skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Autolla Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan

 

Helmikuussa pääsin viimein toteuttamaan yhden monista pitkäaikaisista matkahaaveistani. Autoilimme Danielin kanssa neljän päivän ajan Pohjois-Irlannin mahtavissa maisemissa.

Se oli road trip, joka ylitti villeimmätkin odotukseni.

 

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

 

Vaikka reissu sijoittui helmikuulle, tänään sunnuntaina 12. maaliskuuta polkaistiin käyntiin suomalaisten matkabloggaajien järjestämä #Irlantiviikko2017-tempaus. Irlanti-viikon aikana mukana olevissa blogeissa julkaistaan kasapäin kertomuksia, kuvia ja matkavinkkejä eri puolilta Irlantia. Tempaukseen liittyy tietenkin myös iloisen vihreitä kilpailuja palkintoineen, joten kannattaa pysyä mukana koko viikon ajan.

Tässä blogissa tutustutaan Irlanti-viikon aikana Causewayn rannikon piilotettuihin helmiin ja vietetään yö koko Pohjois-Irlannin eniten kummitellussa linnahotellissa. Yleisön pyynnöstä – ja käytännön syistä – viikko käynnistyy isolla kasalla avuliaita vinkkejä siihen, miten suomalainen pärjää autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

Sillä tämä saari on kaunis, mutta kaikkea muuta kuin simppeli.

 

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

 

Maantiedon- ja historiantunneista on monella vierähtänyt hyvä tovi, joten kerrataanpa vähän. Tällä hetkellä Suomesta pääsee suorilla lennoilla ainoastaan Dubliniin, minkä vuoksi se valikoitui myös meidän autoreissun lähtöpisteeksi. Mutta mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon reittiä suunnitellessa? Onko sittenkään ihan sama, suuntaako auton nokan kohti Pohjois-Irlantia vai pohjoista Irlantia?

No eihän tuolla Brittein saarten suunnalla mikään ole yksinkertaista. Näin ei siis ole Irlanninmeren toisellakaan puolella. Irlannin saaren koillisosan kuusi kreivikuntaa erotettiin Irlannin tasavallasta vuonna 1921. Näin syntyi Pohjois-Irlanti, Ison-Britannian hallinnoima Irlannin saaren outolintu.

Miten tämä fakta liittyy mihinkään? Onko sillä mitään merkitystä, kuka aluetta hallinnoi, jos harmiton suomalaisturisti haluaa ajella autolla Irlannissa?

On, sillä on paljonkin merkitystä. Ja siksi Pohjois-Irlannin autoreissua suunnitellessasi on äärimmäisen tärkeä tietää, että olet ylittämässä kahden valtion rajaa. Tämän pienen alkukevennyksen jälkeen selviää, miksi.

 

 

Euro vai punta? Maili vai kilometri?

Irlannissa valuuttana on euro, joten sinne matkustaessasi ei valuutanvaihdosta tarvitse murehtia. Tilanne muuttuu heti, kun ylität Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan. Eurot muuttuvat punniksi, ja jotta autoilu tehtäisiin suomalaisille mahdollisimman hankalaksi – mitä se varmasti jo on, jos et ole tottunut tien väärällä puolen ajamiseen – heti rajan ylitettyäsi nopeusrajoituksia ei tarkastellakaan enää kilometreissä vaan maileissa per tunti.

Jos vuokraat auton Dublinin lentokentältä, kannattaa heti kättelyssä tarkistaa, saatko vaihdettua nopeusmittarin näytöstä kilometrit maileiksi. Valuutta-asiaakaan ei kannata ihan kokonaan unohtaa, sillä nolo tilanne voi osua kohdalle tietullissa paluumatkalla Pohjois-Irlannista Dubliniin, jos ei taskusta löydy euron euroa.

