skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Jätä jotain ensi kertaan – ja palaa sitten takaisin

  • Suomeksi
  • In English

Se on tekosyy, jolla lohdutan itseäni, kun tajuan missanneeni matkalla jotakin mahtavaa. Jännittävän paikan, josta kuulin vasta kotiin päästyäni tai valokuvassa jälkikäteen näkemäni maiseman, joka saa kirjaimellisesti hengityksen salpautumaan.

Samalla se on syy miksi palata takaisin ihan oikeasti ja tutustua kohteeseen perinteisiä turistinähtävyyksiä syvemmin. Kuulla kertomukset kivenmurikoiden takana, tuntea tuulen tuoksu ja värien vivahteet eri vuodenaikoina.

Se on ero kohteiden kerääjän ja kokemusten kerääjän välillä. Astuminen maan tai kaupungin rajan yli ei vielä tarkoita, että olisit todella kokenut kohteen.

Jätä syy miksi palata – ja palaa sitten takaisin.

Siitä on tämä syyskuu tehty.

 

Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi

Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi

Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi

 

Tammikuussa talsiessani Bohemian Switzerlandin lumisilla poluilla Tšekin ja Saksan rajalla luulin löytäneeni satumaan, jota ei oikeasti ole edes olemassa. Uskoin Euroopan suurimman hiekkakivikaaren Pravčická Bránan olevan portti toiseen todellisuuteen. Niin taianomainen paikka ei olisi voinut syntyä ilman, etteikö siinä piilisi hitunen oikeaa taikaa.

Enkä viime viikolla Tšekin koneeseen jo toistamiseen tänä vuonna noustessani osannut aavistaa, millaiset ihmeet minua maan koillisosassa odottaisivat. Enkä olisi arvannut patikoivani vahingossa Tšekin ja Puolan rajalle 1400 metrin korkeuteen.

Ei ihme, että Tšekin vuoret ovat inspiroineet kirjailijoita, taiteilijoita ja runoilijoita kautta aikojen.

 

Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi
Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi
Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi

 

Kotiinpaluusta on viikko, enkä vieläkään osaa pukea näkemääni sanoiksi, vaikka sanojen luominen on minulle jokapäiväistä työtä. Enkä ole vielä onnistunut valitsemaan satojen otosten joukosta vain muutamaa kuvaa, jotka parhaiten kuvastaisivat kokemaani. Haluaisin näyttää teille ne kaikki.

Enkä epäröisi hetkeäkään astua Tšekin koneeseen vielä kolmattakin kertaa tänä vuonna.

Mutta Tšekki ei ole ainoa kohde, jonne syyskuu on vienyt minut takaisin. Ruskan räikeät värit yhä silmissä vilkkuen ja porokellojen kolina iloisesti korvissa kalkaten olen juuri palannut Aavasaksan patikointipoluilta kotoisiin maisemiin Rauman syksyyn ja arkisten askareiden pariin.

Kahdessa päivässä kapusimme kuuden vaaran laelle todistamaan kaikkea sitä kauneutta ja rauhaa, mitä Aavasaksalla olisi tarjottavanaan, jos Lapin vanhimman matkakohteen kunniakasta mainetta kantavalla alueella kiinnostus riittäisi patikointireittien vaatimaan panostukseen. Tulijoita olisi, mutta sain itse todistaa paikan päällä, kuinka surullisella tolalla Aavasaksan seudun patikkapolut ovat.

Maisemat olivat kuitenkin kaiken vaivan arvoiset.

 

Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi
Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi

 

Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi

 

Kahdessa päivässä ehdin saada riittävän palasen sitä, mikä jäi reilun vuoden takaisella Aavasaksan-vierailulla kokonaan väliin. Seitsemän vaaran ja 50 kilometrin Aurinkovaarojen Jotos -reitistä kapusin kuuden vaaran laelle talsien noin 40 kilometrin verran ruskan koristamia patikkapolkuja, vaikkakin vaikeimman kautta.

Eikä kahta ilman kolmatta.

Muistatko vielä, kuinka vuosi sitten harmittelin Ruotsin Luppiovaaran valloittamana väliin jääneitä luolia? Kotimatkalla koukkasimme sen verran Ruotsin kautta, että pääsin viimein vilkaisemaan myös Utblick-kahvilan takana piileviä lippaluolia. Ruska Luppiovaaran laelta olisi ollut varmasti valokuvaamisen arvoinen näkymä pilvisenä syyskuun päivänä ennen aamuseitsemää, mutta pitkän ajomatkan vuoksi jätimme vaaran laelle kapuamatta.

 

Jätä syy miksi palata | Live now – dream later -matkablogi

 

Mitä sitä turhaan harmittelemaan. Jätin sen vain ensi kertaan, jotta minulla olisi syy miksi palata takaisin.

 


Mikset seuraisi myös somessa?

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | PINTEREST | BLOGIT.FI

This Post Has 2 Comments

  1. Minulla sama juttu, monessa kohteessa on jäänyt näkemistä näkemättä jotka olisi kiva nähdä.. Kävin esim. risteilyllä Barilla, mutta trullitalot ja retki jäi näkemättä. Retki oli tosi kallis jotain 70-100e joten en mennyt, mutta toisaalta harvassa kohteessa on niin erikoisia taloja. Napolissa kun kävin niin amalfi kiinnosti, mutta olin ehtinyt just ostaa jo liput Caprille. Luin kummituslinna kokemuksesi, se oli aika mielenkiintoinen!

    1. Oi, kiva että tykkäsit, siinä kummituslinnassa olisin mielelläni viettänyt toisenkin yön, muutama linnan kolkka jäi vielä tutkimatta – mutta onpahan hyvä syy palata takaisin! 😉

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search