skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia kansantaruja

 • Suomeksi
 • In English

”Hei kato, upee vesiputous!”

Se on varmaankin yleisin lause – tai pikemminkin lapsekkaalla innolla kiljaistu huudahdus – Islannin Ring Roadia ajellessa. En enää ihan tarkasti muista, miksi halusimmekaan pysähtyä tässä pienessä kirkkopitäjässä, Kirkjubæjarklaustur nimeltään, vai oliko sille edes erityistä syytä. Me tapasimme pysähtyä vähän väliä ihan jatkuvasti. Koska Islannissa on ihan pakko tehdä niin. Joka mutkan takaa paljastuu jotain upeaa ja uskomatonta, ja jos vain ajat ohi, et ehkä milloinkaan saa selville, mitä saatoit menettää.

Olisimme menettäneet aika paljon, jos emme olisi pysähtyneet Kirkjubæjarklausturissa.

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Kylässä asuu reilu sata asukasta, mutta palvelut ovat kohdillaan. Etelärannikkoa ajellessa Kirkjubæjarklaustur on ensimmäinen paikka Vikin jälkeen, josta löytyy bensa-asema ja ruokakauppa. Ja kylän kirkko on kaunis. Erilainen. Se oli todennäköisesti suurin syymme piipahtaa Kirkjubæjarklausturissa.

Kirkko rakennettiin vuonna 1974 muistoksi pastorille, jonka kerrotaan saarnallaan pysäyttäneen kylää uhanneen laavavirran Lakagígar-tulivuoren purkauduttua vuonna 1783. Tämän vuoksi rakastan Islantia. Uskomattomat kansantarut ja legendat yhdistettyinä uskomattomiin luonnon ihmeisiin… eihän tämä maa voi olla todellinen!?

Ensin ohitimme kirkon ja vaikutti siltä, että olimme ajamassa kohti umpikujaa. Tavallaan siinä kävikin niin, mutta auton ikkunasta bongattu vesiputous houkutteli meitä kovasti, ja päätimme pitää pienen jaloittelutauon sen äärellä.

Systrafoss, ”sisarten vesiputous”, on saanut nimensä benediktiininunnien mukaan. Nunnaluostari sijaitsi Kirkjubæjarklausturissa 1100-luvun lopulla. Kirkjubæjarklaustur taipuu paikallisten suussa usein lyhennettyyn nimeen Klaustur, joka ilmeisesti viittaa luostariin. En juurikaan taida islannin kieltä, joten korjaathan, jos olen väärässä.

 

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Vasta päästyämme vesiputouksen äärelle huomasimme sen viertä kulkevan polun, jonka toinen haara johdattaa metsän siimekseen ja toinen rinnettä ylös. Retkipöytien luona seisova kyltti kertoo kylän asukkaiden istuttaneen rinteillä komeilevat puut, ensimmäiset niistä jo vuonna 1945. Kyläläiset tekivät hyvää työtä, sillä Islannin suurimmat puut kasvavat täällä, Kirkjubæjarklausturin rinteillä. Korkein niistä on yli 25-metrinen. Kyltti tiesi senkin.

Uteliaisuus voitti, kuten tavallista, ja lähdimme kapuamaan polkua ylöspäin. Seikkailu! Tämän vuoksi me olemme Islannissa! Ilman mitään aavistusta siitä, mitä polun päässä odottaa. Let’s kiivetään!

Matkalla ylös oli usko itseen vähällä hiipua. Polku olisikin ollut helpohko tallustaa, mutta kapuaminen tapahtuikin portaita pitkin. Korjaus: jyrkkiä portaita pitkin! Toivoimme ylhäältä avautuvien maisemien olevan kaiken vaivan arvoiset.

Toisaalta, road trip pitää sisällään paljon pyllyllään istumista. Pikku jaloittelu tekee hyvää. Tosin ihan pienimpien lasten kanssa en tälle polulle välttämättä lähtisi.

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Ylhäällä meitä odotti karun kaunis näky: Systravatn, ”sisarten järvi”. Täällä luostarin nunnat aikoinaan kylpivät.

Ilma oli sateinen, ja meillä oli vielä pitkä ajomatka edessämme, joten emme lähteneet seuraamaan järven rantaviivaa myötäilevää polkua. Olisi kannattanut, sillä kahden kilometrin mittainen polku johtaa Kirkjugólfið-nimisen kivimuodostelman, ”kirkon lattian” luokse. Vaikka me tämän upean nähtävyyden missasimmekin, laitan jutun loppuun pari hyödyllistä linkkiä sinun seikkailuasi varten. Ihan vaan siksi, ettei sinun tarvitsisi toistaa minun virheitäni.

Kameran linssille tallentuneet sadepisarat, myrskyä enteilevät pilvet ja dramaattiset maisemat sopivat täydellisesti Systravatn-järven tarinaan.

Kansantaru kertoo, kuinka eräänä päivänä kaksi nunnaa oli tapojensa mukaan kylpemässä järven rannalla, kunnes he näkivät käden nousevan vedestä. Käsi piteli kultaista kampaa.

