skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Erään pommisuojan tarina

Katujen varsilla, metsiköissä, merenrannalla, kallioilla – kaikkialla ympärilläni on yksityiskohtia, joita en ole koskaan ennen huomannut. En, vaikka olisin kävellyt niiden ohi kymmeniä kertoja. Toisinaan kuljen silmät auki, mutta katse tyhjyydessä. Näen asioita, mutta en katso niitä.

Vuonna 1944 rakennettu pommisuoja Rauman Nyberginpuistossa.

Myös kotikaupungissani Raumalla on valtava määrä tällaisia yksityiskohtia. Kuten pommisuojia. Osaa niistä ei onneksi milloinkaan tarvittu. Osa niistä on käytössä edelleenkin. Yhdessä pommisuojassa on kuntosali ja judosali. Eräässä turistienkin tuntemassa pommisuojassa on ravintola, Wanhan Rauman Kellari nimeltään (käymisen arvoinen, mikäli joskus vierailet Raumalla).

Vuonna 1944 valmistunut pommisuoja Nyberginpuistossa Raumalla.

Vanha pommisuoja Raumalla Kaivopuistossa.

Yksi niistä seisoo Nyberginpuistossa, leikkipuiston vieressä. Lasten leikkejä varten se saattaa olla vaarallinen, en tiedä, sillä en ole käynyt sisällä. Pommisuojan molempien sisäänkäyntien ovet ovat lukossa, mutta niiden alle on joku kaivanut kapeat tunnelit, ja luulenpa vaan, että sinne on moni teini ryöminyt. Itse en sinne möyrimään mahtuisi. En ainakaan usko. Tosin, en ole kokeillutkaan.

Raumalla sijaitsevan pommisuojan katto
Nyberginpuistossa sijaitsevan pommisuojan katolla olisi tilaa vaikka katusählyturnaukselle. Olisi jännä päästä näkemään pommisuojan sisään.

Rauman Nyberginpuistossa sijaitsevan pommisuojan katto.

Pommisuojan ovensuussa koreilee vuosiluku 1944. Sen rakennutti henkilöstönsä suojaksi aikoinaan Ammus Oy, joka monien vaiheiden jälkeen tunnetaan nykyään nimellä BMH Technology Oy. Ammus valmisti puolustusmateriaalia ainakin talvisodan ja jatkosodan aikaisiin tarpeisiin. Sen henkilökunnan ei onneksi tarvinnut pommisuojaan milloinkaan turvautua, sillä sota päättyi pian bunkkerin valmistumisen jälkeen.

Rauman Nyberginpuistossa sijaitsevan pommisuojan toinen sisäänkäynti.

Löytyykö sinunkin kotikaupungistasi unohdettuja yksityiskohtia, joiden olemassaoloa monikaan ei huomaa? Yksityiskohtia, jotka vain ovat, ja niin ne ovat aina olleet. Yksityiskohtia, jotka sulautuvat ympäristöönsä niin, ettei niihin kiinnitä huomiota, vaikka niiden ohi kulkisi joka ikinen päivä.

  • Suomeksi
  • In English

This Post Has 0 Comments

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search