skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa

 • Suomeksi
 • In English
Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen päässyt kurkistamaan Ruotsin Lapin saloihin kahdesti Visit Swedenin vieraana. Tällä hetkellä huomaan suunnittelevani kahta uutta matkaa, joista kumpikin on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden puolella.

Tiivistahtisten pressimatkojen aikana tutuksi tulee vain pienen pieni osa kokemisen arvoisista kohteista ja aktiviteeteista. Hyvä puoli on, että asiantuntevien isäntien ja emäntien ansiosta tieto lisääntyy, vaikkei aikataulu – tai viimeisen Ruotsin-matkan tapauksessa sääolosuhteet – kaikkea sallisikaan.

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

 

Mutta miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? Moni eteläisen Suomen asukki ei ole päässyt kokemaan vielä omankaan maan Lappia, miksi sitä pitäisi lähteä ihastelemaan naapuriin?

Vaikka yhtäläisyyksiäkin löytyy, kummankin maan Lapilla on omat ainutlaatuisuutensa. Tässä kirjoituksessa esittelen naapurimaan 16 erikoisuutta, joista osan olen päässyt jo henkilökohtaisesti kokemaan. Loput ovat vasta hahmotelmia loppumattomalla matkasuunnitelmien listalla.

 

Nähtävää Ruotsin Lapissa:

Jukkasjärven jäähotelli on auki ympäri vuoden

Jäähotellit ja muut hyiset rakennelmat eivät ole vieraita meille suomalaisillekaan. Jääbaareja, -ravintoloita ja -saunoja nousee nykyään eteläiseen Suomeenkin, mutta Kiirunan Jukkasjärvellä sijaitseva jäähotelli on se aito ja alkuperäinen, maailman ensimmäinen.

Vuodesta 1989 alkaen jäähotelli on noussut Jukkasjärven kylään Tornionjoen rantaan joka talvi. Tänä vuonna Jukkasjärven jäähotelli pamautti ilmoille huikean uutisen: uusi Icehotel 365 -konsepti lupaa, että jäähotelli on vuodesta 2017 lähtien avoinna ympäri vuoden.

Kesälläkin Jukkasjärvellä pääsee siis yöpymään jääsviiteissä, ihailemaan jäätaidetta ja nauttimaan lasilliset pullolliset kuplivaa jääbaarissa. Lisätietoa Jukkasjärven jäähotellista ympäristöineen löydät osoitteesta icehotel.com.

[kartta]

 

Kiirunan rautamalmikaivoksen vierailukeskus ja kaupungin siirto

Kiirunassa on totisesti jotain, mitä ei voi löytää mistään muualta maailmasta. Avolouhoksena yli 100 vuotta sitten toimintansa aloittanut rautamalmikaivos yltää nyt yli 1 000 metrin syvyyteen. Kaivoksen vierailukeskus sijaitsee 540 metriä maanpinnan alla.

Mikä yhdessä rautamalmikaivoksessa voisi olla kiinnostavaa? Vaikkapa se fakta, että rautamalmisuonen yltäessä Kiirunan keskustan alle osa kaupungista joudutaan siirtämään. Muutoin kaupunkikeskusta asukkaineen ja rakennuksineen on vaarassa romahtaa kaivokseen.

Kirjoitin Kiirunan ennenkuulumattomasta muuttoprojektista sanomalehti Länsi-Suomeen elokuussa 2015. Puolitoista vuotta myöhemmin Kiirunassa vieraillessani muutto oli jo vauhdissa. Toiset rakennukset siirretään kokonaisina, toiset rakennetaan kokonaan uudelleen. Projekti on käsittämätön, mutta uhka on todellinen: halkeamat kaupungin keskustassa laajenevat, ja riskialueella sijaitsee 3 000 kotia. Uusi kaupungintalo nousee parhaillaan uuteen sijaintiinsa, kolmen kilometrin päähän nykyisestä keskustasta. Kotien ja kaupungintalon lisäksi muuton edessä ovat myös kaupungin koulut, sairaala ja kirkko.

Opastetuilla kaivoskierroksilla tutuksi tulevat paitsi maailman suurimman maanalaisen rautamalmikaivoksen toiminta, myös faktat kaupungin muutosta ja syistä sen takana. Lisätietoja kierroksista hinta- ja opastustietoineen löytyy osoitteesta kirunalapland.se.