Nunnien kurottaessa kampaa kohti käsi tarttui nunniin ja veti heidät pinnan alle. Nunnat katosivat jälkeä jättämättä, eikä heitä enää sen koommin nähty.

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Tarina syntisistä nunnista ja muita islantilaisia legendoja Kirkjubæjarklausturista | Live now – dream later -matkablogi­

Viattomat nunnaparat kokivat kansantarun mukaan karmean kohtalon. Kaikki luostarin nunnat eivät kuitenkaan olleet aivan viattomia. Päinvastoin.

Systrastapi, ”sisarten kivi”, sijaitsee pari kilometriä Kirkjubæjarklausturin kylästä länteen. Kiven kerrotaan olevan hautapaikkana kahdelle syntiselle nunnanpirulaiselle, jotka poltettiin kuoliaaksi tekojensa tähden. Toisen nunnan kerrotaan myyneen sielunsa paholaiselle, kantaneen siunattua leipää kirkon ulkopuolelle ja antaneen periksi lihallisille himoille. Toisen nunnan tuomioon riitti paavin pilkkaaminen.

Jälkeenpäin paavia pilkanneen nunnan maine puhdistettiin. Nunnaparan kannalta oli kuitenkin vähän liian myöhäistä. Kylillä kerrotaan, että tämän turhaan tuomitun nunnan haudalla kukkivat kesäisin kauniit kukat.

Ensimmäisen nunnan kohdalla näin ei käynyt.

Tämän linkin takaa löydät kartan, josta näet alueella kulkevat merkityt vaellusreitit. Kohdistettuasi kartalta nimen Kirkjubæjarklaustur, löydät helposti myös kaikki tämän postauksen nähtävyydet; Systravatn-järven ja polun, joka johtaa Kirkjugólfið-kivimuodostelmalle, eli ”kirkon lattialle”. Paikalla ei kuitenkaan koskaan ole ollut kirkkoa, vaan tämä kivimuodostelma on laavavirtojen muovaama. Kurkista tänne, jos haluat nähdä, minkälainen luonnonihme on kyseessä!

Systrastapin eli sisarten kiven löydät joen varrelta, kun seuraat vihreää vaellusreittiä länteen. Kuvia sisarten kivestä löydät täältä.

Alue on osa Katla Geoparkia, jonka muista luonnonihmeistä löydät lisätietoa englanniksi täältä.

This Post Has 26 Comments

 1. Hei vau mitä basalttipylväitä! Noita on vaikka missä päin Islantia, mutta Kirkjubaejarklausturissa en tiennyt olevankaan. Ihmekin, kun ovat noin syrjässä vähän kuin eksymällä löydettävissä! Melkoisia tarinoita ja aika seikkailullisia maisemia. Voi Islanti <3
  Kaikkein eniten töiden alkamisessa ahistaa se, ettei voi heti alkaa suunnitella lomia 😀 Ja kun tuo saarikin on niin kaukana. Varsinkin täältä pohjoisesta katsottuna. Buu!

  1. Vähän kismitti postausta valmistellessa huomata, mitä kaikkea me missattiin tässä kylässä, jossa pysähdyttiin ihan sattumalta. Mun ihan ykkösvinkki Islannin-matkaa suunnitteleville olisi lukea blogeja! Näistä paikoista ei kerrota missään, tietoa löytyy vain jos osaa sitä nimellä hakea, eikä opastekylttejä teiden varsilla ole. Ja se on osa Islannin ihanuutta. On se kyllä… <3 Ja nämä tarinat vaan tekevät Islannista entistä mahtavamman!

   1. No totta! Hei tuli mieleeni, että saisinko linkata sun Islanti-jutut oman blogin Islanti-osioon? Sinne tulee aika paljon liikennettä, joten varmaan olisi hyvä täydennys ^^

   2. Joo totta kai saat! 🙂 Näitä tulee ripotellen lisää jahka ehdin näpyttelemään! Pysähdys Islannissa saattoi olla vain neljän päivän mittainen, mutta tarinoita ehti kertyä kuukauden edestä! 😀

 2. Onpa hienon näköistä 🙂 Ystäväni lähti tammikuussa au pairiksi Islantiin ja häneltä tulee myös mahtavia vinkkejä paikoista, mitkä ei ole niin kaikkien tiedossa. Jos lähden hänen luokseen niin nostan tämän postauksen esiin ja lähdetään vierailulle!

  1. Olen niin onnellinen, että vahingossa päätimme pysähtyä täällä. Jos menet tänne, niin käy ihmeessä katsomassa Kirkonlattia ja Sisarten kivi, jotka me missattiin. Tulen sitten lukemaan niistä lisää sun blogista! 🙂

  1. Kiitos Virpi! Islanti on pelkkää tarua tarun perään, ja se tekeekin maasta niin ihanan ihmeellisen, kun jokaisen luontokohteen taustalla on jokin mystinen kansantaru! 🙂

 3. Tuollaiset kansantarut ovat kyllä todella mielenkiintoisia 🙂 Islanti on yksi suurista matkahaaveistani, ja tätä postausta lukiessa matkakuume vain nousee entisestään. Todella upeita maisemia!

