skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Pahamaineinen perjantai 13. ja jurttasaunailta Helvetissä

  • Suomeksi
  • In English

”Helvetinjärven kansallispuiston suulla kuuset vaikuttavat kasvavan kierosti maan uumenista, juuret kohti taivasta kurkottaen. Kuusipuiden välissä puinen kyltti toivottaa tervetulleeksi helvettiin. Onko tuomiopäivä koittanut?”

 

Näillä sanoilla alkaa Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistojen opastuspisteenä toimivasta ravintola Helvetin Portista yli vuosi sitten kirjoittamani lehtiartikkeli. Helvetinjärvi on kummitellut mielessäni tuon tekstin synnystä asti.

Yöretki Helvetinjärven kansallispuistoon piti toteuttaa jo viime kesänä, mutta monen muun suunnitelman tavoin mönkään meni sekin. Onneksi uusi vuosi toi mukanaan uudet kujeet ja uudet helvetilliset seikkailut. Tunnelmaan sopien sukelsin luottofillariystäväni Sarin kanssa Helvetin syövereihin Pirkanmaan pyöräreissulla, milloinkas muutenkaan kuin pahamaineisena perjantaina 13. heinäkuuta.

 

Tervetuloa helvettiin | Yöretki Helvetinjärven kansallispuistoon

 

Helvetistä itään

”Älä vanno mitään
Helvetistä itään kuljetaan
älä vanno mitään
On matka pitkä, voi käydä mitä vaan
Tämä on kuin vieras paikka
Voi olla, että eksyn elämään
Tai voi olla, että tähän jään”

 

Helvetinjärven kansallispuiston tunnetuin reitti Helvetistä itään on perinyt nimensä Kotiteollisuuden samannimiseltä kappaleelta. Herra Hynynen lupautuikin reitin suojelijaksi, kun neljän kilometrin mittainen ympyräreitti valmistui vuonna 2010. Jos mielit nähdä kansallispuiston tunnetuimman nähtävyyden Helvetinkolun, on Helvetistä itään kierros sinua varten.

Helpoiten pääset Helvetinkolulle aloittamalla retken Helvetin Portilta eli Kankimäen pysäköintialueelta puiston itäosasta. Moni retkeilijä piipahtaakin Helvetinjärven kansallispuistossa vain Helvetinkolulla käydäkseen. Pikaiseksi päiväretkeksi erinomaisesti soveltuva Helvetistä itään -kierros on kansallispuiston ainoa ympyräreitti.

Vaikka korkeuseroja riittää, on reitti hyvin rakennettu. Sen portaita ja pitkospuita näyttivät tallustelevan niin polvenkorkuiset natiaiset kuin isovanhempansakin.

 

Helvetin Portti | Kankimäki | Helvetinjärven kansallispuisto
Helvetinjärven kansallispuiston reitit: Helvetistä itään Helvetinjärven kansallispuiston nähtävyydet: Helvetinkolu

 

Ylös Helvetistä

Polku vie Helvetinkolun yläpäähän, missä valittavana on viisi vaihtoehtoa. Näköalatasanteelta avautuu Iso Helvetinjärvi mieleenpainuvine maisemineen. Jos et halua kulkea vain pari metriä leveän Helvetinkolun kanjonin läpi tai levähtää alhaalla Ison Helvetinjärven rannalla piilevällä päivätuvalla, voit joko kääntyä takaisin, jatkaa kierroksen loppuun tai pidentää retkeäsi patikoimalla seuraavaa kohdetta kohti.

 

Helvetinjärven kansallispuisto | Iso HelvetinjärviIso Helvetinjärvi näköalatasanteelta kuvattuna.

 

Kun Helvettiin asti on tultu, niin Helvettiin silloin myös mennään. Laskeuduimme puiset portaat alas päivätuvalle ja jatkoimme polkua pitkin kohti Helvetinjärven kuuluisaa kanjonia. Annoimme edelliselle kulkijalle vähän etumatkaa ennen kuin syöksyimme Sarin kanssa Helvetinkoluun.

