skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen

  • Suomeksi
  • In English
Yhdelle Kuuskajaskari tuo mieleen merisään. Toiselle vuoden 1964 tragedian, 28 nuoren hengen vaatineen veneturman, joka lienee yhä Rauman historian kohtalokkain merionnettomuus. Kolmannen mielen valtaavat muistot armeijan harmaista, päivistä, jotka silloin tuntuivat tuskaisilta, mutta jotka vierineet vuodet ovat kullanneet.

Minulle Kuuskajaskari tuo mieleen seikkailun. Minulle, joka harvoin kuuntelen merisäätä, joka ei ole elänyt vuonna 1964 ja joka ei ole käynyt armeijaa.

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi

Minulle Kuuskajaskari on yksi Rauman saariston ehdottomista helmistä. Minulle se on seikkailusaari, joka vierailu toisensa jälkeen muistuttaa, kuinka hemmetin mahtavassa kaupungissa saankaan asua.

Mikä kumman Kuuskajaskari?

Kuuskajaskari on noin 27 hehtaarin kokoinen sotilaslinnakesaari Rauman edustalla, nelisen kilometriä mantereelta. Kajakilla suhautan Kuuskajaskariin noin puolessa tunnissa, mutta oman vesimenopelin puuttuessa Kuuskajaskariin pääsee helposti kesäkaudella myös Rauman Saaristokuljetuksen reittiliikenteellä tai Rauman vesitakseilla.

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi

Saarella on majaillut niin karjaa kuin torppareitakin 1600 luvulta asti. Ensimmäiset puolustusrakennelmat nousivat Kuuskajaskariin ensimmäisen maailmansodan aikaan. Rannikkotykistö tuotiin Kuuskajaskariin Talvisodan sytyttyä Rauman sataman turvaamiseksi. Sodan jälkeen Kuuskajaskari tykkeineen, bunkkereineen ja juoksuhautoineen jäi armeijan käyttöön, ja moni varusmiesaikansa Kuuskajaskarissa viettänyt palaakin saarelle kesäisin vanhoja muistoja verestämään.

Vuonna 2016 Kuuskajaskari liitettiin Kylmäpihlajan tavoin osaksi Selkämeren kansallispuistoa.

Nykyisin Kuuskajaskari on matkailusaari

Armeijan arki jatkui Kuuskajaskarissa 90-luvun loppuun, ja nykyisin saari on matkailukäytössä. Vanhoissa kasarmirakennuksissa voi majoittua, lounastaa ja bunkkereissa voi pelata jopa lasersotaa autenttisessa ympäristössä.

Kun Kuuskajaskarin lasersota-areena avattiin kesällä 2015, työskentelin paikallislehdissämme toimittajana. Rauman wakeboard-radan testiajon jälkeen sain otsaani extremetoimittajan leiman, joten tokihan Saana hälytettiin hätiin myös silloin, kun lasersota-areena kaipasi koekäyttäjää. Siitä retkestä löytyy todisteena kaupunkilehti Raumalaiseen kirjoittamani artikkeli sekä lasersotavideo.

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi

Lasersodan lisäksi Kuuskajaskarissa voi pelata värikuulasotaa, kokeilla ammuntaa tai jopa kuplafutista, mikä on muuten vallan hauska laji! Kuuskajaskarin merivalvontatornista voi myös laskeutua köyden avulla. Kaikki Kuuskajaskarin aktiviteetit löydät täältä. Niin, eikä sovi unohtaa, että kesäisin Kuuskajaskarissa viihdyttää myös kesäteatteri.

Kuuskajaskari on lampaiden kesäkoti

Kesäisin Kuuskajaskarissa laiduntaa lauma lampaita. Aikaisempina kesinä lampaat ovat pysyneet kiltisti aitauksessa, mutta tämä kesänä (2017) vekkulit veikkoset karkasivat aitauksestaan kerta toisensa jälkeen. Eipä siinä muu auttanut kuin antaa lampaiden kirmata saarella vapaana.

Kuuskajaskarin lampaat ovat hurjan ystävällisiä ja hellyydenkipeitä. Ensin vierailija saattaa säikähtää, kun lauma pässejä sarvineen kirmaa täyttä vauhtia kohti. Kuuskajaskarin lampaat syöksyvät syliin asti, mutta vain rapsutuksia kerjätäkseen. Näitä veikkosia ei tarvitse pelätä, mutta koiran kanssa matkustavien on syytä pitää lemmikkinsä hihnassa ja valvovan silmän alla, ettei näille leppoisille lampaille vain satu mitään ikävää.

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi

Jos minun on annettava vain yksi vinkki Kuuskajaskariin…

…se tulee tässä: kierrä Kuuskajaskari-polku! Ja varaa siihen aikaa. Vaikka luontopolku ei ole hurjan pitkä, reilun parin kilometrin mittainen, sen varrelta löytyvissä juoksuhaudoissa ja bunkkereissa riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää.

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi

Luontopolku on merkitty keltaisin merkein. Opaskyltit kertovat saaren historiasta, luonnosta sekä ajan vaikutuksista saaristomaisemaan.

Rantakallioilla tähystellessä voi tarkkanäköinen kirkkaalla säällä bongata myös Kylmäpihlajan majakan, jonne Kuuskajaskari-retken jälkeen onkin syytä suunnata. Vesibussi nimittäin jatkaa matkaansa Kuuskajaskarista Kylmäpihlajaan. Parhaat näköalat tarjoaa merivalvontatorni, jonka huipulle voi kavuta ympäristöä ihailemaan, mikäli polvet sietävät jyrkähköjä kierreportaita.

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi

Rannikkotykkien, ampumaradan ja muiden puolustusrakennelmien lisäksi polun varrelta löytyy nuotiopaikkoja. Jos ei makkara maistu, ravintola Wanha Kasarmi palvelee kesävieraita saaren pihapiirissä. Ravintolan tiloissa on muistoja menneiltä ajoilta sekä esineiden että valokuvien muodossa, ja siellä kannattaakin piipahtaa, vaikka ei nälkä vierailun aikana yllättäisikään.

Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi

Jos kaipaat lisää luonnonläheisiä seikkailuja Raumalla, täältä löydät Rauman parhaat retkikohteet!


Tallenna juttu Pinterestiin:
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen | Live now – dream later -matkablogi


Mikset seuraisi myös somessa?

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | PINTEREST | BLOGIT.FI

This Post Has 0 Comments

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search