skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Pitkien perinteiden Reksaari on Rauman retkeilysaarten parhaimmistoa

 • Suomeksi
 • In English
Toisinaan lähelle on paljon vaikeampi lähteä kuin kauas. Se on ehkä ainoa tekosyyni, miksi vielä pari viikkoa sitten en ollut astunut jalallanikaan Reksaareen, huolimatta siitä, että se kuuluu Rauman retkeilysaarten kärkikastiin ja saarella on pyöritetty matkailutoimintaa jo useamman vuosikymmenen ajan.

Kun jokin virhe on korjattava, se korjataan kunnolla. Siksi Reksaari valikoituikin retkeilykohteeksi ei vain kerran, vaan kahdesti viikon sisällä.

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Miten Reksaareen pääsee?

Reksaareen ei tällä hetkellä kulje säännöllistä reittiliikennettä, mutta veneettömällä on useita eri mahdollisuuksia päästä retkeilemään. Parhaimmillaan saari sijaitsee kirjaimellisesti kivenheiton päässä mantereelta, ja yksi vaihtoehto onkin varata Rauman kaupungin matkailutoimiston eli Pyyrmannin kautta soutuvene, joka lepäilee Omenapuumaan luontopolun varrella vain parinsadan metrin soutumatkan päässä Reksaaresta.

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Soutuveneen saa käyttöönsä 10 euron avainpanttia vastaan, mutta varauksen kanssa kannattaa olla liikkeellä ajoissa, sillä kaupungin kaksi soutuvenettä ovat kovassa käytössä. Omenapuumaan veneelle ei pääse autolla, vaan patikoitavaa on 20-30 minuutin verran suuntaansa kävelytahdista riippuen. Lyhin soutumatka tulee Rohelan varaustuvalle, joka näkyy veneen luona seistessä vastarannalla etuoikealla. Me soutelimme naapurini kanssa yhdelle Reksaaren retkilaitureista ja soutaa suhautimme kaislikon läpi, jotta saimme veneen rantaan. Hyvinhän se näinkin onnistui, vaikka ensin vähän epäilytti.

Helpoin tapa veneettömälle on tilata venetaksikyyti Reksaareen. Saaren matkailupalveluja pyörittävä Blue Camp* kuljettaa retkeilijöitä nopealla Rib-veneellään Suvitien Merijakamolta hintaan 25 euroa/hlö (meno-paluu) ja Rokinnokasta hintaan 15 euroa/hlö (meno-paluu). Myös Eräheppu tarjoaa Raumalla venetaksikuljetuksia saaristoon.

Veneilijöille Reksaaren retkilaitureissa on noin 30 vierasvenepaikkaa. Päiväkiinnittyminen on ilmaista, yöpyminenkin melkein: vain 10 euroa yötä ja venettä kohden.

 

Mitä Reksaaressa on?

Reksaari on Rauman saariston toiseksi suurin saari, joten ei liene yllätys, että noin 300 hehtaarin saaressa viihtyy helposti pidempäänkin. Toisaalta Reksaari palveluineen sopii myös pikaiselle vierailulle, vaikka suosittelenkin varaamaan vierailulle useamman tunnin, varsinkin, jos luontopolulla patikointi kiinnostaa.

Reksaaren ”keskus” on Kartun kalastajatila, jonka historia kantaa 1800-luvun loppuun. Saari itsessään on ollut kauppapaikkana jo keskiajalla, ja Reksaaressa tiedetään asuneen perheitä jo ennen Kartun tilan syntyä. Blue Campin yrittäjä Pasi Poukka tiesi kertoa, että vielä 80-luvulla tilalla on asuttu pysyvästi ja nuoriso on kulkenut sieltä kouluunkin. Ensimmäisen Reksaari-retken patikointikaverini, naapurini Kikke, muisteli viettäneensä perheensä kanssa kesiä Reksaaressa noin 30 vuotta sitten, joten matkailutoiminnalla on saaressa pitkät perinteet.

Reksaaren infotaulut tiedottavat, että Reksaareen liittyy taruja ja perimätietoa kristinuskon tulosta Suomeen. Pihapiiristä löytyykin kirkkomaa, jonka uskotaan olevan varhaiskristillinen hautausmaa.

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Tänä päivänä Kartun kalastajatilan päärakennuksessa toimii ravintola, josta saa muuten maailman parhaat lohisopat (älä kerro äidille, että sanoin näin). Kesäravintolassa on anniskeluoikeudet ja iso, hiljattain uusittu rantaterassi, jossa kelpaa istuskella kesäpäivää paistattelemassa. Perheen pienimmillekin löytyy puuhaa, sillä torpan pihapiiriin on tehty leikkipuisto, jossa on tilaa temmeltää vaikka useammallekin lapsikatraalle.