Näin jälkeenpäin ajateltuna taisimme tehdä juuri oikean reittivalinnan. Kivikkoisessa ja solakassa solassa kiipeäminen on mukavan haastavaa muttei mahdotonta. Alaspäin laskeutuminen saattaisi saada monella sunnuntairetkeilijällä sormen suuhun, vaikka moni patikoija tuntuikin valitsevan sen vaihtoehdon.

Lättänästä Satakunnasta kotoisin olevien retkeilijöiden on vaikea uskoa Helvetinjärven maisemia suomalaisiksi. Jos en olisi tiennyt paremmin, olisin voinut luulla kiipeileväni jollakin eksoottisella saarella keskellä tropiikkia. Sen sijaan selkääni lämmitti Ruoveden aurinko, ja jyrkkäseinäisen kalliorotkon kosteanviileistä koloista esiin tunkivat paikalliset saniaiset ja sammaleet.

 

Helvetinjärvi | Vaelluskohde | Helvetinkolu
Helvetinjärven kansallispuisto | Nähtävyydet | Helvetinkolu

 

Helvetistä etelään

Meidän Helvetinjärven vaelluspäivän plääni oli jatkaa Helvetinkolusta kohti etelää johtavaa polkua aina Haukanhiedan hiekkarannan koristamalle tauko- ja telttailualueelle, jonne on Helvetinkolulta 11 kilometrin edestakainen matka. Näin patikkapäivälle olisi kertynyt noin 15 talsittua kilometriä, mikä tuntui ihan riittävältä taukoliikunnalta kahden päivän polkemisen jälkeen.

Kalliojyrkänteet jäivät pian selkämme taakse. Silmien edessä avautui kangasmetsää, juurakkoisia polkuja, puuportaikko toisensa perään sekä suoalueita ylittäviä pitkospuita, joita koristivat vuoroin sysimusta taivas ja vuoroin kirkkaudesta hohkaava auringonpaiste. Ison Ruokejärven taukopaikan kohdalla eväsleivät ja kahvipannu alkoivat kutsua meitä nimeltä, joten pysähdyimme nuotiolle turisemaan mukavia muiden kansallispuiston kulkijoiden kanssa.

Kunnes kesken kahvitauon puiden latvuston yllä kolahti ja kovaa.

Pahamaineinen perjantai 13. oli tuomassa ukkosmyrskyä seuraksemme Helvettiin. Pahin rintama onneksi kiersi kansallispuiston, mutta varmuuden vuoksi päätimme Haukanhiedalle patikoinnin sijaan palata takaisin tukikohtaan, olihan meillä edessä vielä mielenkiintoinen ilta kansallispuiston laidalla.

 

Vaellus Helvetinjärven kansallispuistossa Helvetinjärvi | Reitit | Polku Haukanhiedan telttailualueelle

Suomen parhaat patikointikohteet | Helvetinjärven kansallispuisto
Helvetinjärvi | Taukopaikat | Iso Ruokejärven nuotiopaikka
Vaellus Helvetinjärven kansallispuistossa | Helvetinjärven reitit

 

Skumppaa kuksasta jurttasaunassa

Ravintola Helvetin Portin ja kansallispuiston rajan puolimatkassa piilee jännä yllätys, josta moni retkeilijä ei tiedäkään ennen kuin talsii tienhaaraan pystytetyn kyltin ohi. Jurttasaunasta kertova viitta osoittaa Kankijärven rantaan, missä meitä odotti retkipäivän päätteeksi saunanlämmitystalkoot.

Jurttasaunan voi vuokrata käyttöönsä ravintola Helvetin Portista (30€ / 2h itse lämmittäen). Me pelasimme varman päälle ja otimme myöhäisen iltavuoron, ja kysyimme samalla lupaa leiriytyä riippumattoinemme jurttasaunan pihapiirissä. Luojan kiitos lupa heltisi, sillä päätös osoittautui meidän nelipäiväisen Pirkanmaa-seikkailun parhaaksi.