[kartta]

 

Kiiruna – portti avaruuteen?

Ruotsin avaruustutkimuskeskus Esrange Space Center on toiminut Kiirunassa 1960-luvulta lähtien. 40 kilometrin päässä Kiirunan kaupungista sijaitseva Esrange on koko Euroopan suurin rakettitukikohta, jonka toimintaan pääsee tutustumaan pienessä, mutta kehuja keränneessä vierailukeskuksessa. Lisätietoja ja Esrangen vierailukeskuksen yhteystiedot löydät täältä.

Jos pesämunaa riittää, voi Kiirunasta tulevaisuudessa pongahtaa avaruuteen itsekin. Richard Bransonin avaruusmatkailuyritys Virgin Galactic oli lähettämässä ensimmäistä avaruusturistia Kiirunan Jukkasjärvellä sijaitsevalta Spaceport Sweden -asemalta sfääreihin jo vuonna 2011. Kerta toisensa jälkeen siirrettyä lentoa ei kai vieläkään ole tehty, mutta lähivuosina Kiirunasta starttaava avaruusmatkailu saattaa olla totisinta totta. Löytyisikö ylimääräistä 200 000 euroa…?

[kartta]

 

Revontulet ja Abiskon sininen aukko

Ruotsin Lappi on kiistatta yksi Euroopan parhaista paikoista seurata revontulien tanssia taivaalla. Eikä vähiten siksi, että siellä sijaitsee tieteellisestikin tutkittu ja todeksi vahvistettu ’the Blue Hole of Abisko’ eli Abiskon sininen aukko. Oli sää kuinka surkea tahansa, Torneträsk-järven yläpuolellä pilvikerros repeilee paljastaen kirkkaan tähtitaivaan, vaikka ympärillä tuiskuaisi ja myrskyäisi.

Mekin saimme maaliskuussa todeta tarun Abiskon sinisestä aukosta todeksi. Ehkä jo luitkin kirjoitukseni talvimatkasta Ruotsin Lapissa, jonka aikana lumimyrskyt ja lumivyöryt jättivät suurimman osan suunnitelluista aktiviteeteista pelkäksi haaveeksi? Muuten melko surkeasta säästä huolimatta Abiskon sininen aukko järjesti meille näyttävät jäähyväiset.

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

 

Otollisten olosuhteiden ansiosta Ruotsin Lapissa revontulikausi on pitkä. Vaikka virallisesti paras revontulikausi ajoittuu marraskuun ja maaliskuun välille, voi Ruotsin Lapissa nähdä revontulia syyskuun alusta toukokuulle asti.

[kartta]

 

Låktatjåkko – Ruotsin korkeimmalla sijaitseva ravintola

Låktatjåkkon vuoristomaja on vilahdellut kirjoituksissani aikaisemminkin. Syksyllä 2015 vietin Låktatjåkkolla yön yhdessä muutaman muun bloggaajan ja toimittajan kanssa. Kuukauden takaisella, lumimyrskyjen täyttämällä talvimatkalla ainoa kulkuväline Låktatjåkkolle oli lumikissa.

Ylhäällä vuorilla, 1 228 metriä meren pinnan yläpuolella ja 9,5 kilometrin vaelluksen päässä Björklidenin kylän vuoristohotellista Hotel Fjälletistä sijaitseva vuoristomaja valmistui vuonna 1939. Tupavanhuksella tarinoita riittää, ja niitä vuoristomajan henkilökunta kertookin mielellään. Låktatjåkko on eksoottinen tukiasema niin kesäkauden vaelluksille kuin talvisille puuteriretkille, ja Ruotsin korkeimmalla sijaitsevassa ravintolassa on äärettömän hyvä ruoka. Erityisesti on mainittava Låktatjåkkon mainetta niittäneet vohvelit, joita kutsutaan Ruotsin – ellei koko maailman – parhaiksi.

Jos englanninkielisen tekstin lukeminen ei tuota ongelmaa ja haluat tietää lisää Låktatjåkkosta, klikkaa itsesi tähän artikkeliin. Suomeksi Låktatjåkkon vuoristomajasta on kirjoittanut muun muassa Suvi Höydén blogissaan.