Pihapiirissä on pari mökkiä ja aitta yöpymiseen (mökit 4–5 hengelle 50 euroa / yö ja aitta 6–8 hengelle 60 euroa /yö). Telttapaikka pihapiirissä maksaa 5 euroa / yö. Yöpymissija noin kuudelle hengelle löytyy myös Rauman kaupungin hallinnoimasta Rohelan varaustuvasta, joka sijaitsee noin kilometrin patikoinnin päässä Kartun kalastajatilasta.

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Pihapiirissä on myös saunoja ja vuokrattavissa on muun muassa soutuvene, kajakkeja ja SUP-lautoja. Nuotiopaikkojakin löytyy useampia – merimaisemilla, tietenkin.

Eikä retkeilysaari olisi retkeilysaari, ellei siellä olisi upeita luontopolkuja. Ja niitähän Reksaaresta löytyy kilometrikaupalla.

*Jälkimmäisen retkipäivän venekyydin ja lohisopat tarjosi Blue Camp

Reksaaren luontopolku ihastuttaa vaihtelevalla luonnollaan

Reksaaressa kulkee kaksi eri patikointireittiä, joista noin 3,5 kilometrin mittainen luontopolku on vaihtelevan maastonsa ansiosta mitä ihastuttavin ympyräreitti. Reitti lähtee Kartun kalastajatilalta kohti itää ja Rohelan varaustupaa. Jo ensimmäisen kilometrin varrelta löydät merimaisemia, siirtolohkareita, kaunista metsää ja aitauksessaan laiduntavia lampaita.

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Rohelan varaustuvalta reitti jatkuu sammalmättäiden koristamasta metsämaastosta jäkälien peittämille kallioille ja suoalueen ylittäville pitkospuille. Reitin varrelta voi kerätä niin mustikoita kuin karpaloitakin, mikäli ajankohta on oikea. Polulta bongaat lintujen ja marjojen lisäksi myös pirunpellon, muinaishaudan ja valtavan siperianlehtikuusen, jota on käytetty muun muassa laivojen rakennusmateriaalina.

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Puolivälin jälkeen reitti haarautuu: voit jatkaa matkaasi kohti Karttua tai suunnata Uusalmen nuotiopaikalle Reksaaren luoteiskärkeen, Luodenokkaan. Kilometrejä kertyy aika tavalla lisää, sillä Kartun kalastajatilalta on Uusalmen nuotiopaikalle 3,5 kilometrin matka, mutta lupaan – tämä laavu on löytämisen arvoinen!

Uusalmen nuotiopaikka lähteineen on laavujen aatelistoa

Poukka muisteli Uuslamen nuotiopaikan valmistuneen niinkin kauan kuin 15 vuotta sitten, mutta omiin silmiini paikka näytti tuliterältä. Laavulle vievä polku on paikka paikoin vaikeakulkuinen, ja muurahaisia polun varrella on riesaksi asti, mutta tämän patikkaretken pääteasema on kaiken vaivan väärti.

Puolisen kilometriä ennen laavua polulta löytyy kaivo, josta pumpata ihanan kylmää ja raikasta vettä retkikaveriksi. Tämän lähteen edustalla on venepaikka, johon on mahdollista rantautua kajakilla, kanootilla tai veneellä, jonka syväys ei paljoa vaadi – heinäkuun lopulla vettä oli venepaikan kohdalla vain parikymmentä senttiä, jos sitäkään. Kaivolta kulkee kuitenkin letku rantaan asti, joten tässä voi pysähtyä täyttämään vesivarastot, jos rantautuminen onnistuu.

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Uusalmen nuotiopaikalla on laavu, joka antaa merelle päin. Voisin hyvin kuvitella käpertyväni täällä makuupussin suojiin horisonttiin painuvaa auringonlaskua ihailemaan. Laavun vieressä on todella siisti huussi sekä puuvarasto täynnä nuotiopuita. Rantakallioilla eivät muurahaisetkaan häiritse, ja maisemat saavat sydämen sätkimään ihastuksesta. Mitä muuta laavulta voi enää edes toivoa?

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi

 

Kivikkoinen ranta ei ole turvallisin paikka uimiseen, mutta venepaikan kohdalta voisi tossut jalassa päästä jopa pulahtamaan. Siitä huolimatta tämä laavu on ehkäpä upein, mitä eläissäni olen nähnyt. Ja näin kauan minulta meni sen löytämiseen.