Jurttasaunan pehmeät löylyt kruunasivat Helvetinjärvi-retken täydellisesti. Parin tunnin saunasessio skumppakuksan kanssa ja Kankijärven lämmin mutta virkistävä vesi puhdistivat iholta kolmen päivän helleretkeilyn kerryttämät hiki- ja hyttysmyrkkykerrokset. Samalla rentoutuivat niin kipeytyneet pohje- ja perslihakset kuin sielu ja mielikin.

Ja sitten alkoi sade.

 

Jurttasauna Helvetinjärven kansallispuiston laidalla
Yöretki Helvetinjärven kansallispuistossa | Skumppaa kuksasta jurttasaunassa
Helvetinjärven kansallispuisto | Jurttasauna

 

Pirkanmaan pyöräretken eksoottisin yösija

Kuluvan kesän ennätyshelteiden keskellä luonto on huutanut kunnon sadetta jo pitkän tovin. Emme vain olisi kaivanneet sitä niskaamme iltana, jolloin meillä ei ollut mahdollisuutta ripustaa riippumattoja sateensuojaan.

Olimme valinneet meille sopivat riippumispuut jo ennen saunaa. Ongelmana oli, että matkassa oli mukana vain yksi iso sateensuojana toimiva kevytpeite, eikä jurttasaunan ympäristö antanut mahdollisuutta rinnakkain riippumiselle. Kekseliäät retkeilijät antoivatkin kevytpeitteelle muita hommia tälle yölle.

Tyhjensimme jurttasaunan edustalla seisovan katoksen terassikalusteista ja asetimme retkipatjat ja hyttysverkot sen alle. Kevytpeite oli juuri passelin kokoinen tuomaan matalaan majaamme pari seinää sekä lisäsuojaa muutamasta kohdasta vuotavalle terassikatokselle. Lopputulos oli yllättävän mukava ja tunnelmallinen; vaikka tällä neljän päivän retkellä meidän kaikki leirintäpaikat olivat yli odotusten, yö jurttasaunan terassilla on heittämällä tähänastisen retkeilyhistoriani eksoottisin leirintäkokemus.

Seuraavana aamuna aurinko jaksoi taas paistaa ja helle helliä.

 

Helvetinjärven kansallispuiston järvet | Kankijärvi Patikointiretki Helvetinjärven kansallispuistoon

Eksoottinen majoitus Helvetinjärven kansallispuistossa Kankijärvi | Helvetinjärven kansallispuisto

 

Gourmetaamiainen Helvetin Portilla: strutsia ja villisikaa

Iso Helvetinjärvi rotkomaisemineen ja jurttasaunailta eivät suinkaan olleet ainoat jutun alussa mainitsemani artikkelin mieleen jättämät elämykset. Helvetin Portin ravintoloitsijoiden kotitila sijaitsee aivan kansallispuiston laidalla, eivätkä tällä tilalla laidunnakaan ihan tavanomaiset maatilaeläimet. Tilalla nimittäin kasvatetaan strutseja ja villisikoja, jotka näyttelevät pääosaa myös ulkoilmaravintolan menussa.

Olihan niitä annoksia maistettava, kun kerran Helvetinjärven kokemuksia varten olimme Ruovedelle asti reissanneet. Valkkasimme kumpainenkin erilaiset villisikaburgerit; omassa gluteenittomassa versiossani oli jauhelihapihvi, Sari puolestaan tilasi ravintolan hittituotteen eli pulled pork -burgerin. Hamppareiden kaveriksi otimme vielä parit strutsipullat mielenkiinnosta erikoisempia makuelämyksiä kohtaan. Annosten hintaan sisältyi jääkaappikylmä vesi tai mehu sekä jälkkäriksi jätski tai kahvit.

Vähän oli tuhdinpuoleinen aamiainen, vaikka kello olikin kirinyt jo lounasajan puolelle. Kaikessa runsaudessaan annosten maku oli mitä mainioin. Niissä oli jotakin tuttua, muttei kuitenkaan mitään sellaista, mitä olisin koskaan aikaisemmin maistanut.