[kartta]

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

Vaelluskohteita ja -reittejä Ruotsin Lapissa:

Toisin kuin meillä Suomessa, Ruotsin Lapissa vaarojen ja tuntureiden lisäksi taivaita kurkottelevat vuoret, joista Ruotsin korkeimpana vuorena Kebnekaise houkuttelee monia vaeltajia. Niin myös allekirjoittanutta. Siksi tulevan kesän reissusuunnitelmissani kummitteleekin…

 

Kungsleden-vaellusreitti Abiskosta Nikkaluoktaan

Kungsleden eli ”Kuninkaanreitti” on Ruotsin tunnetuimpia ja suosituimpia vaellusreittejä. Kokonaisuudessaan Abiskosta Hermavaniin kulkeva reitti on noin 425 kilometrin mittainen, ja sen kulkemiseen kannattaa varata vähintään kuukausi. Hyvin usein vaeltajat valitsevatkin ensivaelluksekseen noin 100 kilometrin mittaisen alkutaipaleen Abiskon kansallispuistosta Kebnekaisen kautta Nikkaluoktaan.

Oman retkeni ajankohta on elo-syyskuun vaihteessa, sillä vuorilla lumet sulavat myöhään, ja reitti on heinäkuussa edelleen todella märkä ja paikoin jopa luminen. Ennen varsinaista vaellusta kirjoittelen blogiin vaeltajien kokemuksista sekä Kungsleden-vaellukselle valmistautumisesta ammattilaisvinkein.

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

Kuva: Iina / Kotona kaikkialla

 

Suomalaisia kertomuksia Kungsledenin varrelta:
Kotona kaikkialla: Kungsleden-vaellus Ruotsin Lapissa
Juokseva basiliski: Vaellus Abisko-Kebnekaise-Nikkaluokta, osa 1
Juokseva basiliski: Vaellus Abisko-Kebnekaise-Nikkaluokta, osa 2
Juokseva basiliski: Vaellus Abisko-Kebnekaise-Nikkaluokta, osa 3

Kebnekaisen valloituksen voi aloittaa myös Ruotsin ja Norjan rajalla sijaitsevasta Riksgränsenistä. Täältä löydät Pipo silmillä -blogin Miljan englanninkielisen kertomuksen noin 120 kilometrin vaellusreitiltä Riksgränsen–Unna Allakas–Alesjaure–Nallo–Kebnekaise: Walking Kebnekaise.

[kartta]

 

Sarekin erämaa – retkikohde tosieräilijälle

Sarekin erämaa Ruotsin Luoteis-Lapissa on koko maan laajin kansallispuisto. Merkittyjä vaellusreittejä ei ole, kuten ei ole tupia, majoja tai muitakaan mukavuuksia. Sen sijaan vuorenhuippuja, jäätiköitä, koskia ja villieläimiä yli 2 000 neliökilometrin erämaa-alueella riittää.

Sarekin erämaassa on käynyt retkeilemässä muun muassa Pipo silmillä -blogin Milja. Tietoa Ruotsin Lapin laajimmasta kansallispuistosta löytyy myös Visit Swedenin sivuilta.

[kartta]

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi
Kuva: Milja / Pipo silmillä

 

Lapporten – Ruotsin Lapin kuvatuin luonnonihme

U-kirjaimen muotoinen vuoristolaakso Lapporten on koko Pohjois-Ruotsin ylivoimaisesti kuvatuin luontokohde. Björklidenin ja Abiskon alueelta voi ihailla jättimäiseltä skeittirampilta näyttävää vuoristolaaksoa kaukaisuudesta, mutta Lapportenin alueelta löytyy myös helppokulkuisia ja hyvin merkittyjä patikointipolkuja.

Lapportenin voi ottaa kohteekseen myös useamman päivän vaellusretkellä. Tässä yksi reittiesimerkki Abiskosta Lapportenille leiripaikkaehdotuksineen. Reitin pituudeksi muodostuu noin 60 kilometriä.