  1. Kiitos kommentista Marjukka Katariina! 🙂 Ehdottomasti Islantiin – sinne minäkin haluan palata, mutta seuraavalla kerralla varaan reissuun rutkasti enemmän aikaa! Tuntui, että neljä päivää ei riittänyt yhtään mihinkään, mutta parempi sekin kun ei mitään!

  1. Todellakin kannatti. Ensin ajateltiin, että kiivetään vaan vähän matkaa polkua ylös, kun vettäkin satelee, mutta ei maltettu pysähtyä. Onneksi jatkettiin kapuamista! 🙂

 4. Vesiputouksia Islannista tosiaankin löytyy! Muistan kun jossakin niistä monista putouksista joku brittiherra sanoi vaimolleen ”how many waterfalls does one need to see?” 😀

  Täällä kyseisessä paikassa ei tullut pysähdyttyä, vaikka paljon pikkupysähdyksiä tulikin tehtyä. Maahan täytyy ehdottomasti lähteä kiertelemään vielä uudelleen. Upeiden maisemien lisäksi mielenkiintoisia kansantarujakin sieltä löytyy.

  1. Nopealla googlauksella löysin karkean arvion, että Islannissa olisi yli 200 vesiputousta. Musta tuntuu, että me nähtiin niitä tuon neljän päivän aikanakin jo se 200, eikä edes kierretty koko saarta! 😀 Ja huolimatta siitä, montako niitä on nähnyt, seuraavan osuessa silmään kuuluu taas sama iloinen huudahdus: ”hei kato, upee vesiputous!” 🙂 Islantiin on ehdottomasti päästävä takaisin. Voi, kunpa joku maksaisi mulle palkan siitä, että vaeltelisin ympäri saarta, räpsisin kuvia ja kirjoittelisin juttuja. *syvä huokaus*

 5. Islanti on sikäli jännä maa, ettei tipilajeja ole turhan monta, mutta lähes kaikki ne, mitkä siellä ovat, ovat kiinnostavia, niin kuin esimerkiksi noi kiirunat tuossa kuvassa. Niitäkään ei Suomessa näe kyllästymiseen asti. Maisemat taas ovat tietysti ensiluokkaisia ja henkeäsalpaavia. Suomalaisen pitää tietysti päästä käymään metsässä, etenkin, jos se on Islannin ainoa.

  1. Voi kiitos Stacy, olisi pitänyt tajuta heti, että sinä olisit se oikea ihminen tunnistamaan tämän tirpan! 😀 Oma lintutietous on vähän niin ja näin. Lunneja kovasti yritettiin bongata, mutta ne olivat meitä ovelampia, eikä siis nähty niitä muualla kuin pehmoleluina kauppojen näyteikkunoissa. Nämä kiirunat eivät sen puoleen turhan arkoja olleet, aika lähelle päästivät ennen kuin lähtivät karkuun.

 6. Islanti on ollut pitkään toivelistalla ja etenkin Issikkavaellukset ja kuumat lähteet, mutta toki kun noita maisemia katsoo niin siellä olisi varmasti mahtava patikoida.

  1. Patikoitavaa tosiaan riittäisi. Meilläkään ei ollut aikaa yhdellekään pidemmälle patikkaretkelle, koska meidän stopover kesti vain(!) neljä vaivaista päivää, mutta tällaiset pienet suunnitelmiin kuulumattomat seikkailut piristävät ja yllättävät. Eikä yhteenkään yllätykselliseen patikointipolkuun joudu pettymään, maisemat (ja tarinat) puhuvat puolestaan!

  1. Kiitos kommentista Erja. Tätähän Islanti juurikin on: huikeita maisemia ja vaikuttavia tarinoita! 🙂

  1. Reissuilla on hyvä olla mukana ripaus seikkailumieltä ja tervettä uteliaisuutta lähteä tutkimaan tuntematonta – niin, ja aikaa poiketa matkasuunnitelmasta. Usein se palkitaan, kuten tälläkin kertaa kävi! 🙂

  1. Todellakin. Jossain kommentissa taisinkin jo mainita, että voi kunpa joku voisi maksaa mulle palkan siitä, että vain vaeltelisin ympäri saarta ja kirjoittelisin sieltä juttuja. Voikohan Islantiin ikinä kyllästyä? Tuskin.

  1. Islantiin on todellakin päästävä uudelleen, ja seuraavalla kerralla varaan aikaa vähintään 10 päivää. En usko, että edes viikko riittäisi. Reissun suurin virhe oli viipyä Islannissa vain neljä päivää, mutta saihan siitäkin jo mukavat maistiaiset ja vahvistuksen siihen, että Islanti on itselle varsinainen unelmakohde!

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search