skip to Main Content
Live now – dream later -blogi pysyy linjoilla muttei enää päivity. Jos haluat yhä lukea Saanan kirjoituksia, löydät niitä vastuullisen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valppaan sivuilta osoitteesta valpas.media

10 pitämisen arvoista uudenvuodenlupausta matkailijoille

 • Suomeksi
 • In English

Näin vuoden vaihtuessa meistä valtaosalla on mielessä kaksi asiaa: kuinka kulunut vuosi 2019 mielestämme sujui, ja miten uusi vuosi ja vuosikymmen voisivat olla päättyviä parempia.

Aikuisella iällä uuden vuoden vastaanottaminen ja siihen liittyvät perinteet tuntuvat muuttuneen valovuoden verran lapsuudesta. Yksi perinne kuitenkin tuntuu pitävän pintansa: uudenvuodenlupaukset.

Toiset ottavat uudenvuodenlupaukset tosissaan, uutena alkuna raskaan vuoden jälkeen. Toiset tekevät lupauksiaan kevyemmin mielin. Ehkä juuri siksi usein sanotaankin, että uudenvuodenlupaukset on tehty rikkottaviksi.

Ne, jotka tekevät uudenvuodenlupaukset tositarkoituksella, haluavat muutosta oikeasti. Yleensä nuo lupaukset keskittyvätkin oman itsensä tai elämänlaadun parantamiseen. Uudenvuodenlupausten myötä pyritään vähentämään stressiä, lopettamaan tupakointi, pudottamaan painoa, parantamaan ruokailutottumuksia tai aloittamaan säännöllinen liikunta.

Ja hyviä lupauksiahan ne ovat kaikki, ei siinä mitään.

 

Vastuullisen matkailijan uudenvuodenlupaukset ja vuoden 2019 kauneimmat auringonlaskut
Tänä vuonna tein kolme ulkomaanmatkaa, joista jokainen oli työmatka. Niistä viimeisin oli syyskuinen matka Teneriffalle, jonka aikana kolusimme läpi Teneriffan parhaat aktiviteetit ja upeimmat luontokohteet.

 

Lupaan matkustaa vieläkin enemmän ja useammin… vai lupaanko?

Matkailu tuntuu liittyvän läheisesti meidän suomalaisten uudenvuodenlupauksiin. Satuin törmäämään Aamuset-kaupunkimedian vuosi sitten julkaisemaan juttuun, jossa kerrottiin Ebookersin tekemän uudenvuodenlupauskyselyn tuloksista.

Uuteen maahan matkustaminen oli suomalaisten neljänneksi suosituin uudenvuodenlupaus. Viidentenä oli lupaus hankkia uusia kokemuksia uusista kulttuureista. Seitsemäntenä listalla oli lupaus toteuttaa intohimoja matkailun välityksellä, kahdeksantena tutustua tuttuun matkakohteeseen uudesta näkökulmasta, yhdeksäntenä uuden kielen oppiminen ja viimeisenä listalla kaikkien lomapäivien käyttäminen.

Toki on otettava huomioon, että matkavaraussivusto Ebookersin kyselyihin vastailevat matkustavat hyvin todennäköisesti keskivertosuomalaista enemmän.

Toisaalta matkailuaihe näkyy vuodenvaihteessa ihan kaikkialla. Matkablogit ja some-kanavat täyttyvät kuluneen vuoden matkamuisteloista, ja heti perään samoissa kanavissa julkaistaan julmettu lista tulevan vuoden matkakohteista, reissusuunnitelmista ja matkahaaveista. Toiset kertovat avoimesti matkustaneensa kuluneena vuonna niin paljon, etteivät edes jaksa laskea kaikkien tehtyjen matkojen määrää.

 

Jälkimmäinen saattaa kuulostaa ihanteelliselta elämäntavalta, mutta usko kun sanon – elinympäristömme ja tulevaisuutemme kannalta se on kaikkea muuta. Meidän matkailijoiden on korkea aika ottaa vastuu valinnoistamme ja erityisesti vastuu siitä, miten matkoistamme viestimme.