 

Tietullit Irlannissa – hyvä tietää

Jos et ole varma, tietulleista kannattaa tiedustella vuokraamosta autoa noutaessa. Dublinin kehätiellä (M50) on Irlannin ainoa puomiton tulli, jossa pysähtymistä ei vaadita. Tullin voi maksaa netissä, puhelimitse tai huoltoasemilla seuraavan päivän iltaan kello 20.00 mennessä (3,10 € vuonna 2017). Käteistä ei siis tullissa tarvita, vaan kamerat tunnistavat auton rekisterinumeron. Jos tullimaksu jää maksamatta, autoilijaa odottaa sakko, jonka loppusumma kasvaa ajan myötä. M50-tien tulli sijaitsee risteysten 6 ja 7 (tiet N3 ja N4) välissä.

Loput 10 Irlannin 11 tullista ovat puomillisia, ja niitä varten kannattaa varata  tasaraha, jos mahdollista. Jos olet matkalla Dublinista Pohjois-Irlantiin Belfastiin johtavaa M1-moottoritietä, on matkasi varrella ainoastaan yksi tietulli. Pohjois-Irlannin puolella ei tulleja ole. M1-tiellä tullimaksu on 1,90 €, ja paras tapa on valita ’Cash Only’ -kaista, jossa parin euron kolikon voi heittää isoon ”kuppiin”. Rahan täsmätessä puomi avautuu, ja pääset jatkamaan matkaa nopeasti.

Tietulli kannattaa pitää mielessä myös paluumatkaa ajatellen. Vaikka olisitkin palaamassa puntalandiasta eli Pohjois-Irlannista takaisin Dubliniin, on tullin valuuttana vain ja ainoastaan euro. Punta ei käy. Muista siis pitää parin euron kolikko tallessa myös paluumatkaa varten. Vaihtoehtoisesti voit kääntyä moottoritieltä kiertotielle ennen tullia ja välttää näin koko maksun. [M1- ja M50-teiden tullit kartalla].

Menomatkalla saimme todistaa, kuinka eräs pakettiauto oli ilmeisesti pyrkinyt kääntymään puomin edestä takaisin tulosuuntaan. Paku oli poikittain jumissa tullikaistojen välisellä korokkeella. Koomisen tilanteen kruunasi pakun ympärillä seisoskelevat herrasmiehet, jotka osoittelivat autoa sormillaan pohtien mitä tehdä. Harmi, etten ehtinyt ottaa tilanteesta kuvaa.

Tältä sivulta löydät kaikki Irlannin tietullit. Pohjois-Irlannin puolella tietulleja ei ole.

 

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

Landella ei tietulleista tarvitse murehtia, mutta lampaita saattaa tielle silloin tällöin eksyä.

 

Autonvuokraajan muistilista:

 • Jos et ole paikantanut tietulleja etukäteen, varmista vuokraamon henkilökunnalta, onko reittisi varrella tulleja ja miten tullimaksut maksetaan.
 • Varmista myös, onko puomittomien tullien maksut hoidettu puolestasi. Thriftyn vuokra-auton kojelaudassa oli tarra, joka varoitti maksamasta M50-tien tullia – se sisältyy auton vuokraan. Muilla Irlanti-viikon bloggaajilla, joiden autot oli vuokrattu Budgetilta ja Europcarilta, näin ei kuitenkaan ollut.
 • Jos olet matkalla Pohjois-Irlantiin, varmista vuokraamosta, maksaako rajanylitys erikseen – tai saako rajaa vuokra-autolla ylittää. Vuokraamoista Hertz ja Thrifty eivät veloita ylimääräistä rajanylityksestä, mutta esimerkiksi Europcar veloittaa. Tarkista aina vuokraamon käytäntö, sillä jokaisella autovuokraamolla on omat sääntönsä.
 • Pohjois-Irlantiin matkatessasi tarkista myös, saatko vaihdettua nopeusmittarista kilometrit maileiksi.
 • Irlannissa suurin osa autoista on manuaalivaihteisia. Jos haluat välttämättä automaatin, kannattaa auto varata ajoissa, sillä niiden saatavuus on rajattu erityisesti turistikaudella.
 • Bensa vai diesel? Irlannin saarella hinnassa ei juuri ole eroa. Joillain huoltoasemilla diesel oli jopa hintavampaa. Huoltoasemilla polttoaineen hinnat on merkitty senteissä/pennyissä, mikä voi aluksi vähän hämmentää.
 • Irlannin saarella tiet ovat kapeat, mutkittelevat, mäet jyrkät ja liikenne vasemmanpuoleista. Vastaantulevaa autoa joutuu usein väistämään pientareen puolelle, ja lampaitakin saattaa tielle silloin tällöin eksyä. Valitse siis auto, jolla on luonteva ajaa, vaikka ratti onkin väärällä puolella. Jos et ole tottunut automaattiin, eivät Irlannin jyrkät ja mutkaiset tiet ole välttämättä paras paikka kokeilla, vaikka vaihdekepin käyttö vasemmalla kädellä jännittäisikin.