Täältä löydät Reksaaren luontopolut ja retkeilyreitit kartalla.

Niin, toisinaan lähelle on paljon vaikeampi lähteä kuin kauas, mutta kun lähelle viimein lähtee, saattaa yllättyä kaukaisiakin kohteita kauniimmin ♥.

Lisää retkivinkkejä Raumalle:

Rauman parhaat retkikohteet eivät saa jäädä salaisuuksiksi
Rauman saariston helmiä: Kuuskajaskarin linnakesaari vie matkalle menneeseen
Kylmäpihlaja – täydellinen retkikohde Rauman saaristossa
Rulliksilla Raumalla – keskusta-alueen kepeimmät kesäväylät


Tallenna Reksaari-vinkki Pinterestiin muidenkin retkeilijöiden iloksi:

Esittelyssä Rauman retkeilysaaret: Pitkien perinteiden Reksaari on saariston kirkkaimpia helmiä | Live now – dream later -matkablogi


Mikset seuraisi myös somessa?

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | PINTEREST | BLOGIT.FI

This Post Has 5 Comments

 1. Ihan parasta meidän luontomatkailubloggaajien näkökulmasta on päästä tuomaan esiin näitä oman lähiluonnon unohdettuja, ja liian vähälle huomiolle jääneitä kohteita.

  Niin upeaa kuin kaukaisista kohteista on päästä kirjoittamaan, kuvaamaan ja nauttimaan paikan päällä, arjen elämä on kuitenkin enimmäkseen kotoisia lähimaisemia ja tuttuja polkuja puhtaassa ilmassa ja turvallisessa ympäristössä <3

 2. (Kaipaan muuten vähän sitä WP:n ”tykkää” -nappia tänne muuten niin erinomaiseen blogiisi. Aina en pysty kommentoimaan, jos vaikka luen kännykästä, silloin voisin jättää vain ”peukalonjäljen” siitä että olen lukenut ja tykännyt. 🙂 )

  1. Kiitos ihanista kommenteista Johanna. Ja koska lukijoiden toiveet ennen muita, nyt tykkää-nappikin on saatavilla! 🙂
   Hiukan kikkailua se vaati, mutta löytyiväthän ne oikeat asetukset lopulta Jetpackin kautta.

   Allekirjoitan niin täysin ensimmäisen kommenttisi. Täällä Raumallakin on niin valtavasti luontokohteita, joista moni paikallinenkaan ei tiedä. Olen saanut selville tänäkin kesänä monta, mistä en ole koskaan kuullutkaan, koska niitä ei juuri tuoda missään esiin. Tänä viikonloppuna piti lähteä patikoimaan yön yli -retkenä Seitsemän järven reitti -niminen vaellusreitti, mutta vesisade ja ukkosvaroitukset muutti suunnitelmat. Toivottavasti kuitenkin tämän kesän puolella ehtisin sen vielä patikoimaan, siinä on yksi hyvä esimerkki kohteesta, josta ei paikallisetkaan tiedä – turisteista puhumattakaan.

   Ja ihan parasta lähiluontomatkailussa on se, että joka ikinen retki saa mut rakastumaan Raumaan hitusen entistä enemmän! <3

 3. Ihana Reksaari ❤️ Oli niin mahtava kirjoitus, että pakko ehkä palata sinne tänä kesänä. Ja muuten, sieltä on kuljettu kouluun vielä 90-luvullakin. Reksaari on mun synnyinkoti, jossa vietettiin saaristolaiselämää leirintäaluetta pitäen 17vuotta vuodesta 1984 alkaen. Se oli kerrassaan upeaa aikaa, nyt vähän toisenlaista upeaa saaristoelämää. Terveisiä Reposaaresta (ja The Merry Monkista) ❤️

  1. Kiitos Reetta terveisistä ja terveisiä takaisin Reposaareen päin, pitääkin tulla kesävierailulle, jahka kelit vielä vähän lämpiää! 🙂 Ja kiitos myös tietoiskusta, muistinkin, että mainitsit asuneesi Reksaaressa. Onko Karttu siis sinun kotitilasi? Eli voisiko tästä päätellä, että kun ensimmäisellä Reksaaren-retkellä naapurini muisteli 30 vuotta sitten Reksaaressa vietettyjä kesiä, niin teidän perhe on silloin asunut siellä ja ylläpitänyt leirintäaluetta? 😀 Suomi (ja erityisesti Satakunta) on niin ihanan pieni! <3

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search