skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park

 • Suomeksi
 • In English

Taivaisiin kohoavat, satojen vuosien ikään ehtineet puujättiläiset huojuvat tammikuun tuulessa kirskuen ränsistyneen ladonoven tavoin. Lumi narskuu tossujen alla askeltaessani kapeaa polkua, jonka metsien kulkijat ovat lumikerroksen peittämälle kallionrinteelle polkeneet. Oikealla puolellani kohoaa valtava kivimuodostelma, jonka rinnalla tunnen itseni pieneksi kuin muurahainen.

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Vasemmalla puolellani siintää kymmenien, ellei satojen metrien jyrkkä pudotus. Haluan tuijottaa vaikuttavia hiekkakivikallioita samalla kuin olisi katsottava jalkoihin. Yksikin harha-askel voisi jäädä viimeiseksi.

Kohtalokkaan askeleenkaan uhalla en voi irrottaa katsettani massiivisista kivijärkäleistä. Valkean verhon peittämä satumaa on nimeltään Bohemian Switzerland National Park, boheemi pikku-Sveitsi Tšekin ja Saksan rajalla, joka kirjaimellisesti salpaa hengityksen.

 

Päiväretki Prahasta satukirjan sivuille

Bohemian Switzerland National Park on nuorin Tšekin neljästä kansallispuistosta. 20 kilometrin mittainen vaellusreitti kuljettaa läpi koko kansallispuiston; sen kanjonien, tunnelien ja kivikaarien.

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Kesällä reitti on helppokulkuinen, mutta talvella pakkasen liukastama lumeen tallattu kapea polku jyrkänteen reunalla luo haasteita. Jos tossuihin on olemassa nastat, ne on syytä ottaa mukaan.

Tammikuussa reittien kulkukelpoisuudesta ei ole takeita ja pimeä yllättää aikaisin. Kansallispuiston kanjoneissa voi paikoittain kulkea vain gondolin kyyditsemänä, mikä ei talvipakkasilla ole mahdollista. Meille tärkeintä oli löytää kansallispuiston sydän, koko Euroopan suurin luonnon muovaama kiviportti Pravčická Brána, joka on hurmannut niin satusetä Hans Christian Andersenin kuin Hollywoodin hienot herrat, kuten Narnian tarinoiden kuvausryhmän.

Tähän tarumaisten kivitornien, -siltojen ja -porttien koristamaan satumaailmaan, joka miljoonia vuosia sitten oli veden peittämä, on helppo tehdä päiväretki Prahasta. Autolla kansallispuiston suulle hurauttaa alle kahdessa tunnissa. Julkisillakin kulkeminen Prahasta onnistuu, vaikkakin vaihdolla tai kahdella.

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Patikkaretken voi aloittaa joko Hřenskon tai Mezní Loukan kylästä. Välimatka kylien välillä on vain noin viitisen kilometriä [kartta].

Ero onkin siinä, millainen patikointiretki on mielessäsi. Jos haluat piipahtaa pelkästään Pravčická Brána -kiviportin luona, sen tavoitat nopeiten kapuamalla noin 45 minuutin ajan Hřenskosta alkavaa polkua. Koko matka kivikaarelle asti on loivahkoa ylämäkeä ja melko helppokulkuista myös talvella.

Me teimme päinvastoin, kuten tapoihin kuuluu.

Vähällä oli, ettei koko vaellusretki jäänyt tekemättä. Tarkoituksenamme oli piipahtaa Hřenskon turisti-infossa kyselemässä reitti- ja karttavinkkejä päiväretkelle. Kuinka ollakaan, turisti-infon ovet olivat säpissä.

No mitä siitä, kyllähän me nyt kartta löydetään.

Ja niin me löysimmekin. Valtavat kyltit esittelevät alueen patikointipolkuja sekä niiden varrelta löytyviä tärkeimpiä nähtävyyksiä selkein kuvin ja aikamäärein. Ainoa ongelmamme oli kartan kylkeen niitattu paperilappu, joka kertoi, että vaellusreitti Pravčická Brána -kiviportin luo on huoltotoimenpiteiden vuoksi suljettu.

Olimme vuokranneet auton, ajaneet kaksi tuntia Prahasta kansallispuiston suulle, ja vasta paikan päällä selvisi, että Bohemian Switzerlandin kuuluisin nähtävyys olisi polojen vaeltajien tavoittamattomissa. Mitä me teimme?