 

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

Irlannin ja Pohjois-Irlannin maisemareiteillä tiet ovat kapeita ja mutkikkaita, mutta pysähdyspaikkoja on kohtalaisen paljon. Vastaantulevaa autoa joutuukin usein väistämään pientareen puolelle.

Hyvä tietää autovakuutuksesta:

Ainakin turistikauden ulkopuolella auton vuokraaminen Irlannissa on halpaa huvia. Helmikuussa vuokraksi muodostui alle 10 € / päivä. En voi tarpeeksi painottaa kaiken kattavan vakuutuksen merkitystä. Kuten viimekesäisellä Englannin ja Walesin road tripillä todistettu, edullinen vakuutus voi osoittautua korvaamattomaksi, vaikka itse ei virheeseen sortuisikaan.

Autovuokraamojen omat vakuutukset ovat kalliita verrattuna esimerkiksi hyväksi havaitsemaamme Axan vakuutukseen. Autovuokraamon oma vakuutus maksaa päivässä lähes saman summan kuin Axan vakuutus koko reissun ajalta. Juju tulee tässä: jos otat ulkopuolisen palveluntarjoajan vakuutuksen, vaatii autovuokraamo sinulta Irlannissa huikean vakuussumman. Meidän piskuisen vuokra-Skodamme vakuus oli 2 000 euroa, mihin olimmekin luottokortteinemme varautuneet.

Autoa varatessa ei meille kuitenkaan kerrottu, että kortilla olisi oltava katetta myös polttoainevakuutta varten. Alle 40 euroa vajaaksi jääneen katevarauksen vuoksi jouduimme ostamaan vuokraamolta ylimääräisen vakuutuksen, jolla saimme vakuussumman nollille. Katetta olisi ollut enemmän kuin tarpeeksi, jos sen olisi saanut jakaa kahdelle kortille, mutta sepä ei vuokraamon tiskillä käynyt. Varmista siis vuokra-auton vakuuden lisäksi myös mahdollisen polttoainevakuuden summa.

100 euron menettäminen täysin turhan autovakuutuksen vuoksi kirpaisi, mutta saimmepa ainakin ajella surutta, kun vuokra-autolla oli kaksi erillistä täysvakuutusta.

 

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

Parin autovakuutuksen arvoiset maisemat.

 

Ajaminen Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa

Olen itse tehnyt muutamia vuosia sitten taktisen vedon ja lyönyt hynttyyt yhteen brittiläissyntyisen herran kanssa. Tämä on osoittautunut erityisen käteväksi ratkaisuksi silloin, kun autoilemme vasemmanpuoleisen liikenteen maissa. Mukana on aina oma hovikuski.

