skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

Färsaaret – matkakohde, joka jätti sanattomaksi. Yli vuodeksi

  • Suomeksi
  • In English

Jotkin matkakohteet jättävät sanattomaksi. Yli vuodeksi. Ja minulle Färsaaret oli juuri sellainen.

Ihmiselle, joka tekee töitä sanojen parissa, se ei ole kovin hyvä asia.

Katastrofaalinen, suorastaan.

Mikä kumma tässä Atlantin tyrskyjen syleilemässä 18 saaren sikermässä teki niin syvän vaikutuksen, etten saanut sisälläni kuohuvia tunteita välitettyä sinulle näppäimistöni kautta kuin vasta 15 kuukautta matkani jälkeen?

Kerron sen sinulle nyt – uskon olevani vihdoin siihen valmis.

 

Millainen on Färsaaret matkakohteena?

 

Färsaaret on matkakohde täynnä pysäyttäviä yllätyksiä

Vuosi sitten vietetty kuukausi Uudessa-Seelannissa todisti, kuinka joskus – jos ei jopa aina – kannattaa lähteä matkaan ilman sen kummempia ennakko-odotuksia. Tai ainakin madaltaa niitä vähäsen. Sillä mitä suuremmat odotukset, sitä paremmalla todennäköisyydellä pilvilinnoista tullaan ryminällä alas. Eikä tämä päde vain matkailuun ja matkakohteisiin vaan muihinkin elämän osa-alueisiin.

Pessimisti ei pety, sanotaan.

 

Färsaaret - matkakohde, joka jätti sanattomaksi. Yli vuodeksi.

 

Kun päätimme Maailman äärellä -blogin Heidin kanssa lähteä elokuiselle patikointimatkalle Färsaarille, en oikein tiennyt, mitä odottaa. Färsaaret oli tuttu lähinnä nimenä. Instagramissa läpi kahlaamani kuvat näyttivät liian hyviltä ollakseen totta, mutta tiedäthän Instagramin – sitä palvelussa olevat kuvat yleensä ovatkin.

Kun vihdoin aloitimme kuuden päivän luontoseikkailumme Färsaarilla, sain tönäistä aiheettomat epäilykseni rantajyrkänteeltä alas Atlantin aaltoihin. Nämä Islannin, Skotlannin ja Norjan keskipisteessä sijaitsevat saaret ovat juuri kuten kuvissa, joissa pääosaa näyttelevät…

 

Maisemat, joiden olemassaoloa ei nipistämättä usko

Pohjoisen vihreät paratiisisaaret. Sillä nimellä olen kutsunut Färsaaria seikkailumme ensi päivästä alkaen. Täällä maisemaa hallitsevat silmänkantamattomiin levittyvät kumpuraiset niityt sekä vangitseva vihreys, joiden taustalla siintää pohjoisen Atlantin valtameren kaukaisuuteen katoava ulappa. Kontrastina näkökentässä kohoavat yli 55 miljoonan vuoden takaisista tulivuorenpurkauksista alkunsa saaneet dramaattiset kallionjyrkänteet, joiden vaikuttavuutta on vaikea kuvata sanoin.

 

Tyypillinen maisema Färsaarilla
Färsaarten eteläisin saari Suðuroy

 

Jokainen silmäys saa minut haukkomaan henkeäni, nipistämään käsivarresta, jotta uskoisin näkemäni todeksi. Epätodellisimmillaan näkymä on silloin, kun maisemaa täydentää Färsaarille ominainen…

 

Unenomainen luonnonvalo

Se valo löytää tiensä läpi harmaimpien pilvien ja nuolee Färsaarten vuorehuipuista puhdasta kultaa. Se luo patikkapolkujen varrelle täysin epätodellisia ilmiöitä, joihin voisi kuvitella törmäävänsä vain fantasiasarjojen maailmassa. Missään muualla en ole onnistunut vangitsemaan varjoani pyöreän sateenkaaren sisään, mutta Färsaarilla sekin on arkipäivää.

 

Färsaarilla on uskomaton luonnonvalo
Färsaarten Hvalban kylä ilta-auringossa
Uskomaton ilmiö Färsaarilla: pyöreä sateenkaari

 

Kesä-heinäkuussa Färsaaret kylpee valossa 22 tuntia vuorokaudessa, mutta elokuussa illat alkavat jo hämärtää. Onneksi, sillä jos Färsaarten valo on päivällä epätodellisuuden rajamailla, niin illansuussa se saa aikaan…

 

Auringonlaskut, jotka polttavat puhki taivaanrannan

Vaikka päivän seikkailujen jälkeen tekisi mieli kaatua sänkyyn ja vaipua siihen syvään uneen, johon Färsaaret upeudellaan tuudittaa, se on sula mahdottomuus. Sillä Färsaarten auringonlaskuja ei malta jättää näkemättä, niin uskomattomiin väreihin Färsaarten ympärillä avautuva taivaanranta taipuu. Eikä auringonlaskun ihailua varten tarvitse matkata kauas, onhan Färsaaret silkkaa silmäniloa kautta saarten.