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

 

Luontokohteita Ruotsin Lapissa:

Luonnon ihmeiden ihastelu ei Ruotsin Lapissakaan vaadi päiväkausien vaellusretkiä. Moni kaunis kohde odottaa vain pienen patikoinnin päästä. Tässä muutama erinomainen esimerkki:

 

Abiskon kanjoni

Abiskojåkka-joen kanjoni dramaattisine kallionseinämineen, kuohuvine koskineen ja jännittävine tunneleineen on suosittu kohde koskimelojien sekä kallio- ja jääkiipeilijöiden keskuudessa. Lähellä Kungsleden-vaellusreitin lähtöpistettä sijaitseva kanjoni on vaikuttavuutensa ansiosta erinomainen päiväretkikohde myös pientä jaloittelua kaipaavalle ulkoilijalle. Täältä löydät kuvia, tarkan sijainnin ja lyhyen esittelyn kanjonista englanniksi.

 

Vesiputoukset Silverfallet ja Syndafallet

Lyhyen patikointimatkan päässä Björklidenistä sijaitsevat myös Ruotsin Lapissa virtaavan Rakasjåkka-joen kaunottaret, Silverfallet ja Syndafallet. Näitä luonnonkauniita vesiputouksia syyskuisella Ruotsin-matkalla koristivat tuloaan tekevän ruskan väriloisto.

 

 

Kåppashålan kalkkikiviluola

Björklidenissä sijaitseva Kåppasjokkgrottan, tunnetummin Kåppashåla, on yksi koko Ruotsin pisimmistä luolastoista. Kimaltelevista kallioseinämistään nimensä saaneessa Hopealuolassa on asteltu jopa avioliiton satamaan. Aika eksoottinen paikka vihkitilaisuudelle, vai mitä?

Tähän kalkkikiviluolaan on syytä lähteä oppaan kanssa, sillä jo pelkästään luolan sisään päästäkseen on voitettava haaste poikineen, luolassa etenemisestä puhumattakaan. Näin minä sukelsin kalkkikiviluolan uumeniin syyskuisella retkelläni Björklidenissä.

Kåppashåla-luolastoa pääsee tutkimaan myös talvella. Lue Suvi Höydénin kokemus talvisesta luolaseikkailusta.

[kartta]

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

Kuva: Teea / Curious Feet

 

Muut aktiviteetit Ruotsin Lapissa:

Monipuoliset ulkoilma-aktiviteetit ovat ehdottomasti se tärkein syy, miksi Ruotsin Lappiin kannattaa matkustaa. Kalastus, melonta, läskipyöräily, lumikenkäily, huskyvaljakkoajelut ja moottorikelkkaretket ovat luonnollisestikin aktiviteetteja, joita on helppo päästä kokeilemaan myös Suomen Lapissa. Siksi alla olevaa kuvaa lukuun ottamatta jätän perinteiset Lappi-aktiviteetit väliin ja keskityn Pohjois-Ruotsin omiin erikoisuuksiin.

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

 

Puuterit ja offarit eli Ruotsin Lapin laskettelutaivaat

Åre on varmaankin suomalaisten keskuudessa Ruotsin laskettelukeskuksista tunnetuin. Ehkäpä juuri siksi se muistuttaa myös afterski-elämältään eniten suomalaisten laskettelukeskusten tunnelmaa. Ruotsin Lapin laskettelutarjonnan parhaimmistoa ovatkin koskemattomat puuterit ja off-pisteet, joita löytyy niin Björklidenistä, Abiskosta kuin Riksgränsenistä.

Meidän talvireissullamme lumimyräkät estivät Björklidenin puutereille pääsyn ja liikenneyhteydet katkaisseet lumivyöryt puolestaan Riksgränsenin, jonka puutereita kehutaan Ruotsin Lapin parhaimmiksi. Onneksi Pipo silmillä -blogin Milja on käynyt testaamassa Pohjois-Ruotsin laskettelurinteet ja paljastaa, mikä on paras: Riksgränsen, Björkliden vai Abisko.

Lue myös Miljan kehoitus mennä Svansteiniin nyt, kun se on vielä aidoimmillaan.

 

Heliski – helikopterilla vuorenhuippuja valloittamaan

Pehmoiset puuterilumet ja vuorenhuiput ovat yksi syy, miksi Ruotsin Lappiin kannattaa talviaikana matkustaa. Niiden valloittaminen heliskillä on toinen – helikopterilla ylös, suksilla tai laudalla alas.

Enää ei liene tarvetta toistella, että maaliskuisella talvimatkalla lumimyrsky esti ohjelmassa olleen heliskin, jota pääsee Ruotsin Lapissa kokeilemaan muun muassa Arctic Guides -yrityksen avulla. Näin on tehnyt muun muassa Suvi Höydén, jonka heliski-kokemuksia hintatietoineen pääset lukemaan täällä.