Lähtöportti-blogin Mika ja Kohteena maailma -blogin Rami ovat ajelleet autolla Irlannissa useampaankin otteeseen, ja jakavat auliisti omat vinkkinsä niille, joita vasemmanpuoleinen liikenne ja väärällä puolella sijaitseva ratti jännittävät. Nämä seikat ja suomalaisesta liikennesäännöistä poikkeavat normit huomioimalla sinäkin selviät hengissä:

 • Varmista ennen lähtöä, että kaikki peilit ovat varmasti oikeassa asennossa. Peilit ovat paras apurisi vasemman kaistan totutteluun ja keskiviivan hahmottamiseen.
 • Totuttele vaihdekepin käyttöön pitämällä alussa vasen käsi koko ajan vaihdepillä. Näin nopean tositilanteen osuessa kohdalle osaat hamuta vaihdekeppiä autonoven sijaan. Etsi vaikka tilava parkkipaikka, jossa voit ajaa muutaman testikierroksen ennen tielle lähtöä, jos olet epävarma.
 • Varmista, että kartturisi on kartalla ja tietää koko ajan, minne olette menossa ja milloin kääntyä. Näin sinä voit rauhassa keskittyä auton hallintaan.
 • Nopeusrajoitukset saattavat Irlannin saarella yllättää. Kapeilla ja kiemuraisilla kinttupoluillakin voi nopeusrajoitus olla jopa 80–100 km/h. Maalaisjärki kannattaa pitää matkassa mukana ja nopeus sillä tasolla, mikä itsestä tuntuu luontevalta.
 • Noudata erityistä tarkkaavaisuutta monikaistaisissa liikenneympyröissä, joista ensimmäinen – ja varmasti koko saaren kolaroiduin – odottaa heti Dublinin lentokentällä. Seuraa tiemerkintöjä ja liikennemerkkejä, jotka osoittavat, mikä kaista kuuluu valita. Oikeanpuoleiselle eli sisäkaistalle mentäessä vilkuta oikealle, ja pidä vilkku päällä kunnes vaihdat vasemmalle kaistalle. Et kuitenkaan saa vilkuttaa vasemmalle ennen kuin oma liittymäsi on vuorossa. Eli jos vaihdat vasemmalle kaistalle yhtä liittymää ennen omaasi, ei vilkkua kuulu käyttää. Tästä syystä vasemmalla kaistalla ajaessasi saattaa etuoikealla ajava auto vaihtaa vilkuttamatta eteesi. Kun oma liittymäsi on vuorossa, vilkuta vasemmalle ja pidä vilkku päällä, kunnes olet poistunut ympyrästä.

UK Roundabout 8 Cars.gif
Kuvalähde: Wikipedia Commons

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

Näin Irlannissa – maalaisjärjen käyttö on sallittua myös nopeuksien suhteen. Muista varoa vastaantulevia autoilijoita! Kuva: Flickr / mozzercork.

 

Ajoreitin ja aikataulun suunnittelu

Tietullien lisäksi reittiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon muutamia muitakin käytännön seikkoja. Vaikka Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa tiet ovat pääsääntöisesti hyvin opastettuja, perinteinen tiekartta on aina kätevä olla matkassa mukana. Ostopakkoa ei ole, vaan laminoidun tiekartan voi lainata mukaansa myös lähikirjastosta. Toinen hyvä tapa on ladata puhelimeen Google Mapsin offline-kartta, jonka avulla me tällä kertaa suunnistimme. Se on ilmainen ja kätevä vaihtoehto kalliille vuokranavigaattorille.

Ole avoin vaihtamaan reittisuunnitelmaa lennosta. Hyväkuntoisia pääteitä pitkin on nopea ajella, mutta maisemat jäävät usein tylsiksi. Pidä silmäsi avoinna tienviertä koristaville ruskeille kylteille, jotka opastavat vaihtoehtoisille maisemareiteille. Pohjois-Irlantiin suunnatessa Mourne Mountains Scenic Route ja Torr Head Scenic Route ovat erittäin varteenotettavia vaihtoehtoja, joista jälkimmäinen on Causeway Coastal Routen eli Causewayn rannikon maisematien varrella. Suurin osa tämän kirjoituksen kuvista on räpsitty nimenomaan Torr Headin reitillä.