 

Färsaarten upeat auringonlaskut
Auringonlasku Färsaarilla

 

Toisaalta, ei auringonlaskun metsästys autollakaan huono idea ole, sillä Färsaarilla mutkittelevat…

 

Autotiet, joita voisi ajella loputtomiin kyllästymättä

Autoilu Färsaarilla on hidasta, sillä täällä jokainen tie on maisematie. Ehkä viimeistään nyt ajattelet minun liioittelevan Färsaarten ihmeellisyyttä, mutta jos matkustat paikan päälle katsomaan tätä kauneutta omin silmin, olen varma, että yhdyt kertomaani: täällä joka mutkan ja vuorenharjanteen takana odottaa edellistä upeampi yllätys. Ja niistä jokaista tekee mieli pysähtyä ikuistamaan kameran kennolle – kuinka kukaan voisi muuten uskoa kaikkea sitä, mitä saan omin silmin todistaa?

 

Road trip Färsaarilla

Färsaaret on matkakohde, jota ei voi olla valokuvaamatta

 

Aina näitä mutkaisia, aiheuttamansa sydämentykytykset ansaitsemia vuoristoteitä ei Färsaarilla ole ollut. Ja niin ovatkin syntyneet…

 

Patikointireitit, jotka hellivät ja haastavat

On kahdenlaisia luontomatkailijoita. Niitä, jotka adrenaliininjanoisina matkustavat maailman ääriin ylittämään itsensä – valloittamaan vuorenhuippuja ja vaeltamaan äärirajoille asti. Ja on niitä, jotka hakeutuvat luontoon nauttimaan rauhasta ja hiljaisuudesta, lataamaan akkuja hitaasti askeltaen, ammentamaan energiaa maisemien lumosta, lintujen laulusta ja merituulen tuoksusta.

Färsaaret antaa parastaan heistä molemmille.

 

Patikointi Färsaarilla on melko haastavaa
Patikointireitti Saksunissa Färsaarilla

 

Färsaarten patikointireitit ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta entisiä kulkureittejä kylien välillä ajalta, jolloin autoteitä ei vielä ollut. Siksi ne ovat yksisuuntaisia ja osin myös haastavia. Pitkät reitit kulkevat yli arvaamattomien vuorten ja vaativat aina jonkin verran kapuamista, mutta ylängöiltä avautuvat maisemat ovat kaiken vaivan arvoiset.

Silti kivikkoisilla poluilla saa olla tarkka siitä, mihin jalkansa asettaa. Erityisesti silloin, kun kulkijan seuraan lyöttäytyy…

 

Arvaamattomuus, jonka edessä kovimmankin on taivuttava

Färsaaret ei ole kohde sellaiselle, joka patikointimatkallaan haluaa sitoutua tiukkoihin suunnitelmiin. Saaria toisen maailmansodan aikaan miehittäneet britit eivät turhaan antaneet Färsaarille lempinimeä ”Land of Maybe”.

Sanat ”ehkä”, ”jos” ja ”ei sittenkään” tulevat lyhyelläkin matkalla tutuiksi.

 

Näkymä Hvalbasta Hvannhagin laaksoon

Patikointiretki Färsaarilla on aina seikkailu

 

Färsaarilla säätiedotuksiin ei voi koskaan sokeasti luottaa, sillä sää voi muuttua sekunneissa. Sankassa hernerokkasumussa myrskytuulen tuiverruksessa ei patikoijalla ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä aloillaan ja odottaa. Färsaarilla varasuunnitelmallakin on hyvä olla varasuunnitelma, koska ehkä. Jos. Tai ei sittenkään.

Arvaamattoman sään ja kivikkoisten vuorenrinteiden väliin putoavien rotkojen summana Färsaarilla piilee…

 

Vaara, joka on yhtä aikaa kiehtova ja kohtalokas

Färsaarilla helpoksikin luokitellulla patikointipolulla yksikin askel voi olla viimeinen. Sen voi aiheuttaa silmiinpistävä riski, kuten satoja metrejä syvän rotkon ylittävä pieni puinen silta, jolle astua voi vain omalla vastuulla. Syynä voi olla huomaamaton muuttuja, kuten laskuveden paljastama polku, jolta ei nousuveden yllättäessä ole paluuta. Tai harmittomalta tuntuva, sateen liukastama mutainen askelma rantajyrkänteellä tai irtokivien päällystämä polku vuorenrinteellä. Tai se sankkana peittona sekunneissa laskeutuva sumu, jonka sattuessa ei kulkijan katse kohtaa edes omia sormenpäitään.