 

Jos sinäkin kuulut niihin, joiden uudenvuodenlupaukset keskittyvät matkailuun, voisitko harkita, että kohteiden määrän kasvattamisen sijaan lupaisit muuttaa tapaa, miten matkustat?

Koska haluan tarjota sinulle valmiita ajatuksia mitä voisit tänä yönä luvata ja miksi, tässä 10 pitämisen arvoista uudenvuodenlupausta matkailijoille – valitse listalta yksi tai mieluummin kaikki. Mitä useampi kohta meidän matkailijoiden tottumuksissa tulevalla vuosikymmenellä toteutuu, sen parempi kaikille, niin maapallolle, matkakohteille kuin meille itsellemmekin.

Jotta aihe ei tuntuisi liian raskaalta, esittelen lupausten seurana teille tämän vuoden reissujen kauneimmat auringonlaskut, joista ylivoimaiset ykköset koin rakkaassa koto-Suomessa.

 

Auringonlasku Rauman Merijakamolla
Rauma on auringonlaskujen metsästäjälle paratiisi. Tämän keväisen valoilmilön kuvasin Syvärauman Merijakamolla keväällä 2019.

 

Vastuullisen matkailijan uudenvuodenlupaukset, jotka kannattaa pitää

1 – Lupaa matkustaa harvemmin mutta pidemmäksi aikaa

Miksi? Koska lentämisen vähentäminen on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää yksittäisen ihmisen hiilijalanjälkeä ilmastokriisin keskellä. Se ei kuitenkaan ole ainoa syy.

Mitä pidempään viivyt kohteessa ja tutustut sen lähiympäristöön julkisilla liikennevälineillä tai vaikkapa jalan, pyörällä tai skootterilla, sitä parempi ymmärrys sinulle syntyy paitsi kohteesta itsestään myös paikallisten elämästä ja paikalliskulttuurista. Pidempi matka tuo enemmän taloudellista hyötyä matkakohteeseen parin päivän minilomaan verrattuna ja mahdollistaa näin paikallisten toimeentulon ja matkailupalvelujen kehittämisen.

 

2 – Lupaa yhdistää työ- ja lomamatkat aina, kun mahdollista

Miksi? Osittain samasta syystä kuin kohdassa yksi – lennät vähemmän, ehdit tutustua kohteeseen syvemmin sekä tuot enemmän matkailueuroja ja työtä kohteeseen. Yksi pidempi matka on moninkertaisesti useaa lyhyttä parempi vaihtoehto kestävän matkailun kannalta. Etätyön tekeminen on meistä monelle nykyisin arkipäivää, joten työmatkaa pidentääkseen ei välttämättä tarvitse käyttää koko vuoden lomia.

 

Auringonlasku Raumanmerellä syyskuussa 2019.
Lähimatkailu on vastuullista matkailua parhaimmillaan. Vuoden upeinta auringonlaskua todistin Raumanmerellä syyskuussa 2019 matkalla Kylmäpihlajan majakkasaarelta takaisin mantereelle.

 

3 – Lupaa vähentää yksittäisten lentojen määrää

Miksi? Koska lentäminen on nopeiten kasvava ja ilmastolle suurinta harmia tuottava ympäristöhaitta, joka johtuu vain ja ainoastaan meidän kuluttajien tekemistä valinnoista. Ylen tuoreen uutisen mukaan ilmastonmuutoksesta puhuttiin kuluneena vuonna enemmän kuin koskaan, mutta lentomatkojen määrässä se ei näkynyt, päinvastoin. Suomessa lennettiin vuonna 2019 miljoona lentomatkaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Mitä siis, jos lupaisitkin matkustaa vain kohteisiin, joihin pääset lentämään suoralla lennolla lähikentältäsi? Jos konetta on pakko vaihtaa, vietä matkalla muutama päivä vaihtokohteessa ja jos mahdollista, jatka matkaasi junalla tai bussilla. Monet lentoyhtiöt ovat jo helpottaneet tätä tuomalla lippuvalikoimiinsa yhdistettyjä lento- ja junalippuja. Yksittäisten lentojen määrää voit vähentää helposti myös kahden edellisen lupauksen myötä.