Paras käytännön vinkki tulee tässä: missä päin Irlannin saarta ajeletkaan, suunnittele reittisi niin, että ranta jää auton vasemmalle puolelle. Näin pääsette Irlannissa autoillessa nauttimaan parhaista näköaloista, ja kartturin paikalla matkustava voi kuvailla auton ikkunasta Irlannin dramaattisia rantamaisemia. Eräiden lähteiden mukaan tämä on paras tapa turistikaudella erityisesti Pohjois-Irlannin Causewayn rannikolla, sillä turistibussit kulkevat useimmiten etelästä pohjoiseen. Pohjoisesta etelään on väljempi ja ruuhkattomampi ajella – ja nämä maisemat avautuvat silmiesi eteen aivan eri tavalla.

 

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

 

Paras aika autoilla Irlannissa?

Ikuinen ihmettelyn aihe – mikä onkaan se paras ajankohta lähteä autoretkelle Irlannin saarelle? – Turistikauden ulkopuolella, ehdottomasti.

Helmikuussa Pohjois-Irlannin raiteilla oli tilaa ajella, eikä nähtävyyksiin tarvinnut jonottaa. Sääennusteiden varaan ei kannata liikaa laskea, vaan on parempi varautua siihen, että matkan aikana sataa joka tapauksessa. Irlannissahan tapaa sataa, vaikka paistaisikin – vuodenajasta riippumatta.

Meillä kävi kerrankin reissullamme sen verran hyvä tuuri, että taivas päätti tipauttaa vettä vain öisin ja ajomatkoilla. Aina kun astuimme autosta, alkoi taivas repeillä ja aurinko pilkahteli näkyviin. Ei valittamista.

Näillä eväillä sinäkin varmasti pärjäät autolla Irlannissa. Muista vain pitää mielessäsi, että kahden maan välillä ainoastaan valuutta ja nopeusmääreet vaihtuvat, kaista ei vaihdu mihinkään. Eli ei muuta kuin vasemmanpuoleista liikennettä treenaamaan ja tien päälle!

 

Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi
Autolla Irlannissa ja Pohjois-Irlannissa – vinkit onnistuneeseen automatkaan | Live now – dream later -matkablogi

Game of Thrones -sarjasta tuttu The Dark Hedges on turistien suosiossa, vaikka sijaitseekin keskellä ei-mitään. Kameran kanssa saa olla nopea, sillä paikka on hetkessä täynnä kruunuihin ja viittoihin sonnustautuneita turisteja miekkoineen (oikeasti, tämä ei ole vitsi!).
Voin vain kuvitella, kuinka täynnä tämä myrskyistä kärsivä, hidasta kuolemaa tekevä kohde on turistikaudella.


Irlanti-viikko 2017 - Matkavinkkejä Irlantiin

Tämä kirjoitus oli osa Irlanti-viikkoa 12.19.3.2017.

 

Matkassa mukana:
Kohteena maailma | Live now – dream later | London and beyond | Lähtöportti

Yhteistyökumppanit:

Tourism IrelandSolo Sokos Hotel TorniO'Malley's
Kelttikorut The Pint of no Return

This Post Has 25 Comments

 1. Kiitos, todella kattava tietopaketti Irlannissa (ja Pohjois-Irlannissa) ajamiseen. Kuvat olivat kyllä myös upeita ja onneksi teillä oli hyvä sää. Pitää muistaa tulla tänne vielä uudelleen lukaisemaan juttu, jos tuonne jossain vaiheessa pääsisi päristelemään.

  1. Kiitos Miika! 🙂
   Suosittelen kyllä lämpimästi Scenic Road Hunterille kumpaakin maata, muista vaan varata runsain määrin aikaa kunnon road tripiä varten! Laita ihmeessä juttu talteen, niin on sitten helposti löydettävissä kun lähtö lähenee.

