tahallinen teko, sakotetaan vain pienestä osasta latausten todelliseen määrään nähden. Vastatessasi yhtiölle myönnät syyllistyneesi rikokseen, jonka jälkeen sinulta saatetaan lypsää rahaa tämän rikoksen varjolla ties kuinka kauan.

Ystäväni ymmärsi turvautua lakimiehen apuun, ja varmasti säästi pienen omaisuuden maksamalla lakimiehelle 300 euroa asian selvittämisestä. Hänen mukaansa 1 000–1 500 euron laskuja olisi saattanut tipahdella postilaatikosta pitkän aikaa, ja maksamatta jättäminen tarkoittaa haastetta oikeuden eteen. Näin Saksassa, joten varo mitä latailet. Mutta miten tähän rikokseen voi syyllistyä tietämättään?

Suojaa internetyhteytesi

Sen lisäksi, että Saksassa sakot napsahtavat yllättävän helposti, jos latailet laitonta kamaa internetin ihmeellisestä maailmasta, saatat joutua maksamaan myös silloin, jos joku toinen syyllistyy kyseiseen rikkeeseen sinun internetyhteyttäsi käyttämällä. Muista siis suojata internetyhteytesi salasanalla, niin et joudu maksamaan toisten laittomuuksista. Saksan lain mukaan salasana on riittävä suoja varmistamaan, ettet joudu syytteeseen, vaikka tietokoneesi joutuisikin hakkeroinnin uhriksi. Näin Saksassa. Muista salasanasuojata yhteytesi.

Julkisilla ilman lippua: 60 euroa

Sakot Saksassa - joitakin rikkeitä Saksassa valvotaan yllättävän tarkasti | Live now – dream later -matkablogi

Nyt on tunnustettava, ettei minulla ole hajuakaan, kuinka herkästi Suomessa jää kiinni julkisilla matkustelusta liputta. Rauman paikallisliikenteessä ei juuri ratikoita nähdä. Sen kuitenkin tiedän, että Saksassa julkisilla liikkuessa kannattaa suosiolla maksaa noin 2,60 euron paikallisliikennelippu, sillä se on huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin 60 euron sakkolappu. Aikaisemmin pummilla matkustamisesta sai 40 euron sakon, mutta rangaistusta korotettiin keväällä 20 euron verran.

Saksassa tarkastajia liikkuu tiheään tahtiin, eivätkä he useinkaan käytä virkapukua, vaan tallustelevat paikallisjunissa ihan tavallisissa arkivaatteissa. Muista leimata lippusi junaan noustessa, sillä leimaamaton lippu tarkoittaa Saksassa samaa kuin liputta matkustaminen.

Jos kuitenkin liikuskelet Saksan maalla paikallisen ystäväsi kanssa, älä unohda hyödyntää saksalaista kaverialennusta. Iltaisin ja viikonloppuisin kuukausikortilla kulkee kaveri maksutta mukana. Toisinaan ventovieraskin saattaa pysäkillä vihjaista, ettei lippua tarvitse ostaa, vaan tarkastajan sattuessa paikalle hän tarjoutuu olemaan kuukausikortillinen ystäväsi. Näin kävi ainakin allekirjoittaneelle.

Polkupyöräily säännöistä piittaamatta: 10 – 100 euroa

Sakot Saksassa - joitakin rikkeitä Saksassa valvotaan yllättävän tarkasti | Live now – dream later -matkablogi

Kaksi rinnakkain ja toinen vielä jalkakäytävällä! Sakot Saksassa napsahtaa varmasti, jos poliisi bongaa tällaisen tilanteen kadulla. Kuvan tyttöparat eivät liity itse juttuun mitenkään – kuva on peräisin Pixabay-kuvapalvelusta ja luulen, että se on otettu Belgiassa eikä Saksassa…

Pyöräily on hauskaa puuhaa ja kätevä tapa liikkua paikasta toiseen. Saksassa on kuitenkin syytä muistaa muutama pikku seikka pyöräillessäkin. Sakkoja satelee melko helposti muun muassa seuraavista rikkeistä (rangaistussummat suuntaa antavia):

Kuulokkeiden käyttö pyöräillessä: 10 euroa
Punaisia päin polkeminen: 45–100 euroa punaisen valon kestosta riippuen
Pyöräily jalkakäytävällä tai pyörätien ulkopuolella: 10–20 euroa
Pyöräily ilman valoja: 20 euroa – huomaa, että Saksassa vaaditaan valo myös pyörän takaosassa
Pyöräily väärään suuntaan yksisuuntaisella kadulla: 20 euroa
Pyöräily juovuksissa: sakon lisäksi mahdollinen ajokortin menettäminen

Kiellettyä on myös rinnakkain polkeminen, kaverin kyyditseminen ja puhelimeen puhuminen pyöräillessä ilman handsfree-laitetta. Näin Saksassa. Ei ole helppoa pyöräilykään tänä päivänä.