 

4 – Lupaa pakata kevyemmin ja ottaa mukaan vain sen, mitä tarvitset

Miksi? Koska mitä enemmän tavaraa me matkailijat laukkuihimme pakkaamme, sitä enemmän aiheutamme päästöjä ja jätämme pahimmillaan kierrätykseen kelpaamatonta jätettä kohdemaahan.

Finnairin vuosi sitten tekemien laskelmien mukaan olisimme säästäneet jopa 1,2 miljoonaa kiloa lentopetrolia (siis 20 Helsingin ja Tokion välisen lentomatkan verran), jos jokainen Finnairin asiakas olisi jättänyt matkatavaroistaan yhden ainoan kilon pois. Ja tässä on huomioitu vain ja ainoastaan Finnairin lentomatkustajien määrä. Jos kaikki maailman lentomatkustajat lupaisivat vähentää matkatavaroistaan edes sen yhden ainoan kilogramman, olisi teon ilmastovaikutus melkoinen. Eikä pidä unohtaa, että mitä kevyemmillä matkatavaroilla kuljemme, sen miellyttävämpää matkustaminen ja paikasta toiseen siirtyminen myös meille itsellemme on.

Tästä syystä blogin #Arjenilmastohaaste-joulukalenterin 2. luukusta paljastuikin muutama täsmävinkki matkalaukun keventämiseen. Lisää on luvassa.

 

 

5 – Lupaa vaihtaa vähintään yksi (mutta mieluummin useampi) ulkomaanmatka kotimaahan

Miksi? Ympäristötekijät ovat luonnollisesti yksi tärkeä syy, mutta ei suinkaan ainoa. Oletko koskaan miettinyt, miksi Suomea hehkutetaan (joskus jopa maailman parhaana) matkailumaana kansainvälisissä medioissa? Siihen on oltava syynsä, eikö totta?

Jos et vielä ymmärrä syytä, ehkä et ole matkaillut Suomessa tarpeeksi. Anna upealle Suomelle mahdollisuus ja ymmärrät pian, mistä ylistyssanat johtuvat. Samalla tuet kotimaista työtä ja palvelujen säilymistä kohteissa ympäri vuoden, mikä hyödyttää meitä suomalaisia pitkällä tähtäimellä.

Etkö tiedä, minne menisit? Tässä muutama idea:

Lähde norpparetkelle Saimaalle: Linnansaaren kansallispuisto ja 8 oppituntia saimaannorpasta
Tutustu Suomeen liftaamalla: Ensimmäinen liftausmatka ja 13 tärkeintä oppia elämäni seikkailusta
Kokeile glampingia eli luksustelttailua: Yö, jonka toivoisin jatkuvan ikuisesti
Koe naapurikaupunki uusin silmin: Uusikaupunki yllätti naapurin – täälläkö ne Suomen erikoisimmat nähtävyydet piilevätkin?
Tule Raumalle: 2 x 10 syytä matkustaa Raumalle tänä kesänä (+10 paikallisvinkkiä Vanhaan Raumaan)
Tutustu Tampereeseen vaikka sataisi: 10 kutkuttavaa ja koukuttavaa (kesä)tekemistä Tampereella – satoi tai paistoi
Vieraile vähintään yhdessä Suomen 40 kansallispuistosta: Pahamaineinen perjantai 13. ja jurttasaunailta Helvetissä
Mitäs, jos reissaisit fillarilla? Älä jätä menemättä siksi, ettet tiedä, miten – aloittelijan opas pyörämatkan suunnitteluun

 

Auringonlasku Tuomoniemessä Raumalla
Alkukesän suppailuretki Raumanmerellä päättyi tähän auringonlaskuun. Sanoinhan, että Rauma on auringonlaskujen metsästäjän paratiisi.<3

 