 2. Upeita kuvia! Oi että, nyt iski matkakuume..

  Ja olipa kattava tietopaketti. Voisin lukaista uudelleen sitten kun joskus tulen lähteneeksi Irlantiin autoilemaan. Tähän mennessä en ole juurikaan tehnyt etukäteisselvityksiä auton vuokraukseen liittyen. On sitten joitakin pieniä kommelluksia tullut vastaan matkoilla, mutta eipä onneksi mitään suuria :).

  1. Hehe, niistä kommelluksista yleensä oppii seuraavaa kertaa varten. Niin itsekin yleensä, joten siksi niistä kommelluksista on hyvä kertoa, että muut voisivat helpommin välttää ne! 😀 Esim. Islannissa päädyttiin maksamaan melkein kolminkertainen vuokra autosta, kun ei vuokrattu sitä etukäteen vaan vasta paikan päällä. Idioottimaisuus opettaa! 🙂

 3. Sanoisin, että diesel kannattaa ottaa aina, koska se jaksaa vääntää bensaa paremmin mäkisille osuuksilla, vaikka olisikin pieni moottori.

  Ja automaatti ehdottomasti, koska vaihteiden vispaaminen ”väärin” on vielä hermoja raastavampaa aloittelijalle, kuin automaatin muutaman pykälän opettelu. Miksi ajaa manuaalilla, jossa joutuu vielä keskittymään vaihteisiinkin ”väärällä” kädellä muun säätämisen ohella?

  Pieni bensamoottori manuaalina lienee varmin tapa pilata lomansa ihan missä vaan.

  1. Diesel-tankillisella pötkittiin kyllä pitkälle. Yksi tankki riitti koko neljän päivän road trip -reissuun, jonka kokonaiskilometrimäärää en juuri nyt muista, mutta kyllä sekin luku jossain tallessa on. Mitä tulee automaatti vai manuaali -kysymykseen, pysyn kannassani sen suhteen, että on parempi valita auto, jolla on luonteva ajaa. Oli se sitten automaatti tai manuaali. Jos vaihdekepin käyttö sujuu vasemmalla kädellä ongelmitta, mutta kuljettaja ei ole eläissään ajanut automaatilla (koska on ihmisiä, jotka eivät ole), on manuaali silloin parempi vaihtoehto. Tärkeintähän on, että alla oleva auto on kuljettajalle oikeanlainen.

   1. 😀 Mä tarkoitin kyllä vääntämisellä vähän muuta kuin sitä, kuinka pitkälle tankillisella pääsee. Toki alavääntö on merkittävä tekijä, jos halutaan vähentää polttoaineen kulutusta. En usko että kulutuksessa tulee kuitenkaan kovin suurta eroa, koska kilometrimäärät jää kuitenkin aika pieniksi.

    Eli dieselmoottori vääntää alhaalla enemmän, kuin bensa, jolloin se siis jaksaa mennä ylämäkiin isommalla vaihteella, ei sammu niin helposti jne. Jos on esim. tiukkoja mutkia ja ylämäki, niin tyypillisesti bensalla joutuu vaihtamaan pykälän pienempään, jotta auto jaksaa kivuta.

   2. Joo, siis ymmärsin toki, mitä tarkoitit. Taisi tuo mun vastaukseni jäädä kiireessä naputellessa vähän irralliseksi sun kommenttia ajatellen. Tarkoitin siis ihan yleisesti ottaen sitä, että omien kokemusten mukaan dieseltankillisella ajelee bensatankillista pidemmälle, toki riippuu autosta muutenkin – en ole todellakaan mikään autoalan asiantuntija, mutta tällaisen seikan olen huomannut. Mutta ihan hyvä kuitenkin, että tarkensit, ihan noin yleisesti ottaen muitakin kommenttien lukijoita varten. Eli kiitos siitä! 🙂

 4. Tosi hyviä vinkkejä! Tuo viheliäinen tietulli aina kummittelee monessa maassa, ja joskus unohtuu kantaa pikkurahaa mukana. On tosiaan hyvä katsoa etukäteen tullimaksut niin on varattuna sitten tasaraha.
  Minulla on jostakin syystä jäänyt tämä Irlanti -viikko jotenkin vähän epäselväksi. Onko tämä siis matkabloggaajien ihan oma kamppanja, vai onko nämä postaukset tehty yhteistyössä jonkun tahon kanssa? Ihan kuin olisin jossakin blogissa nähnyt maininnan yhteistyöstä.

