skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Rauman piileviä luontohelmiä: Kokkovuori kannattaa valloittaa kesällä ja talvella

  • Suomeksi
  • In English
Raumalla on paljon upeita retkikohteita, joista eivät tiedä edes paikalliset. Haapasaaressa sijaitseva Kokkovuori on yksi niistä. Svekofennidien muinaisvuoriston jäänne on todennäköisesti Rauman korkein* saaristomaisemien koristama huippu ja kaupungin ainoa ”vuori”. Enkä häpeä myöntää, että vielä pari vuotta sitten Kokkovuori oli itsellenikin tuiki tuntematon.

Kokkovuoressa on erityisen jännä piirre se, että vuori sijaitsee aivan Haapasaarentien vieressä, mutta se on niin hyvin piilossa puuston takana, ettei sitä tielle näy ellei sitä osaa silmillään varta vasten etsiä. Kokkovuorta ei löydy Google Mapsista tai Retkipaikasta – ei ainakaan toistaiseksi. Lähimatkailun puolestapuhujana koen velvollisuudekseni kertoa tästäkin raumalaisesta salaisuudesta näiden muiden Rauman luontohelmien lisäksi.

*Toim. huom. Rasti-Lukon kanssa käydyn Twitter-keskustelun (23.3.2018) myötä selvisi, että Rauman korkein huippu löytyykin aivan Euran rajalta. Kokkovuori ei siis ole kaupungin korkein luonnollinen kohta, mutta todennäköisesti korkein kukkula, jolta voi ihailla upeita saaristomaisemia. Kokkovuori kohoaa noin 31–35 metriin merenpinnasta.

**Toim. huom. vol 2. Rauman korkein kohta tuli huiputettua vihdoin ja viimein 8. helmikuuta 2020. Samalla pääsin tutustumaan Kodiksamin kylästä lähtevään Ruumispolkuun, jota pitkin vainajat aikoinaan kannettiin haudattavaksi Euran Luistariin.

 

 

Missä Rauman Kokkovuori on? Miten Kokkovuorelle pääsee? Rauman Kokkovuori kartalla
Kokkovuoren sijainti kartalla.

 

Raumalaisten retkikohteiden lista on saamassa jatkoa, kunhan suurimmat lumet sulavat ja pääsen kahlaamaan läpi muutaman listalle suunnittelemani reitin kameran kanssa. Kokkovuoren oli alun perin tarkoitus olla osa tuota tulevaa luontohelmien listaa, mutta muutama paikallisen asukkaan kommentti kirvoitti kirjoittamaan Kokkovuoresta ihan oman juttunsa.

Vaikka kevään tuloa onkin odotettava parin muun kohteen kanssa, ei lumi ole este Kokkovuorelle kapuamiseksi. Tässä jutussa haluankin esitellä teille Kokkovuoren seutua sekä kesä- että talviasussaan. Ihan sentilleen samasta kohdasta en onnistunut kuvia ottamaan, sen verran oli heikko muisti ja kamerakin vaihteli, mutta toivottavasti kuvaparit antavat käsityksen Kokkovuoren maastosta kesällä ja talvella.

 

Maastopyöräreittejä Raumalla: Pyytjärven maastopyörälenkki vie Kokkovuorelle Rauman maastopyöräreitit talvella: Pyytjärven lenkki

 

Kokkovuori on Rauman parhaita näköalapaikkoja

Jos Raumaa haluaa tarkastella lintuperspektiivistä, siihen on muutama hyvä paikka tarjolla. Rauman vesitornin näköalatasanne lienee niistä helpoin ja maukkain, sillä vesitornissa palvelee kahvila-ravintola Torni. Saaristomaisemia varten kannattaa kesällä suunnata joko Kylmäpihlajan majakalle tai Kuuskajaskarin linnakesaaren näköalatorniin. Mutta mikä muu näitä paikkoja yhdistää kuin mahtavat maisemat?

Ne kaikki näkyvät Kokkovuoren laelta.

Kylmäpihlajan majakan ja Kuuskajaskarin näköalatornin erottaa kyllä paljaalla silmällä, mutta niiden tarkempaan tiirailuun tarvitaan kiikarit. Kaakkoon kurkistaessa voi Kokkovuoren laelta nähdä selvästi sekä Pyhän Ristin kirkon että vesitornin. Pohjoisessa puolestaan siintävät Olkiluodon ydinvoimalat. Näiden väliin jää suloinen saaristomme, joka erottuu Kokkovuoren huipulta ihmissilmin kameran linssiä paremmin.