6 – Lupaa muuttaa ajattelutapaasi budjettikeskeisyydestä siihen, kenelle matkailuun käyttämäsi rahat päätyvät

Miksi? Koska ainoa tapa varmistaa matkakohteidemme hyvinvointi ja matkailun positiiviset vaikutukset on pitää huolta siitä, että matkailuun kuluttamamme eurot menevät paikallisille ja jäävät kohteeseen. Pahimmillaan syydämme majoituksiin ja ostoksiin käyttämämme rahat laittomiin yrityksiin, jotka eivät piittaa paikallisista säännöistä tai ihmisistä, eivät maksa työntekijöille kunnon palkkaa eivätkä jätä latiakaan paikalliselle yhteisölle. Sen sijaan matkailijoiden tuomat eurot virtaavat lyhentämättöminä pois kohteesta tai koko maasta ja jopa maanosasta. Mieti siis pelkkien eurojen säästämisen sijaan kahdesti, mitä ja mistä ostat.

 

7 – Lupaa suosia pieniä ja paikallisia niin ulkomailla kuin kotimaassa

Miksi? Tukemalla paikallista pienyrittäjää mahdollistat palvelujen jatkumisen ja kehittymisen ja tuet koko yhteisön hyvinvointia. Majoittumalla paikallisen perheen pyörittämässä pienhotellissa tai majatalossa saat paremman kontaktin paikallisten elämään, aidomman matkailuelämyksen ja henkilökohtaisempaa palvelua. Sama pätee mihin tahansa tuotteeseen tai palveluun, johon matkustaessasi käytät rahaa. Miksi matkustaisit Venetsiaan ja ostaisit matkamuistoksi ulkomaista halpiskrääsää, jolla ei ole minkäänlaista kosketuspintaa itse kohteeseen aitoudesta ja laadusta puhumattakaan?

 

Auringonlasku Liettuan Kaunasissa
Tämän auringonlaskun ikuistin puhelimeni kameralla vuoden toisella ulkomaanmatkalla. Täältä löydät 17 tapaa viettää päivä Liettuan Kaunasissa.

 

8 – Lupaa varata majoituksesi suoraan palveluntarjoajalta varaussivustojen sijaan

Miksi? Koska suoraan palvelua tuottavalta yritykseltä varaaminen tuo enemmän hyötyjä paitsi yritykselle myös sinulle itsellesi. Booking.comin ja Hotels.comin tyyppiset varaussivustot ovat suosittuja ja päteviä työkaluja vaihtoehtojen rajaamiseen, mutta hotellin valinnan jälkeen kannattaa varaus tehdä aina suoraan hotellilta. Hyvin usein hotellit joutuvat myymään huoneitaan varaussivustoilla alihintaan, minkä päälle ne joutuvat maksamaan huomattavan provision. Saatavilla olevien huoneiden määrä ja mahdollisuudet yksilöllitsen palvelujen tarjoamiseen ovat varaussivustoilla hyvin rajallisia. Ottamalla yhteyttä suoraan hotelliin majoittaja on hyvin suurella todennäköisyydellä halukas myymään haluamasi (tai jopa astetta paremman) huoneen vähintään samalla hinnalla kuin olet sen varaussivustolta löytänyt. Myös peruutusehdot ja lisäpalvelujen laatu ja hinta ovat suoraan varatessa sinun puolellasi.

 

9 – Lupaa olla matkustamatta kohteisiin, jotka eivät sinua halua

Miksi? Koska valtava määrä maailman kohteista kärsii liikaturismin aiheuttamista ongelmista, jotka oireilevat eri tavoin kohteesta riippuen. Suosituimpiin kohteisiin matkustaa enemmän ihmisiä, mitä kohteen kantokyky sallii. Vääristyneet lyhytaikaisasuntojen vuokramarkkinat ajavat paikalliset asukkaat ulos kodeistaan, suurkaupungeissa tukehdutaan savusumuun, paratiisirannat hukkuvat jätteisiin ja huonosti käyttäytyvät turistit saavat paikalliset raivon partaalle.