  1. Tässäkin jutussa on maininta yhteistyöstä ja Irlanti-viikosta! 😊 Kyseessä on siis matkabloggaajien itsensä järjestämä kamppis, ja muutamat yritykset (+ yksi bändi) ovat lähteneet mukaan esim. antaen palkintoja arvontoihin. Kaikkien näiden toimijoiden logot löytyy myös jutun lopusta. Pääyhteistyökumppanina on Tourism Ireland, joka tarjosi kullekin bloggaajalle kahden yön majoituksen matkan aikana. Loput majoitukset ja kaikki matkakulut on siis ihan omakustanteisia. Kamppis oli nyt toista vuotta, ja se on siis syntynyt rakkaudesta Irlantiin ja rakennettu Pyhän Patrickin päivän ympärille. Toivottavasti tämä vähän tarkemmin selvensi, mistä on kyse! 😊

 5. Hei tää oli tosi hyvä! Pohjois-Irlanti on käsitteenä tuttu, mutta enpä ollut tullut ajatelleeksi mitä kaikkea siihen voisi näin roadtripin näkökulmasta liittyä. Tosi hyviä vinkkejä, jotka aivan varmasti tulee vielä käyttöön. Kyllä on näiden juttujen myötä Irlantikuume vaan kasvanut entisestään! 😀

  1. Kiva kuulla, että ollaan saatu kuumetta aikaiseksi, Lotta. Tämän sortin kuumeesta raaskiikin vielä sanoa niin! 😀
   Laita vaan vinkit talteen road trippiä varten! 😉

 6. oih ei olisi tullut mieleen, mitä kaikkea Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan ylittämiseen autolla liittyy. Ja kuinka paljon monimutkaisemmaksi rajanylitys vielä tulee, kun britit lähtee EU:sta? Tuntuu hassulta miten paljon vaikutusta tällaisilla hallinnollisilla asioilla on… ja miten hassuja ja hankalia systeemejä ihmiset itselleen luo 😀

  1. Toi on ihan totta. Se, miten Brexit vaikuttaa mihinkään, on vielä iso kysymysmerkki. Meillä ne vaikutukset tulee eteen joka tapauksessa jossain vaiheessa, kun tuo avosiippani on englantilainen, ja jossain vaiheessa meille voi tulla muutto Englantiin ajankohtaiseksi. Mutta turha sitä on nyt arvailla, pitänee vaan muistaa päivittää sitten tämäkin artikkeli, kun muutokset on selvillä! 😀

 7. Loistopaketti vinkkejä ja ihania maisemia, näihin tulee varmasti palattua jos haaveilemani Irlannin-reissu joskus toteutuu! Nuo tietullit aiheuttaa kyllä monesti kaikenlaista huvittavaa hämminkiä. Viimeksi oltiin Portugalissa kahdella autolla liikkeellä ja vanhempani ajoivat omalla autollaan tietysti siihen ainoaan tietullin kaistaan, josta eivät pääsisi läpi, se kun oli varattu kai jonkinlaisella prepaid-kortilla maksaville. Perään ajoi tietysti heti joku kyllästyneen näköinen työmatkalainen tööttäämään, joten kyllä vähän nauratti suomituristien sähläys. 😀 Itse oltiin onneksi käteiskaistalla ja saatiin sanottua sille rahastajalle, että päästää ne pinteestä.