Me lähdimme silti. Ja valitsimme vielä sen pidemmän vaihtoehdon.

 

Patikkapolku, joka ei jätä kylmäksi talvellakaan

Aloitimme patikoinnin Mezní Loukasta, joka johtaa saman kiviportin äärelle. Polku nousee ylös kallionrinteille ja kuljettaa kulkijan kylästä toiseen uskomattomien metsämaisemien saattelemana. Etäisyys Mezní Loukasta kuuluisalle kiviportille on pidempi kuin Hřenskosta, mutta ylämäkeä on vähemmän. Lumen luomia haasteita ja luonnon muovaamia yllätyksiä ei tältä reitiltä kuitenkaan puutu.

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Ruuhkaisia eivät Tšekin satumaan tammikuiset polut ole. Ensimmäisen kuuden kilometrin aikana meitä vastaan vaeltaa vain yksi keski-iän korville ehtinyt pariskunta. ”Hallo”, he tervehtivät iloisesti. Olemmehan Saksan rajalla.

Vastaankulkijoiden korviin yltävistä hymyistä päätellen meillä on edessämme jotain typerryttävän uskomatonta.

Hymy ei valehtele koskaan.

Ja siksi suosittelenkin aloittamaan vaelluksen nimenomaan Mezní Loukan kylästä, edellyttäen, etteivät korkeat paikat tai polun laidalla pelotteleva jyrkkä pudotus saa tossuja liiaksi tutisemaan. Sillä tällä reitillä jokaisen kivijättiläisen taakse kaartavan mutkan takaa paljastuu edellistä ihmeellisempi maisema.

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Yksi polun tarjoamista ihmetyksenaiheista on tšekkiläinen versio sokeritoppavuoresta, kalliokiipeilijöidenkin suosiossa oleva kivitorni Homole.

Sekä tietenkin päiväretken kohokohta, Pravčická Brána, jonka äärelle me pääsimme vaeltamaan, vaikka pysäköintialueiden kyltit väittivätkin koko polun olevan suljettu. Riskinotto kannattaa!

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Haluatko sukeltaa tarkemmin Euroopan suurimman luonnon muovaaman kiviportin syleilyyn? Facebook-julkaisua klikkaamalla pääset liikuskelemaan 360-näkymässä. Kuva ei ole täydellinen, mutta kukapa olisi.

 

EN // Let’s play more with 360°s, shall we! Welcome to Bohemian Switzerland National Park. The picture isn’t perfect, as…

Live now – dream later 8. helmikuuta 2017

 

Kiviportin kyljessä oleva kivilinna on nimeltään Sokoli Hinizdo, suomennettuna ”Haukan Pesä”. Aikoinaan kunniavieraita kestinnyt rakennus sisältää tänä päivänä valokuva- ja taidegallerian, kansallispuistoa esittelevän museon sekä ravintolan.

Meidän vierailumme aikana Haukan Pesä oli suljettu, minkä vuoksi emme myöskään pulittaneet käynnistämme korunan korunaa. Pääsymaksu ei huimaa päätä rakennuksen aukioloaikoinakaan, sillä aikuiselta pääsymaksu kiviportin luo on noin 3 euron (75 Kč) ja lapsilta 1 euron (25 Kč) arvoinen.

Huhtikuusta lokakuuhun rakennus on avoinna päivittäin kello 10–18 välillä, muina aikoina viikonloppuisin kello 10–16.

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Rakennuksen ollessa suljettu ei Haukan Pesälle eikä ylemmille näköalatasanteille pääse, sillä yksityisessä omistuksessa oleva alue on suljettu lukituin portein. Kiviportin päälle ei ole asiaa rakennuksen aukioloaikoinakaan, sillä pääsy sinne suljettiin jo vuonna 1982 turistilaumojen aiheuttaman eroosion vuoksi.

Emme voineet olla huomaamatta, kuinka portilla meitä aiemmin käyneet olivat poikenneet polulta ja pyrkineet kallioiden päälle täydellisen kuvan kaipuussa merkittyjen reittien ulkopuolelle. Me luonnon ja kansallispuistojen ystäväthän tiedämme, että suojelluilla alueilla tepastellaan vain ja ainoastaan merkityillä reiteillä. Vaikka se tarkoittaisikin tylsempään kuvakulmaan tyytymistä.