Tarinoita maailmalta -blogin Annika on jo usean vuoden ajan julkaissut vuoden lopuksi listan kohteista, joihin matkustamista on tulevana(kin) vuonna syytä välttää. Annikan tuorein postaus kertoo, minne ei pidä matkustaa vuonna 2020, ja löydät jutun täältä. Kohteiden lisäksi kirjoitus tarttuu tämän oman juttuni tavoin tapoihin, kuinka matkustaa.

Jos sinun on kuitenkin tulevana vuonna ”pakko” matkustaa liikaturismin ongelmista kärsiviin kohteisiin (vaikka kenenkään ei oikeasti ole pakko matkustaa yhtään mihinkään), tee se ainakin turistihuippujen ulkopuolella. Sillä tavoin autat paikallisia matkailutoimijoita selviämään hiljaisista ajoista etkä ole osaltasi pahentamassa huippusesongin aikana kulminoituvia ongelmia.

 

Auringonlasku Eurajoen Pinkjärvellä
Tätä auringonlaskua todistimme Toisiin maisemiin -blogin Hannelin kanssa riippumattoretkellä Eurajoen Pinkjärvellä heinäkuussa 2019. Hannelin Eurajoki-vinkit löydät täältä.

 

10 – Lupaa käyttäytyä, kuten haluaisit turistien käyttäytyvän sinun kotikulmillasi

Miksi? Henkilökohtaisesti en usko, että lupauslistan kymmenes ja viimeinen kohta edes kaipaa perusteluja, sillä syiden pitäisi olla meille ajattelukykyisille aikuisille itsestään selvät. Valitettavasti niin ei kuitenkaan tunnu olevan: vain pari päivää sitten Yle uutisoi, kuinka Disneyn teemapuistossa työntekijät joutuvat alituisesti kähminnän ja jopa lyömisen kohteeksi. Ja mistä syystä? Eräskin nerokas isoäiti halusi todistaa lapsenlapselleen, ettei Mikki Hiiri tee mitään vaikka Mikkiä löisi. Tämän isovanhemmuuden malliesimerkin ansiosta kyseinen työntekijä jouduttiin viemään sairaalaan hoidettavaksi.

Yhtä idioottimaista käyttäytymistä tapahtuu kaikkialla, mikä johtaa pahimmillaan siihen, että matkakohteet sulkevat porttinsa matkailijoilta pysyvästi. Siksi meidän kaikkien onkin syytä muistaa, että teemapuistoja lukuun ottamatta matkakohteemme on aina jonkun koti, ja meidän matkailijoiden on kunnioitettava sitä.

Jos et halua turistien kusevan kotiportillesi, hoipertelevan ja huutelevan humalassa ikkunasi alla keskellä yötä, parveilevan kotisi edessä täydellisen Instagram-kuvan toivossa tai pulikoivan naapuripuiston suihkulähteessä, älä tee niin itse.

 

Huomisesta alkaa uusi alku, uusi vuosikymmen. On aika alkaa matkailla sen mukaisesti.

Entistä parempaa ja vastuullisempaa uutta vuotta ja vuosikymmentä juuri sinulle!


MIKSET SEURAISI MYÖS SOMESSA?

Liity Dream Streamiin

Mikä ihmeen Dream Stream? Lue lisää!