  1. Haha, onni onnettomuudessa siis! 🙂
   No ei sen puoleen, muistan kyllä kun itse ensimmäisen kerran törmäsin tietulliin monia monia vuosia sitten. Suomalaisen kun ei moisista ole tarvinnut murehtia, ja ensi alkuun koko ajatus kuulostaa ihan absurdilta. Ja vaikka nyt on jo tullut ajettua läpi tullin jos toisenkin, varsinkin ruuhkaisella tiellä se oikean kaistan valinta aina vähän jännittää. Joka paikassa niitä ei ole kuitenkaan niin täydellisen selvästi merkitty. Mua kyllä nauratti se pakettiauto, joka oli jäänyt jumiin tullikaistojen väliin. Harmi, kun en ehtinyt ottaa kuvaa tilanteesta. Se olisi ollut tietullitilannekomiikkaa parhaimmillaan! 🙂

 8. Kiitos hyvästä tietopaketista! Tosin tämän jälkeen ei tee mieli lähteä Irlantiin autoilemaan 😉 mutta julkisella liikenteellä pääsee myös ainakin Dublinin lähiseutuja tutkimaan. Irlanti-viikkojen innoittamana melkein klikkasin lennot Dubliniin elokuuksi, mutta tulikin pari muuttujaa joiden selkeytymistä pitää odottaa ennen matkan varaamista. Irlanti kiinnostaa ihan vietävästi.

  1. Oi, onpa kiva kuulla, että Irlanti-viikko on aiheuttanut irkkukärpäsen pureman! 🙂
   Toivottavasti pääset reissuun pian. Itsellänihän Dublin on vielä lentokenttää ja rantamaisemia lukuun ottamatta käymättä, mutta suunnitelmissa on myöskin bongata sinne pitkä viikonloppu piakkoin. Ellei ihan tänä vuonna, niin ensi vuonna viimeistään. Eikä sitä ajamistakaan liikaa kannata jännätä. Niinhän sitä sanotaan, että kaikkeen tottuu. Tai no, lähes kaikkeen! 😉

 9. Hienosti koottu ja monta asiaa kattava tietopaketti, josta on toivottavasti iloa monelle! Muistan vielä, miten paljon ensimmäinen autonvuokraus ulkomailla jännitti 12 vuotta sitten. Joskus ajattelin, etten koskaan aja ulkomailla, vasemmanpuoleisesta liikenteestä puhumattakaan. Tietullienkin osalta jännitti, etten jää tukkimaan typeryyksissäni kaistoja. Nyt reilut 20 vuokrausta myöhemmin voi sanoa, ettei se liikenne ole sen kummempaa Suomen rajojen ulkopuolellakaan, kunhan on tarkkana ja seuraa paikallisten ajotapoja. Toki vasemmanpuoleinen liikenne asettaa omat haasteensa, mutta siihenkin tottuu nopeammin kuin ennalta kuvittelin.

  1. Kiitos rohkaisevista sanoista road trip -reissuja suunnitteleville! 🙂
   Jollain tasolla se auton vuokraaminen vieraassa maassa jännittää aina, koska liikenne on usein ihan eri luokkaa kuin Suomessa. Muistan, kuinka paniikissa olin ensimmäisiä kertoja auton rattiin tarttuessa Espanjassa asuessani, mutta tosi nopeasti paikallisten hullu liikennekäyttäytyminen tuli tutuksi. Hyvin pian oli normaalia, että motarilla ajettiin hätävilkut päällä ja kaduilla pysäköitiin vastaantulijoiden kaistalle nokka väärään suuntaan ja – totta kai – hätävilkut päällä! 😀

 10. Kyllä nämä vinkit on hienosti niputettu yhteen! Irlannista saa parhaiten irti vuokra-autolla eikä vasemmanpuoleista liikennettä kannata pelätä. Itselläkin on taas jo seuraava reissu sinne suunnitteilla 🙂

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search