 

Golfia Euroopan huipulla vaikka läpi yön

Miksi Ruotsin Lappiin kannattaa lähteä talvikauden ulkopuolella? Golfin ystäville syy on melko yksinkertainen: Björklidenin 18-reikäinen golfkenttä on Ruotsin korkeimmalla sijaitseva golfkenttä. Maisemat tällä kentällä ovat ainakin kohdillaan, sillä horisontissa koreilevat niin Torneträsk, Lapporten kuin Norjan lumiset vuorenhuiput.

Vaikka itse en olekaan varsinainen golfin ystävä, Björklidenissä ei tästäkään lajista voi olla nauttimatta. Kuten Björklidenin golfkentän kotisivuilla todetaan, täällä pelikausi ei välttämättä ole pisin, mutta sitä kompensoidaan pelaamalla kesäisessä yöttömän yön kajossa ympäri vuorokauden.

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

 

Jäätikkövaelluksen voi kokea myös kesällä

Lyhyt vaellus Kårsa-vuoristojäätiköllä Ruotsin Lapissa on iskostunut ikuisiksi ajoiksi mieleeni yhtenä elämäni upeimmista ja pysäyttävimmistä kokemuksista, ja sellaisena se tulee varmasti pysymäänkin. Pohjois-Ruotsin vuorilla jäätikköalueet pysyvät jään ja lumen peitossa ympäri vuoden, ainakin vielä, joten jäätikkövaelluksen voi kokea myös kesällä. Ethän kuitenkaan koskaan lähde jäätikölle ilman asiantuntevaa opasta.

Kertomukseni jäätikkövaelluksesta Ruotsin Lapissa pääset lukemaan täällä.

[kartta]

 

Miksi Ruotsin Lappiin, kun Suomella on omakin? 16 syytä piipahtaa Pohjois-Ruotsissa | Live now – dream later -matkablogi

 

Kiipeilijän Pohjois-Ruotsi – kesällä kallioilla, talvella jääseinämillä

Kalliokiipeily ja jääkiipeily keikkuvat yhä omalla haavelistallani kokeilemattomina aktiviteetteina. Pohjois-Ruotsissa olosuhteet kummallekin lajille ovat otolliset. Yksi houkutteleva ja aloittelevalle ummikollekin sopiva tapahtuma on joka helmikuussa järjestettävä Abisko Ice Climbing Festival. ”Jääkiipeilyfestareilla” pääsee tutustumaan harrastukseen kokeneiden oppaiden johdolla, ja tapahtumaan toivotetaan tervetulleiksi myös täysin kokemattomat vasta-alkajat.

 

Onko sinulla lisää vinkkejä ja syitä, miksi Ruotsin Lappiin kannattaa matkustaa? Lähtisitkö tämän listan perusteella?


Mikset seuraisi myös somessa?

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | PINTEREST | BLOGIT.FI

This Post Has 4 Comments

 1. This is one epic post! It seems funny reading about it now when I’m not there! It’s like something in my past but it’s also in my future. Hard to explain but it feels weird! From my own experience Finnish Lapland and Swedish Lapland do feel very different. I love them both 😊.

  1. Haha, you just couldn’t wait for the English post, could you? 😀
   I love it when you comment on my Finnish posts. The next step is to comment in Finnish. But you’re so right. Finnish Lapland and Swedish Lapland ARE very different, and of course, you know it better than most people (even if you’re British, haha). Next winter, I can then write a post about the shockingly amazing aurora photography trips guided by Chris the pro, right? 😉 And this year, we’ll set the dates early enough.

   1. I actually found it quite easy to understand, probably because I knew what you were writing about. I couldn’t wait, you’re right! I thought, I can do this, I can read the Finnish one! I will try Finnish commenting next time, ehkä!
    Yes! Come next winter and you can do tours with me. I would say not January though because we both have a week off, and I might go off somewhere for much of the month. I don’t know yet.

   2. I’d love to try ice climbing in the Abiskojokk Canyon when I come to see you in winter. So yes, this time we’ll plan it a bit better than last winter, lol! 😀

    And of course you can do it. From now on, you should only read the Finnish posts (and comment in Finnish as well). The better you become, the trickier posts I’ll write for you! 😉

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search