Ihmettelyn arvoisia maisemia Bohemian Switzerlandin kansallispuistossa varmasti riittää merkittyjenkin reittien varsilla.

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

 

Päiväretki Prahasta paratiisiin: Bohemian Switzerland National Park | Live now – dream later -matkablogi

”Tuollako me hetki sitten vaelsimme?”
– Kyllä, juuri siellä. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin.

 

Tässä vielä kuvakaappaus päivän patikkareitistä. Voit avata reitin Google Mapsissa tästä.

 

Patikointi Bohemian Switzerlandissa Tsekissä

This Post Has 12 Comments

 1. Aivan henkeäsalpaavat maisemat! Tuonne on kyllä pakko päästä! Prahassa olen käynyt kerran (osana interrailia) ja en saanut silloin kaupungista kunnolla otetta. Voisin hyvinkin antaa kaupungille uuden mahdollisuuden vielä ja käydä samalla tutustumassa tähän upeaan luontokohteeseen. 🙂

  1. Kiitos kommentista Miija. Kuvasaldo jäi tältä reissulta valitettavan surkeaksi (laadulta, ei määrältä niinkään), mutta toivottavasti paikan kauneus tosiaan välittyisi edes joltain osin. Kesällä Bohemian Switzerland on varmasti aivan jumalainen, tosin ihmisiäkin saattaa patikointipoluilla olla reippaasti tammikuuta runsaammin.

   Tykkäsin kyllä Prahasta, joskin kaunein osa kaupunkia löytyi vanhankaupungin sijaan vähän syrjemmästä. Näistä on tulossa lisää juttuja myöhemmin. Tämä päiväretki teki niin syvän vaikutuksen, että oli ihan pakko aloittaa tarinoiden purkaminen tästä retkestä! 🙂

 2. Ai että mitkä maisemat! Ihan mahtavan näköistä ja tuolla on ollut haaveissa käydä jo monen vuoden ajan. Ehkä joskus vielä 🙂 Onneksi lähditte kävelemään reittiä, vaikka se olikin suljettu. Oli todellakin sen arvoista!

  1. Se olikin mielenkiintoinen tapaus, koska lopulta itse reitti ei ollutkaan suljettu (heh, hyvä pointti, jonka voisi lisätä ihan tekstiinkin, hups!). Ainoastaan tuo Haukan Pesä ja pääsy ylätasanteille oli kiinni, kuten ne ovat talvisin arkena aina. Parkkipaikkojen kartat nimittäin näyttivät, että koko reitti kiviportille olisi kiinni. Onneksi ei ollut kuitenkaan, tämä oli kaikkea muuta kuin turha reissu! 🙂

 3. Ihanalta näyttää talvellakin! Me käytiin viime syyskuun alussa tuolla ja myös Saksan puolella. Yövyttiin Hrenskossa. Itse pidin ehkä enemmän Saksan puolesta, mutta ehdottomasti lähtisin molempiin uudestaan. Me tehtiin vähän tyhmästi kun ahnehdittiin samalle päivälle kumpikin puoli, siinä oli vähän jalat väsyneet illalla. 😀

  1. Kiitos kommentista, Maarit. Mulla on itsellä taipumusta samanlaiseen suuruudenhulluuteen, aina pitää ahnehtia liian paljon liian lyhyessä ajassa. Tälläkin reissulla, vaikka aikaa oli vain yksi päivä, olisin Bohemian Switzerlandin lisäksi halunnut käydä myös Bohemian Paradisessa, mutta eihän se talviolosuhteissa ole mahdollista, kun poluilla vierähtää normaalia pidempään ja pimeä tulee niin aikaisin. Katselin juuri mielenkiinnosta, että Hrenskosta voi löytää kesälläkin majoituksen 40 eurolla aamiaisineen. Nyt kun Prahaan on jatkuvasti tosi edullisia lentotarjouksia, voisi Bohemian Switzerlandiin tehdä uuden reissun jo tänä kesänä – ja piipahtaa myös siellä Saksan puolella! 🙂

  1. Bohemian Switzerland oli kyllä huippulöytö, joten vahva suositus. Jos lähdet vaeltamaan kesällä, ei nastoillekaan ole tarvetta. Sen verran jäi gondolikyyti kanjonissa kaihertamaan, että jonakin päivänä palaan tänne kesäpatikointiretkelle! 🙂