 

Rotkon ylittävä silta Suðuroyn saarella Färsaarilla
Färsaaret - elämäni vaikuttavin matkakohde

 

Se kiehtova mutta kohtalokas vaara todella auttaa ymmärtämään, kuinka pieni ja voimaton ihminen on luonnon edessä. Ja jo se yksinään on syy käydä Färsaarilla.

Mutta kun kulkeminen helpottuu ja matkanteko jatkuu, odottavat patikointipolkujen toisessa päässä…

 

Värikkäät pikkukylät ruohokattoisine taloineen

Färsaarten lumoavissa pikkukylissä aika tuntuu pysähtyneen. Kylissä, joissa vakituisia asukkaita saattaa olla vain kymmenkunta. Kylissä, joiden halki voi kävellä vain parissa minuutissa. Kylissä, joissa ei välttämättä ole kauppaa saati ravintolaa, hotellista puhumattakaan. Silti lähes joka kylässä on oma kirkko, jopa siinä alle kymmenen asukkaan Saksunissa, joka on lähes jokaisen Färsaarten-matkaajan kohdelistalla.

 

Eiðin kylä Färsaarilla
Gjógvin kylä Färsaarilla
Saksun, Färsaaret

 

Näissä karkinvärisissä, ruohokattoisten talojen koristamissa kylissä elää…

 

Yhteisöllisyys, jonka luulin jo kuolleen sukupuuttoon

Saarilla, joilla asuu suurin piirtein Porvoon verran ihmisiä, yhtä köyttä vedetään viimeiseen asti. Färsaarelaisten välillä vallitsee luottamus, johon turistin on helppo törmätä. Vuokra-auto odottaa lentokentällä ovet avoinna ja avain maton alla. Lukosta auki on myös ovi Airbnb-asuntoon, jonka avain odottaa vuokralaisia keittiön pöydällä ystävällisen tervetuloviestin kera.

 

Akrabergin majakka Suðuroyn saarella on Färsaarten eteläisin majakka

 

Färsaarelaisessa yhteisössä elävien on helppo luottaa toisiinsa. Sillä kukaan ei halua jäädä suljetuksi yhteisön ulkopuolelle. Siksi 18 saaren yhteisössä poliisiasemia tarvitaan vain kuusi.

Färsaarelaisten uskomattoman yhteisöllisyyden keskiössä on…

 

Ystävällisyys ja elämänasenne, joista koko maailman soisi ottavan oppia

Ja sitä ystävällisyyttä todisti joka ikinen Färsaarilla tapaamamme ihminen. Airbnb-emäntämme Súsana, joka perehdytti meidät ensimmäisenä iltana perusteellisesti färsaarelaisten elämään ja valmisti meille illallista, kun naapurikylässä sijaitseva lähin ravintola oli ehtinyt sulkemaan ovensa. Se avulias farmari, joka kaikkensa yritti opastaa meidät oikealle polulle, kun aioimme lähteä kapuamaan Hvalban kylästä kohti Trongisváguria kulkevaa reittiä, jonka alkua ei tahtonut löytyä kartoista ja ohjeista huolimatta.

Mutta parhaiten mieleemme jäi Samy, Suðuroyn saarella koko ikänsä elänyt färsaarelainen, joka pyytämättä lähti meille paikallisoppaaksi ja kuljetti meitä koko iltapäivän lempipaikastaan ja -maisemastaan toiseen.

 

Färsaarten asukkaat ovat ystävällisiä

 

Siksi onkin surullista, että näistä ystävällisistä ihmisistä muodostuu Färsaarten…

 

Kahtia jakava kansa

Yksikään matkakohde tuskin on joka kantilta katseltuna täydellinen, eikä Färsaaret hurmaavuudestaan huolimatta tee tähän poikkeusta. Saarten satoja vuosia vanhat perinteet saavat modernin maailman aktivistit nousemaan barrikadeille ja osoittamaan syyttävällä sormella äänekkäästi myös sinne matkustavia turisteja.