This Post Has 2 Comments

 1. Hyvää uutta vuotta. Hyvä aihe, mutta jos matkustaa pitkiä matkoja busseilla se voi olla vähän sama kuin lentäminen koska eivät kaikki bussifirmat käytä muuta kun dieseliä vaikka nyt pitäisi. Olen myös usein yrittänyt pyytää tarjousta varaamalla suoraan huoneen hotellien pitäjiltä, mutta niihin kyselyihin yleensä jätetään vastaamatta, vastataan on täyttä tai sitten annetaan tarjous joka on sata euroa enemmän kuin varaussivuilla. Joten sen vuoksi aion jatkossakin käyttää varaussivustoja. Kerran yksi hotellin pitäjä Gardalla kertoi että häneltä voi varata suoraan kun bookingcom vei kuulemma varauksesta kymmenen euroa, joka ei ole aivan mahdoton summa. Jos hotellin pitäjä tienaa vaikka sata euroa yöltä, hänelle jää vielä 90e joka tapauksessa se ei ole suuri tappio. Tietysti on myös niitä jotka antavat reilun tarjouksen suoraan varatessa, mutta omien kokemusteni mukaan ei lähes ikinä. Joskus olen huomannut että hotellien omilla sivuilla huone voi maksaa sata tai 200e yö ja sitten varaussivulla sama huone onkin 70e. Se vaikuttaa hintakeplottelulta johon turistien ei tarvitse suostua, näin toimivat myös jotkut hostellit vaikka mielestäni niiden tulisi aina olla edullisempia kuin hotellit. Mielestäni hotellien omistajien ei kannata pitää sitten huoneita varaussivulla ollenkaan, jos ei haluta että edes kymmentä euroa menee varaussivustolle, jollain maksulla kun niitäkin täytyy pitää pystyssä eikä kymmenen euroa ole kova hinta siitä. Se hotelli jossa majoituin jonka omistaja kertoi tuosta varaussivujen maksusta niin oli todella hyvin toimeentuleva ja hänen hotellinsa oli koko ajan täysi turisteista, hänellä oli myös ravintola. Suoraan varattuna en ole itse saanut mitään etuja, vain muutaman kerran alle viisi kertaa.

  1. Hyvää uutta vuotta Susanna ja kiitos kommentista. Asiat ovat harvoin täysin mustavalkoisia, eikä tämä aihe ole poikkeus. Onhan maailmalla (ja Suomessakin) valtava määrä sellaisiakin majoituskohteita, joilla ainoa mahdollisuus huoneen varaamiseen on varaussivusto. Tämä ei siis ole mikään yksiselitteinen asia, mutta pääsääntönä kuitenkin kannattaa ajatella, että varaa mieluummin suoraan palveluntarjoajalta aina kun mahdollista (sama pätee myös muuhun kuin majoitukseen) kuin varaussivustojen kautta. Mitä pienempi yritys on kyseessä, sitä arvokkaampi jokainen yritykseen saatu euro palvelujen jatkumisen ja kehittymisen kannalta on. Yritän pureutua tähän aiheeseen tarkemmin lähiaikoina, sillä tässä jutussa en voinut jokaiseen yksityiskohtaan pureutua tai tekstistä olisi tullut kymmenen kertaa pidempi.

   Mitä tulee lentämiseen vs. bussimatkailuun, eivät näiden kahden kulkemismuodon päästöt ole täysin verrattavissa toisiinsa. Lentämisen päästöt (kaikki päästöt, ei vain hiilidioksidi) pääsevät suoraan ilmakehään, missä ne muuttuvat haitallisiksi ja aiheuttavat eniten myös haittaa. Kuten tässäkin jutussa tuli todettua, lentäminen ei ole loppumassa eikä edes vähenemässä, vaan meidän suomalaistenkin tekemät lentomatkat vaan lisääntyvät ilmastokriisistä huolimatta. Olen pyrkinyt sanomaan jokaiselle ilmastonmuutosta epäilevälle, että tervetuloa vaan vaikka tänne meidän tiluksille näin keskellä talvea muutaman päivän visiitille, niin ei tarvitse enää epäillä. Maa on ollut tämän talven aikana valkoinen vain parin päivän ajan, meri on ollut ohuen jääpeitteen peittämä vain pari kertaa, vesiraja kapuaa kohti tupaa ja viimeiset päivät täällä on ollut niin hirveä myräkkä, että kaikki pihan irtaimisto pitäisi ankkuroida maahan kiinni.

   Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun kunnon talvi alkoi lokakuun lopulla ja jatkui alkukevääseen asti. Surullista, mutta totta.

Hymy huulilleni tuo – tästä muutama sananen luo! :)

Back To Top
Search