 

Pulled pork -villisikaburger | Helvetinjärvi | Ravintola Helvetin Portti

 

Ennen matkan jatkamista pysähdyimme vielä Vilénien tilalla ihastelemassa näitä massiivisia eläimiä. Strutseja ja villisikoja saa mennä ihan vapaasti katsomaan, mutta liian lähelle aitausta ei kannata kurkottaa. Valtava, torahampain varustettu villisika kiihdyttää hetkessä vauhtinsa 70 kilometriin tunnissa, ja strutsi voi suuttuessaan potkaista hengiltä jopa täysikasvuisen hyökkäävän leijonan.

 

Siitä huolimatta tilan emäntä Mirja se vain aitauksessa silitteli possujaan.

 

Helvetinjärvi | Kokemuksia | Helvetin Portin villisiat Helvetinjärvi | Kokemuksia | Villieläimiä Helvetinjärven kansallispuistossa

 

Hyödyllisiä linkkejä Helvetinjärven-retkelle:

♦ Helvetinjärven kansallispuiston kotisivu, reitit ja kartta löytyvät täältä.
♦ Helvetinjärven opastuspiste Kankimäki ja ravintola Helvetin Portti kartalla.
♦ Ravintola Helvetin Portin kotisivut löydät täältä.
Helvetin Portti tarjoaa myös majoitusta Helvetinjärven kansallispuiston laidalla. Helvetin Loman sivut löydät täältä.

 

Helvetinjärvi ei ollut eksoottinen kotimaankohde vain vaikuttavien kallio- ja rotkomaisemiensa ansiosta – se oli sitä ihan joka kantilta katseltuna ja todellakin vuoden odottamisen arvoinen.

 


MIKSET SEURAISI MYÖS SOMESSA?

Liity Dream Streamiin

Mikä ihmeen Dream Stream? Lue lisää!

This Post Has 4 Comments

  1. Helvetinkolu näyttää ihanan viileältä paikalta tällaisena hellepäivänä 😀 (Tai sitten se on ihan yhtä kuuma ja lisäksi täynnä hyttysiä, mutta pitäydytään tässä ensimmäisessä mielikuvassa.)
    Kivan näköinen paikka! Täytyy pitää mielessä, jos tuolla suunnalla tulee kierreltyä. Tää kesä onkin ihan mahtava kotimaan luontokohteissa käymiseen.

    1. Olet ihan oikeassa, mun omalle listalle on ainakin ehtinyt kertyä tosi monta uutta kotimaankohdetta. Suurin osa niistä on vieläpä ihan tässä lähellä, niihin ei vain syystä tai toisesta ole tullut tutustuttua aikaisemmin. Helvetinjärvi hyppäsi kieltämättä kärkisijoille. Kolussa saattoi ehkä olla kivan viileää, mutta se kiipeäminen sai kyllä hien virtaamaan ihan yhtä lailla kuin auringonpaistekin, hah! 😀 Vahva suositus tälle kansallispuistolle, yritä ihmeessä saada Helvetinjärvi ujutettua matkan varrelle mahdollisimman pian! 👍

  2. Upea retki, leiripaikka ja erityisesti mieletön skumppaakuksasta-miljöö teillä 👌. Minun Suomi-retket ovat jumiutuneet täysin tähän mökkimiljööseen, ja viime yönä jo toistamiseen pakenin itikoita riipparista aittaan 😅. Mutta tänään suppailemaan ja ehkä tervehtimään norppaa. On sekin jo jotain…

    1. Mulla on sitten taas mökkeilyt jäänyt tosi vähiin, vaikka kerrankin olisi mökki käytössä. Mutta ehkä muutan sinne sitten syksymmällä, varsinkin jos nämä kelit jatkuvat. Startattiin matka lentokentälle tänään aamukolmelta… kohta nähdäänkin sitten ei-helteisissä merkeissä! Ja kuksa on matkassa mukana tottakai! 😘

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search