Valaanpyynti ja merilintujen metsästys ovat aiheita ihan omalle artikkelilleen, sillä nämä Färsaarten pitkät perinteet ovat kaikkea muuta kuin yksiselitteiset. Mutten voi jättää tätä Färsaaria hyvin vahvasti leimaavaa seikkaa mainitsematta tässäkään tarinassa. Saati sitä, että jakamalla yhdenkin kuvan Färsaarten-matkastasi julkisesti sosiaalisessa mediassa, sinetöit samalla roolisi yksikatseisten aktivistien maalitauluna.

Nämä perinteet jakavat kansaa kahtia muun maailman lisäksi myös Färsaarilla, missä perinteisiin liittyvät myös…

 

Kiehtovat tarinat, joiden perässä voisi kulkea loputtomiin

Islannin tavoin myös Färsaarilla vanhat uskomukset, kansantarut ja legendat elävät paikallisten huulilla, joilta ne kantautuvat matkalaisten korviin. On Trøllkonufingur, kiveksi muuttuneen jättiläisnoidan sormi, jota merenpinta ei koskaan yltänyt peittämään. Kiveksi muuttuivat myös Tjornuvikin kylän edustalla yhä seisovat Risin og Kellingin, jättiläinen ja noita, joiden erikoinen tehtävä raahata Färsaaret lähemmäksi Islantia koitui kummankin kohtaloksi.

 

Jättiläinen ja noita Tjornuvikin kylän edustalla Färsaarilla

Trælanípan eli orjajyrkänne Vagarin saarella Färsaarilla

 

Orjien tuhoksi puolestaan koitui orjajyrkänne Trælanípan, jonka törmältä viikingit sysäsivät heidät kuolemaansa. Oman mainintansa vaatii myös huldufólk, viattomia ihmisiä piiloissaan vaaniva yliluonnollinen kansa, joka antaa Färsaarten-matkaajalle vielä yhden syyn vältellä vuorille äkisti laskeutuvaa usvaa.

Noidat, jättiläiset ja huldufólk eivät ole ainoita otuksia, joita Färsaarilla on syytä pitää silmällä. Nimittäin yksi Färsaarten valloittavimmista ominaisuuksista ovat sen…

 

Villaiset, karvaiset ja höyhenpeitteiset asukkaat

En ikinä unohda ensimmäistä patikointipäiväämme Färsaarilla. Kuinka kapusimme Gjógvin kylän yllä kohoavaa polkua rantatörmälle, jonne joukko muita matkalaisia oli pysähtynyt kummastelemaan kallionkolojen surusilmäisiä asukkaita. Ja silloin se tapahtui – ihka ensimmäinen kohtaamiseni lunnin kanssa.

 

Färsaaret on koti sadoilletuhansille lunneille
Lunnit elävät ja pesivät Färsaarilla
Färsaarilla on enemmän lampaita kuin ihmisiä
Ylämaankarja laiduntaa Sandvikin lähistöllä Färsaarilla

 

Lunnien lisäksi Färsaaria asuttaa yli 300 muuta lintulajia. Liikenneruuhkista Färsaarilla vastaavat vapaana kuljeksivat nappisilmäiset lampaat, joita Färsaarilla elää enemmän kuin ihmisiä. Harvinaisempi näky Färsaarilla on ylämaankarja ja hevoset, joita löysimme laiduntamasta patikointiretkellämme Suðuroyn saaren pohjoisosassa.

Muita eläviä olentoja ei silläkään retkellä näkynyt, sillä Färsaarten viehättävin puoli on…

 

Rauha, jota on vaikea löytää mistään muualta maailmasta

Elokuussa lähes koko Eurooppa lomailee, mutta Färsaarilla voit vaeltaa päiväkausia törmäämättä yhteenkään ihmiseen. Lampailta et voi välttyä parhaallakaan tuurilla.

Kaikkialla on hiljaista. Taustalla kaikuvat korkeintaan vain meren kohina, merilintujen kirskunta tai kukkuloilla määkivä lammas.

 

Kikarin on helppo patikkapolku Suðuroyn saarella Färsaarilla

 

Rauha ja hiljaisuus porautuvat luihin ja ytimiin. Voit tuntea olevasi yksin koko maailmassa. Ne auttavat unohtamaan kaikki arkiset murheet, keskittymään kuuntelemaan sitä, mitä et tarkimmallakaan korvalla kuule.

Ja siihen hiljaisuuteen kiteytyy koko Färsaarten lumo, joka veti minutkin hiljaiseksi. Yli vuodeksi.

 


MIKSET SEURAISI MYÖS SOMESSA?

Liity Dream Streamiin

Mikä ihmeen Dream Stream? Lue lisää!

This Post Has 0 Comments

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search