Mikset seuraisi myös somessa?

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | PINTEREST

  • Suomeksi
  • In English

This Post Has 3 Comments

  1. Minä olen saanut tuon sakkomaksun ratikassa Kölnissä kun siellä ei ollut mistä ostaa lippua (ainakin muistaakseni) ja tarkastaja sanoi että lippu täytyy ostaa aina etukäteen. Lippu olisi pitänyt ostaa jostain toimistosta tai asemalta vanhasta lipunmyyntilaitteesta josta oli kulunut numerot ja kirjaimet pois. Ja tuohon latailuun liittyen olin kerran viime talvena loma-asunnossa Saksassa jossa omistajanainen oli lataillut hyllyt täyteen kaikenlaisia elokuvia yms. sitten hän vaati minua allekirjoittamaan lapun etten minä lataa mitään, vaikka hän oli itse ladannut kaikenlaista näkyvästi. Häivyin sitten aikaisemmin kuin piti, koska omistaja käyttäytyi muutenkin oudosti ja epäkohteliaasti. Roomassa olen kerran myös saanut sakkolapun bussissa, kun olin Villa Borghesen puistoalueella eikä siellä näkynyt mitään kahvilaa eikä kioskia mistä olisi voinut lipun ostaa. Sen seurauksena sain sakon bussissa ja passikin olisi pitänyt olla mukana ja tarkastaja ei millään meinannut ymmärtää miksei passi ole mukana, en silloin tiennyt että passi pitää olla aina mukana. Niin tarkastaja oli kumminkin sen verran mukava että otti sakkomaksusta puolet pois ja näin ollen ei tarvinnut maksaa 100 euroa, tosin sakottaja myös sujautti sen maksun omaan taskuunsa tai siltä näytti. Mutta toisaalta taas kaikki reissuostokset on tulleet niin edullisiksi ettei nuo sakot oikeastaan enää haittaa 🙂 mutta niitä lipunmyyntipaikkoja ja -koneita saisi tosiaan olla enemmän pysäkeillä ja asemilla ja mielellään ehjiä

  2. Tuli vielä mieleen sellainen että kerran junassa yksi saksalainen nuori mies oli liputta reissaamassa junalla ja sitten hän ilmoitti tarkastajille että hänen siskonsa tuo hänen lippunsa näytille toimistoon ja tällä konstilla mies pääsi ns. kuin koira veräjästä. En sitten tiedä olisiko ulkomaalainen päässyt tuollaisella selityksellä läpi, mutta tämä tapahtui siis Hampurin asemalla. Mitä nyt Suomesta tiedän niin yleensä selitykset jälkikäteen ei enää tepsi vaan sakko on maksettava jos sellainen tulee

    1. Kiitos kun jaoit nämä kokemukset Susanna, aika mielenkiintoisia juttuja. Kölnissä itsekin jouduin ajelemaan pummilla lyhyen junamatkan, kun nousin kyytiin pieneltä asemalta, eikä lippuautomaattia ollut asemalla eikä junassa. Hieman tutisutti lahkeessa, kun ajattelin, että mun tuurilla tarkastaja osuu varmasti kohdalle. Onneksi näin ei kuitenkaan sillä kertaa käynyt. Käsittämätöntä, että jos juna pysähtyy asemilla, joilla ei ole lippuautomaattia, ei junastakaan pysty ostamaan lippua. Onneksi monet paikalliset on avuliaita näissä tapauksissa varsinkin tuon kaverilippuasian suhteen, sitä tosiaan kannattaa hyödyntää jos suinkin on mahdollista.

      Tästä netin valvonnasta mulla ei ollut tietoa ennen Saksaan muuttoa, mutta onneksi kaveripiiristä löytyi heti varoittava esimerkki, joten tiesin heti alusta alkaen olla varovainen ja erityisesti suojata nettiyhteyden. Noita fillarointisakkoja sateli tutuille aika paljon myös. Voin tunnustaa, että pyöräilyn suhteen varmaan syyllistyin jokaiseen tässä kirjoituksessa mainittuun rikkeeseen, mutta olin kai sen suhteen onnekas (tai asuin hiljaisella kadulla, missä ei poliiseja juuri näkynyt). 🙂

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search