 

Luontokohteita Raumalla: Kokkovuori on Rauman parhaita näköalapaikkoja
Näköala Rauman Kokkovuorelta kaupunkiin: Pyhän Ristin kirkko ja Rauman vesitorni

Rankasti zoomattu näkymä Kokkovuorelta kaupunkiin. Arvaatko muuten, onko tämä kuva otettu kesällä vai talvella?

 

Miten Kokkovuorelle pääsee?

Kokkovuori sijaitsee ihanteellisessa kohdassa ihan kaikenlaisten kulkijoiden kannalta, sillä sen luokse pääsee niin autolla, patikoiden kuin maastopyöräillenkin. Jos haluat vain piipahtaa Kokkovuoren laella pikaisesti, löytyy autolle parkkipaikka joko Kokkovuorentieltä tai Nurmentieltä. Jälkimmäiseltä jää arviolta vajaan kilometrin verran käveltävää metsäpolkuja pitkin.

Jos haluaa reippailla enemmänkin, voi auton viedä Pyytjärven kuntoilualueen parkkipaikalle (kartalla), josta alkava maastopyöräreitti vie suoraan Kokkovuorelle. Polku on tehty sekä patikointiin että maastopyöräilyyn ja soveltuu kummalle liikkumismuodolle tahansa. Mutu-tuntumalla arvioisin, että metsäreittiä pitkin Pyytjärven parkkipaikalta on Kokkovuorelle noin 1,5 kilometrin yhdensuuntainen matka. Koko maastopyörälenkillä on mittaa noin 5,5 kilometriä, mutta Pyytjärven alueella riittää kyllä patikoitavaa vaikka koko päiväksi, jos aikaa ja innostusta riittää.

 

Kokkovuoren lenkki on haastava maastopyöräreitti Raumalla
Rauman maastopyöräreitit talvella: Pyytjärven maastopyöräreitti Kokkovuorella

Rauman Pyytjärven ja Kokkovuoren maastopyörälenkki: kartta

 

Kenelle Kokkovuoren maastoreitti sopii?

Maaliskuisena talvipäivänä Pyytjärveltä Kokkovuorelle johtava polku oli oikein helppokulkuinen. Reittiä oli tallustellut tossupari jos toinenkin, eikä liukkaita kohtia ollut nimeksikään. Eiväthän ne kengänpohjiin lisättävät nastat silti hallaa tee, niistä on varmasti apua ainakin Kokkovuoren laelle kavutessa.

Parit maastopyörän jäljetkin oli maahan laskeutuneen lumen pintaan painautunut.

Kesäaikaan polkua on helppo tallustaa, mutta maastopyörän kanssa voi aloittelija olla ajoittain vaikeuksissa. Itse asiassa haluaisin tietää, jos joku on tämän reitin onnistunut kokonaisuudessaan polkemaan siten, ettei kertaakaan olisi tarvinnut jalalla ottaa maasta tukea. Itse olin ainakin viime kesänä pulassa vähän väliä. Toisaalta en mikään maastopyöräilyn ammattilainen olekaan – joskaan en itseäni ihan aloittelijaksikaan kutsuisi.

Hankalinta seutua on itse Kokkovuoren alue. Huipulle voi kavuta useasta eri kohtaa, eli ei ole pakko mennä jyrkimmästä paikasta, kuten itselläni on usein tapana. Kapuaminen taitaa olla jopa turvallisempaa lumessa kuin lumetta, sillä paljaan kallion kostea pinta on sateen jälkeen liukas. Ole siis varovainen Kokkovuoren laelle kavutessasi.

 

Rauman parhaat näköalapaikat - Kokkovuori kesällä Rauman parhaat näköalapaikat: Kokkovuori talvella

 

Talvisessa alastulossa pulkasta tai liukurista olisi voinut olla apua. Tai sitten se olisi saattanut koitua kohtaloksi, sillä puista paljaan kallioseinämän alla odottaa melkoisen tiheä metsikkö.

Tein elämäni ensimmäisen Insta Stories -raportin viime lauantain päiväretkestä, ja sain hullunhauskan idean tuupata puhelimeen tallentuneet Story-pätkät noin 1,5 minuutin mittaiseksi videoksi. Tältä siis näytti talvinen seikkailuretki Kokkovuorella Instagram Storyna – jos mielit näitä lisää, laitahan Instagram-tilini seurantaan.

Vinkki: jos katsot videon kännykällä, se näkyy suurempana, kun käännät puhelimen vaakatasoon.

 

 


MIKSET SEURAISI MYÖS SOMESSA?

This Post Has 0 Comments

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search