   Eikä se oikea Switzerlandikaan huono vaelluskohde ole! 😀

  1. Kuvat eivät valitettavasti anna oikeutta tälle kansallispuistolle, hädin tuskin sanatkaan. Tämä oli yksi niistä paikoista, joissa joka mutkassa saa pysähtyä tuijottamaan ympärilleen silmät pyöreinä, eikä pysty saamaan suustaan ulos muuta kuin ”vaaaauu…”! 😀

   Olen ikionnellinen, että lähdimme patikoimaan epämääräisestä varoituskyltistä huolimatta. Olisi kiva nähdä Bohemian Switzerland myös kesällä, erityisesti venekyyti kanjoneissa vesiputousten ohi olisi hieno kokea.

 4. Moi! Kiitos tästä postauksesta, olen suunnittelmassa reissua tuonne päiväksi ja kaipailisinkin vinkkejä a. mistä vuokrata auto? ja b. oliko reitti sellainen, että se vei ja toi takaisin samaan lähtöpisteesen, eli parkkipaikalle auton luokse? Kuinka pitkään teillä tähän reittiin kului noin talviaikaan? 🙂

  1. Moikka Tanja ja kiitos kommentistasi. Erinomainen valinta patikointiretkelle! 🙂 Täytyy tässä samalla myös kiittää parannusehdotuksesta, eli lisäsin nyt tuohon jutun loppuun kuvakaappauksen meidän patikointireitistä ja linkin, joka avaa meidän reitin Google Mapsissa. Eli me tosiaan tehtiin meidän patikointi ilman mitään fiksua suunnittelua, minkä vuoksi siitä tuli aika pitkä. Jos haluaa käydä vain tuolla kiviportilla, niin sen voi tehdä lyhimmillään niin, että jättää auton tuohon tien varteen kohtaan, joka tuossa karttakuvassa näkyy numerosarjana 25861 (Hrenskosta päin tullessa hiukan ennen patikkapolun alkua on parkkipaikka tien vieressä). Siitä patikoi kiviportille noin 45-60 minuuttia tahdista riippuen. Menomatka on loivaa kapuamista, joten alas autolle tulee vähän nopeammin. Me jätimme auton tuonne Mezni Loukaan ja teimme kartan mukaisen ympyräreitin. Aikaa tähän reittiin meni tuo reilu kolme tuntia. Tien pohjoispuolella menevä reitti on tosi upea ja patikoimisen arvoinen, mutta eteläpuolella ei juuri nähtävää ollut. Mutta se on talvella tavallaan ainoa vaihtoehto, jos haluaa patikoida koko pohjoispuolen reitin (ellei sitten ole mahdollista liftata/napata paikallisbussia polun toisesta päästä takaisin autolle).

   Normaalisti me vuokraamme auton etukäteen netistä ensin vertailemalla vuokra-autojen hintoja, mutta tämä oli tosi extempore-reissu, joten vuokrasimme auton patikointipäivän aamuna meidän hotellin kontaktin kautta ja päädyimme maksamaan autosta normaalia enemmän. Yleensähän vuokra-auto tulee halvemmaksi tosiaan netistä etukäteen varaamalla. Autonvuokraan liittyen kannattaa harkita myös kolmannen osapuolen vakuutusta (esim. Axa tai Worldwide Insure – kumpaakin olen käyttänyt ja erityisesti Axaa voin suositella lämpimästi, sillä meille kerran sattui onnettomuus Axan vakuutuksen otettuamme ja saimme vakuutusrahat tosi nopeasti ja vaivattomasti takaisin), mikä tulee montinkertaisesti autovuokraamon omaa vakuutusta halvemmaksi.

   Ja jos sulla on aikaa useammallekin päiväpatikalle, niin Adrspach-Teplicen kivikaupungeille aivan superiso peukkusuositus! Juttu löytyy täältä: https://www.livenowdreamlater.net/fi/2017/10/01/patikointi-tsekissa-adrspach-teplice/

   Toivottavasti tämä vastaus auttoi. Kysy ihmeessä, jos tulee mieleen lisää kysyttävää. Autan mielelläni niin paljon kuin suinkin voin ja osaan! 🙂

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search